Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-П К-НЦЕВИЙ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Кафедра безпеки життєдіяльності

Завідувач кафедри - Семчук Ярослав Михайлович зав.кафедри,д.т.н.,професор

Серед викладацького складу- 2 доценти, док. техн. наук, 3 доценти, з них 2 к.т.н, 4 асистенти.

ПРЕДМЕТИ, ЯКІ ЧИТАЄ КАФЕДРА

БЖД 01 ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Організаційно-правові, соціально-економічні, медико-біологічні і гігієнічні основи безпеки життєдіяльності. Шкідливі фактори виробництва та їх вплив на організм людини. Небезпечні фактори виробничого середовища, їх характеристика; засоби створення здорових і безпечних умов праці; контроль умов праці; забезпечення стійкості функціонування систем. Організація безпеки життя при стихійних та аварійних явищах, катастрофах; засоби ліквідації наслідків землетрусів, аварій та інше.

БЖД 02 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Шкідливі фактори виробництва та їх вплив на організм людини. Небезпечні фактори виробничого середовища, їх характеристика; засоби створення здорових і безпечних умов праці; контроль умов праці; забезпечення стійкості функціонування систем. Організація безпеки життя при стихійних та аварійних явищах, катастрофах; засоби ліквідації наслідків землетрусів, аварій та інше.

БЖД 03 ЦИВІЛЬНА ОБОРОНА

Вивчення функцій і завдань Єдиної державної системи запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, організації захисту об'єкта господарської діяльності; набуття практичних навичок щодо організації захисту об'єкта господарської діяльності та його навколишньої території.

БЖД 04 ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ

Основний зміст дисципліни: Правові та організаційні питання охорони праці. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії. Основи ергономіки.

Факультет нафтогазопроводів

Декан - Мартинюк Тарас Августинович, кандидат технічних наук, професор.

Заступник декана - Якимів Йосип Васильович, кандидат технічних наук, доцент.

КАФЕДРА ТРАНСПОРТУ ТА ЗБЕРІГАННЯ НАФТИ І ГАЗУ

Завідувач кафедри -Середюк Марія Дмитрівна, професор, доктор технічних наук

Серед викладацького складу- 1 проф.,д.т.н., 5 доцентів, к.т.н., 3 асистенти.

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код – ТЗНГ

101 Основи нафтогазової справи (2,7)

201 Нафтогазова механіка (5)

301 Газотурбінні установки (3)

302 Інфраструктура газонафтотранспортних систем (5)

304 Математичне моделювання процесів газонафтопостачання (4)

305 Матеріали та трубопровідна арматура трубопроводів та сховищ (5,7)

307 Машини і обладнання газонафтопроводів та газо нафтосховищ (4)

401 Автомобільні газонаповнювальні компресорні станції (2,5)

402 Газові мережі і газосховища (7)

406 Очисні споруди (3,5)

409 Проектування та експлуатація складів нафти і нафтопродуктів (7)

414 Теплогазоводопостачання насосних та компресорних станцій (4,4)

415 Технічне обслуговування трубопроводів і сховищ (3,9)

416 Трубопровідний транспорт газу (7)

417 Трубопровідний транспорт нафти і нафтопродуктів (7)

ТЗНГ - 101

Основи нафтогазової справи (2,7)

Метою вивчення дисципліни є ознайомлення студентів з характером обраної спеціальності, нормативною базою та особливостями реалізації навчального процесу, історією, фактичним станом і перспективами розвитку нафтогазової галузі, бурінням нафтових і газових свердловин, основними технологічними процесами видобування нафти і газу, промислової підготовки їх до транспортування, зберігання, розподілу і переробки.

Історія становлення та розвитку Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, і профілюючої кафедри. Кваліфікаційна характеристика фахівця із спеціальності «Видобування нафти і газу». Навчальний план спеціальності.

Організація робіт з будівництва свердловин. Основні нафтогазові родовища України. Структура нафтогазової галузі та бурових підприємств. Бурові установки для будівництва нафтових і газових свердловин. Цикл будівництва та основні техніко-економічні показники буріння свердловин. Поняття про свердловину, класифікація свердловин. Способи буріння нафтових і газових свердловин. Породоруйнівний інструмент та його класифікація.. Бурильна колона, призначення та елементи. Вибійні двигуни. Режими буріння та режимні параметри. Бурові промивальні рідини, їх призначення та класифікація. Властивості промивальних рідин та їх регулювання. Приготування та очищення промивальних рідин. Ускладнення та аварії при бурінні свердловин. Конструкція свердловини та її елементи. Способи кріплення свердловин. Умови роботи і організація спуску обсадних колон. Тампонажні матеріали, їх призначення. Властивості тампонажних матеріалів та розчинів. Способи цементування свердловин. Розкриття продуктивних пластів, освоєння свердловин. Загальні поняття з технології розробки нафтових і газових родовищ. Види транспортування нафти, нафтопродуктів і газу. Зберігання нафтопродуктів і газу.

Передумови

1 семестр

ТЗНГ - 201

Нафтогазова механіка (5)

Передумови

4 семестр

ТЗНГ - 301

Газотурбінні установки (3)

Мета викладання дисципліни — отримання студентами знань у галузі газо­турбінних двигунів, що застосовуються в трубопровідному транспорті газу. За­вданням дисципліни є навчання студентів процесам, що мають місце в проточ­ній частині газотурбінних установок, основним елементам конструкції газотур­бінних установок. Після вивчення дисципліни студенти повинні знати характе­ристики сучасних газотурбінних установок (ГТУ). основні елементи конструк­ції ГТУ. методи оптимізації режимів ГТУ. методи діагностики ГТУ. Студенти повинні вміти виконувати теплові розрахунки ГТУ, режимні розрахунки суміс­ної роботи ГТУ. режимні розрахунки сумісної роботи ГТУ і нагнітачів.

Основні розділи дисципліни: термодинамічні процеси в ГТУ, тепловий розрахунок І ТУ, основи конструкції ГТУ, методи підвищення економічності ГТУ, методи діаг­ностики ГТУ.

Передумови

6 семестр

ТЗНГ - 302

Інфраструктура газонафтотранспортних систем (5)

Передумови

5 семестр

ТЗНГ - 304

Математичне моделювання процесів газонафтопостачання (4)

Метою вивчення дисципліни є допомога студенту у засвоєнні основних спецкурсів. Предметом вивчення дисципліни є математичні моделі технологіч­них процесів трубопровідного транспорту газу і нафти, а також об'єктів підготовки до транспорту.

В результаті вивчення дисципліни студенти набувають знання принципів моделювання технологічних процесів трубопровідного транспорту газу, прин­ципів побудови розрахункових та моделюючих програм на ЕОМ для розрахун­ку основних технологічних процесів, методів проектування газотранспортних систем, застосування обчислювальної техніки прн розрахунках проектування та експлуатації об'єктів транспорту та зберігання газу, АГНКС. На основі вивче­ного матеріалу студенти повинні вміти проводити експлуатаційні та проектні розрахунки технологічних процесів транспорту і зберігання газу, перевірочні розрахунки основного та допоміжного обладнання з використанням ЕОМ.

Основні розділи, що становлять зміст дисципліни: діалектика технічних систем газонафтопостачання. принципи побудови математичних моделей у на­фтогазовій механіці, чисельний розв'язок алгебраїчних і трансцендентних рів­нянь, чисельне інтегрування, про рівняння стану і закони переносу, аналіз роз­мірностей і метод аналогій при побудові математичних моделей, моделі і обла­сті допустимих режимів трубопровідних систем, моделювання гідравлічних ме­реж, побудова математичних моделей компресорних і насосних станцій.

Передумови

6 семестр

ТЗНГ - 305

Матеріали та трубопровідна арматура трубопроводів та сховищ (5,7)

Передумови

5 семестр

ТЗНГ - 307

Машини і обладнання газонафтопроводів та газонафтосховищ (4)

Метою вивчення дисципліни є засвоєння принципів функціонування і будови машин, обладнання і апаратів об’єктів транспорту і зберігання нафти і газу. В завдання курсу входить вивчення конструкції і теоретичних основ роботи насосів, вентиляторів і компресорів, які використовуються в системі трубопровідного транспорту нафти, нафтопродуктів і газу.

Передумови

6 семестр

ТЗНГ - 401

Автомобільні газонаповнювальні компресорні станції (2,5)

Метою вивчення дисципліни є вивчення технологічних процесів і облад­нання об'єктів автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС). теорії компресування газу в багатоступеневому компресорі та прин­ципів обліку відпущеного газу.

Перелік знань, вмінь, навиків після вивчення дисципліни: знання принци­пів і суті основних технологічних процесів, що відбуваються на АГНКС. будо­ви і роботи основного та допоміжного обладнання, вміти розраховувати основні технологічні процеси, застосовувати ЕОМ в розрахунках проектування та екс­плуатації АГНКС. мати навики в експлуатації АГНКС та проведення заправки автомобілів.

При вивченні дисципліни застосовуються знання, отримані студентами з курсів вищої математики, фізики, газової динаміки, машин і обладнання, тер­модинаміки. Загальний зміст курсу становлять розділи: основні характеристи­ки АГНКС, обладнання АГНКС. визначення характеристик АГНКС. витікання газу, осушення газу, використання газомоторного палива. визначення кількості заправленого газу.

Передумови

7 семестр

ТЗНГ - 402

Газові мережі і газосховища (7)

Метою вивчення дисципліни є отримання майбутніми фахівцями теоре­тичних знань про закономірності та існуючу інфраструктуру розподілу природ­ного та зріджених вуглеводневих газів у населених пунктах, про сучасні техно­логії зберігання вуглеводнів, методи і технічні пристрої редукування. очищення та одоризації газу перед подачею споживачам.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен вміти:

- вибирати найбільш ефективні та економічні способи зберігання та розподілу природного газу та зріджених вуглеводневих газів;

- проводити технологічні розрахунки газових мереж високого, серед­нього і низького тиску довільної конфігурації;

- вибирати обладнання газорегуляторних пунктів і газорозподільних станцій;

- виконувати технологічні розрахунки підземних сховищ газу і сховищ зріджених вуглеводневих газів;

- використовувати обчислювальну техніку при розрахунках газових мереж І підземних сховищ газу;

- реалізувати заходи з техніки безпеки, охорони пралі і охорони довкілля при проектуванні та експлуатації систем газопостачання.

Викладання дисципліни базується на використанні знань, які одержані студентами раніше при вивченні низки таких дисциплін; вища математика, фі­зика, хімія, інформатика та програмування, гідравліка та гідропривод. газова динаміка, термодинаміка, теплопередача і теплосилові установки, вуглеводневі енергоносії тощо.

Передумови

7 семестр

ТЗНГ - 406

Очисні споруди (3,5)

Метою вивчення дисципліни є отримання знань з питань охорони довкілля, проектування і експлуатації очисних споруд об'єктів транспортування і збері­гання нафти, нафтопродуктів і газу.

Перелік знань, вмінь, навиків після вивчення дисципліни: розуміння проблеми охорони довкілля, вміння розраховувати основні технологічні процеси, пов'язані з водопостачанням, каналізацією і очищенням стічних вод на підпри­ємствах нафтогазової галузі, застосування придбаних знань у практичній діяль­ності. При вивченні дисципліни застосовуються знання, отримані студентами з курсів фізики, гідравліки і гідроприводу, основ екології, машин та обладнання газонафтопроводів. Зміст курсу полягає у вивченні систем водопостачання і ка­налізації підприємств по транспортуванню і зберіганню нафти і газу, методів механічного, фізико-хімічного і біологічного очищення стічних вод. споруд, в яких ці методи реалізуються.

Передумови

7 семестр

ТЗНГ - 409

Проектування та експлуатація складів нафти і нафтопродуктів (7)

Метою вивчення дисципліни є отримання знань з основ проектування і експлуатації складів нафти і нафтопродуктів як однієї з важливих ланок в системі забезпечення країни сировиною і пальним. Завдання дисципліни – набуття теоретичних і практичних навиків з питань транспортування, приймання, зберігання і відпуску пального на складах нафти і нафтопродуктів.

Передумови

7-8 семестр

ТЗНГ - 414

Теплогазоводопостачання насосних та компресорних станцій (4,4)

Передумови

8 семестр

ТЗНГ - 415

Технічне обслуговування трубопроводів і сховищ (3,9)

Передумови

7 семестр

ТЗНГ - 416

Трубопровідний транспорт газу (7)

Метою викладання курсу є отримання студентами знань у галузі трубопро­відного транспорту газу. В завдання курсу входить вивчення основних процесів підготовки і транспорту газу, вивчення основного і допоміжного обладнання компресорних станцій магістральних газопроводів, сучасних методів розрахун­ку режимів роботи магістральних газопроводів, опанування основ проектування магістральних газопроводів.

Перелік знань, вмінь, навичок після вивчення дисципліни: знання фізичних властивостей природних газів, знання процесів підготовки газу до транспорту, методів розрахунків апаратів очистки газу, установок газу, вміння ви­конувати гідравлічні і теплові розрахунки оптимальних режимів роботи газопе­рекачувальних агрегатів компресорних станцій сумісно з лінійною частиною, вміння моделювати характеристики газоперекачувальних агрегатів, самостійно створювати програми для розрахунків на ЕОМ.

При викладанні курсу застосовуються знання, отримані студентами при ви­вченні курсів термодинаміки, гідравліки, газової динаміки, машин і обладнання газонафтопроводів та газонафтосховищ. газотурбінні установки. Основні розді­ли дисципліни: фізичні властивості природних газів, процеси підготовки газу до транспорту, теплогідравлічні розрахунки газопроводів, компресорні станції магістральних газопроводів, режими магістральних газопроводів, основи прое­ктування магістральних газопроводів.

Передумови

7 семестр

ТЗНГ - 417

Трубопровідний транспорт нафти і нафтопродуктів (7)

Метою вивчення дисципліни є отримання студентами знань з технології транспортування нафт і нафтопродуктів по магістральних трубопроводах, не­обхідних для практичної діяльності за спеціальністю. В завдання курсу вхо­дить: набуття навиків виконання розрахунків, пов'язаних з трубопровідним транспортом нафти і нафтопродуктів.

Перелік знань, вмінь, навиків після вивчення дисципліни: глибоке розу­міння технології перекачування нафти і нафтопродуктів по магістральних тру­бопроводах, вміння виконувати технологічні розрахунки при ізотермічному і неізотермічному режимах перекачування, приймання раціональних рішень при експлуатації систем трубопровідного транспорту нафти і нафтопродуктів, пе­редбачення заходів, направлених на зменшення сумішоутворення нафтопроду­ктів при їх послідовному7 перекачуванні по одному трубопроводу.Прн вивченні дисципліни застосовуються знання, отримані студентами з курсів вищої мате­матики, фізики, гідравліки та гідропривода, термодинаміки, машин і обладнан­ня газонафтопроводів та газонафтосховищ, обчислювальної техніки та ш. За­гальний зміст курсу становлять розділи: попередні відомості про магістральні нафтопроводи - технологічний розрахунок магістральних нафтопроводів, підго­товка нафти до транспорту, послідовне перекачування нафт і нафтопродуктів, перекачування високов'язких і застигаючих нафт і нафтопродуктів, загальні відомості про захист трубопроводів від корозії.

Передумови

8 семестр

КАФЕДРА СПОРУДЖЕННЯ І РЕМОНТУ ГАЗОНАФТОПРОВОДІВ І ГАЗОНАФТОСХОВИЩ

Завідувач кафедри- Грудз Володимир Ярославович –доктор технічних наук, професор.

Серед викладацького складу- 2 професори, доктори тезнічних наук, 2 доценти, кандидати технічних наук, 2 доценти, 2 асистенти.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 0503 - Розробка корисних копалин

Напрям підготовки 050304 - Нафтогазова справа

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 17; П 123; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки: ВМАТ 01; ФІЗ 01; ФНТ 01; ХІМ 01; ІНФ 02

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки: ЕКП 301; ЕТ 06; ІКГ 06; ОМ 01; АТП 101; ТДМ 04; БЖД 02; ЕКОЛ 208; ТМ 01; ММ 06; НГГМ 02; НГТТіТ 409; ЗС 301; БУР 101; ГРН 405

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу

  • Блок 4.1 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу: ТЗНГ 401; ТЗНГ402; ТЗНГ 301; ТЗНГ 304; ТЗНГ 307; ТЗНГ 406; ТЗНГ 409; ТЗНГ 416; ТЗНГ 417; ТЗНГ 412

  • Блок 4.2 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу: ТЗНГ 408; СРГГ 303; СРГГ 306; СРГГ 404; СРГГ 405; СРГГ 407; СРГГ 408; СРГГ 410; СРГГ 413; СРГГ 411; ЗТК 402

  • Цикл 5 - Дисципліни самостійного вибору студентом

  • Блок 5а - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ФІЛ 08; ДОК 308;

  • Блок 5б.1- Інші вибіркові дисципліни: ТЗНГ 305; ТЗНГ 414; ТЗНГ 415; ТЗНГ 302

  • Блок 5б.2 - Інші вибіркові дисципліни: СРГГ 309; СРГГ 310; СРГГ 308; СРГГ 403

  • Блок 5в - Інші вибіркові дисципліни: ВІЙСЬК 01

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код – СРГГ

303 Математичне моделювання напруженого стану при будівництві трубопроводів (3,5)

306 Машини і механізми для будівництва трубопроводів (4)

308 Організація і технологія будівництва трубопроводів у складних умовах (9)

309 Транспортні роботи при будівництві трубопроводів (3)

310 Трубопровідні будівельні матеріали (3)

403 Монтажні роботи на трубопроводах (4)

404 Насосні і компресорні станції (7)

405 Обслуговування і ремонт газонафтопроводів (4)

407 Переходи трубопроводів (2,5)

408 Проектування та експлуатація газо нафтопроводів (3)

410 Протикоризійний захист трубопроводів (7)

411 Спорудження і ремонт газосховищ і нафтобаз (7)

412 Спорудження і ремонт трубопроводів і сховищ (3)

413 Спорудження магістральних трубопроводів (7)

СРГГ - 303

Математичне моделювання напруженого стану при будівництві трубопроводів (3,5)

Передумови

6 семестр

СРГГ - 306

Машини і механізми для будівництва трубопроводів (4)

Передумови

6 семестр

СРГГ - 308

Організація і технологія будівництва трубопроводів у складних умовах (9)

Передумови

6 семестр

СРГГ - 309

Транспортні роботи при будівництві трубопроводів (3)

Передумови

6 семестр

СРГГ - 310

Трубопровідні будівельні матеріали (3)

Трубопровідна арматура - пристрій, що встановлюється на трубопроводах, агрегатах, судинах і призначене для управління (відключення, розподілу, регулювання, скидання, змішування, фазоразделенія) потоками робочих середовищ (рідкої, газоподібної, газорідинної, порошкоподібний, суспензії і т. п .) шляхом зміни площі прохідного перерізу. Трубопровідна арматура характеризується двома головними параметрами: умовний прохід (номінальний розмір) і умовним (номінальним) тиском. Види арматур.

Передумови

5 семестр

СРГГ - 403

Монтажні роботи на трубопроводах (4)

Передумови

7 семестр

СРГГ - 404

Насосні і компресорні станції (7)

Передумови

8 семестр

СРГГ - 405

Обслуговування і ремонт газонафтопроводів (4)

Передумови

8 семестр

СРГГ - 407

Переходи трубопроводів (2,5)

Передумови

7 семестр

СРГГ - 408

Проектування та експлуатація газонафтопроводів (3)

Передумови

7 семестр

СРГГ - 410

Протикорозійний захист трубопроводів (7)

Передумови

8 семестр

СРГГ - 411

Спорудження і ремонт газосховищ і нафтобаз (7)

Передумови

8 семестр

СРГГ - 412

Спорудження і ремонт трубопроводів і сховищ (3)

Передумови

8 семестр

СРГГ - 413

Спорудження магістральних трубопроводів (7)

Передумови

8 семестр

КАФЕДРА НАФТОВОЇ І ГАЗОВОЇ ГІДРОМЕХАНІКИ

Завідувач кафедри- Гімер Роман Федорович – доктор технічних наук, професор.

Серед викладацького складу- 3 проф.,д.т.н., 2 доц., к.т.н., 3 асистенти, 1 к.т.н.

ПРЕДМЕТИ, ЯКІ ЧИТАЄ КАФЕДРА

НГГ 01 ГІДРОГАЗОМЕХАНІКА

Гідростатика (властивості рідин, основні закони), гідродинаміка (закони руху ідеальної та в’язкої рідини, гідравлічні розрахунки трубопроводів) і гідроприводу ( основні параметри і характеристики об’ємних насосів та гідродвигунів, апаратура керування, регулювання, гідродинамічні передачі).

НГГ 02 ГІДРАВЛІКА І ГІДРОПРИВІД

Метою - викладання курсу є отримання студентами знань в галузі гідравліки, гідро-та пневмоприводів, необхідних для подальшого опанування спеціальними дисциплінами та практичної діяльності за спеціальністю. В завдання курсу входить: опанування основ гідравліки, знайомство з існуючими типами об'ємних гідромашин та їх конструкціями, принципом дії та основними характеристиками, вивчення сучасних типів гідро-та пневмоприводів, методів їх розрахунку. Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни: основні закони гідравліки, вивчити конструкції, характеристики гідромашин, вміти робити розрахунки систем гідропневмоприводів та на їх основі вибирати необхідні насоси, двигуни та гідроапарати, набути навичок у складанні та читанні схем сучасного гідропневмоприводу. Суть дисципліни: при викладанні курсу застосовуються знання, отримані студентами з курсів вищої математики (математичний аналіз, диференціальне та інтегральне числення), фізики (механіка, твердих тіл, рідини та газу, електрика та магнетизм), теоретичної механіки та обчислювальної техніки. Загальний зміст курсу становлять розділи: основи машинобудівної гідравліки та пневматики, узагальнюючі у собі гідравлічні та тематичні двигуни, насоси, гідроапаратуру, гідравлічні слідкуючі приводи, систему технічних засобів гідро-та пневмоавтоматики. Гідростатика (властивості рідин, основні закони), гідродинаміка (закони руху ідеальної та в’язкої рідини, гідравлічні розрахунки трубопроводів) і гідроприводу ( основні параметри і характеристики об’ємних насосів та гідродвигунів, апаратура керування, регулювання, гідродинамічні передачі).