Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-П К-НЦЕВИЙ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Урер 08 Стратегічний аналіз

Зміст дисципліни розкривається в темах: Стратегічний аналіз, його місце в управлінні економікою підприємства. Аналіз досягнутих результатів діяльності підприємства. Нормативи для стратегічного аналізу. Класифікація та економічне оцінювання виробничих одиниць. Аналіз розподілу виробничих ресурсів у галузі виробництва. Розроблення та економічне обґрунтування стратегії виробничої програми. Розроблення та економічне обґрунтування стратеги фінансової програми. Стратегічний аналіз структури капіталу підприємства. Стратегічний аналіз фінансових показників діяльності підприємства. Стратегічний аналіз інвестицій.

УРЕР 09 Фінансовий менеджмент

Зміст дисципліни розкривається в темах: Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту. Система забезпечення фінансового менеджменту. Управління грошовими потоками на підприємстві. Визначення вартості грошей у часі та и використання у фінансових розрахунках. Управління прибутком. Управління активами. Вартість і оптимізація структури капіталу. Управління інвестиціями. Управління фінансовими ризиками. Аналіз фінансових звітів. Внутрішньо фірмове фінансове прогнозування та планування. Антикризове фінансове управління на підприємстві.

КАФЕДРА УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ

Завідуючий кафедри – Устенко Андрій Олександрович кандидат економічних наук, професор

Серед викладацького складу – 2 професори, 5 доцентів; 6 асистентів

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 0306 – Менеджмент

Напрям підготовки 6.030601 - Менеджмент організацій

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 13; П 119; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової та загальноекономічної підготовки: ВМАТ 01; ВМАТ 02; ВМАТ 06; ВМАТ 07; БЖД 01; БЖД 02; ЕКТ 01; УРЕР 02; ЕКТ 02; ЕКТ 03; ІНФ 02; ОА 202; ЕКП 303

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної підготовки: ОА 401; ОА 201; ФІН 301; ФІН 302; ФІН 303; ЕКП 301; УВ 402; ФІН 406; УРЕР 05; УРЕР 06; КТСУ 304; ДОК 201

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу: УРЕР 03; ЕКТ 05; ІКГ 06; УВ 101; ФІН 408; УВ 403; ЕКТ 09; УВ 302; УВ 405; УРЕР 07; УРЕР 09

  • Цикл 5 - Дисципліни самостійного вибору студентом

  • Блок 5а - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ФІЛ 08; ЕКТ 01; ДОК 308;

  • Блок 5б - Інші вибіркові дисципліни: УРЕР 05; УРЕР 08; ВІЙСЬК 01

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код – МО

101 Основи підприємництва (4)

201 Інвестиційна діяльність (4,5)

301 Корпоративне управління (2,5)

302 Планування (галузеве) (4)

303 Прийняття управ. рішень за доп. ПК (4)

304 Прогнозування та макроекономічне планування (4)

305 Регуляторна політика в підприємництві (4,5)

306 Управління персоналом (4)

307 Управління регіональним розвитком (6)

401 Галузевий маркетинг (2,5)

402 Контролінг (1,5)

403 Реінженірінг (1,5)

404 Управління в кризових ситуаціях (3)

405 Фінансовий менеджмент (4)

МО - 101

Основи підприємництва (4)

Мета: надання знань з основних розділів прикладної економіки, організації та результативності господарювання на рівні первинної ланки суспільного виробництва.

Завдання: вивчення теорії та методологічних засад засвоєнню практичних навичок управління підприємством у конкурентному середовищі, формування вмінь ефективного використання ресурсного і виробничо-господарського потенціалу, забезпечення розширеного самовідтворення па основі інвестиційно-інноваційної моделі розвитку.

Предмет: закономірності функціонування і розвитку підприємства в ринкових умовах.

Передумови

1 семестр

МО - 201

Інвестиційна діяльність (4,5)

Мета: надання теоретичних знань щодо сутності механізму функціонування інвестиційного процесу.

Завдання: вивчення закономірностей і механізму інвестиційних відносин держави, підприємств та фізичних осіб; набуття вмінь використовувати ці закономірності в практиці інвестування, визначати заходи з використання інвестицій як одного з дійових важелів економічної політики держави.

Предмет: економічні відносини, що виникають у сфері інвестування на різних рівнях господарювання

Передумови

4 семестр

МО - 301

Корпоративне управління (2,5)

Мета: формування системи базових знань у сфері корпоративного менеджменту, розуміння концептуальних засад системного управління організаціями; набуття вмінь розробки й прийняття управлінських рішень.

Завдання: вивчення основних категорій науки управління, функцій управління і процесів прийняття управлінських рішень, методів використання базових інструментів управління організаціями; вивчення впливу різних факторів на ефективність системи управління організацією.

Предмет: система управління корпорацією.

Передумови

5 семестр

МО - 302

Планування (галузеве) (4)

Мета: засвоєння теоретичних знань і набуття практичних навичок планування діяльності підприємства.

Завдання: вивчення теоретичних і практичних засад планування діяльності підприємства; набуття навичок аналізу і планування діяльності підприємства, виконання техніко-економічних розрахунків та обгрунтування планових показників.

Предмет: процеси і методи планування діяльності підприємства.

Передумови

5 семестр

МО - 303

Прийняття управ. рішень за доп. ПК (4)

Мета: формування вмінь знаходити оптимальні рішення економічних проблем.

Завдання: вивчення студентами основних методів та алгоритмів оптимізації.

Предмет: методи оптимізації динамічних детермінованих і стохастичних систем.

Передумови

6 семестр

МО - 304

Прогнозування та макроекономічне планування (4)

Мета: одержання спеціальних знань по організації і плануванню діяльності підприємства в умовах необхідності інноваційних процесів і техніко-технологічної бази, які відповідають сучасним вимогам. Головним завданням викладання дисципліни є розгляд та аналіз основних принципів організації виробничих процесів, підготовки виробництва, оперативних знань та навиків в області регулювання, прогнозування та планування діяльності, стратегії розвитку підприємства та бізнес-планування, прийняття оптимальних управлінських рішень.

Завдання: знати: необхідність інноваційних процесів і високого рівня техніко-економічної бази виробництва, принципи організації виробничих процесів, їх використання в управління виробництвом в сучасних умовах використання різних форм власності, організації виробничої та соціальної інфраструктури, стратегічного, тактичного і оперативного планування.

вміти: оцінити результати виробничо-комерційної діяльності вибрати оптимальний варіант впровадження нової техніки і прогресивної технології, виявити резерви і розробити конкретні заходи по вдосконаленню організації і планування виробництва.

Предмет: виробничо-комерційна діяльність підприємств.

Передумови

6 семестр

МО - 305

Регуляторна політика в підприємництві (4,5)

Регуляторна політика — напрям державної політики, спрямований на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб'єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, що здійснюється в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами країни.

Передумови

6 семестр

МО - 306

Управління персоналом (4)

Мета: формування системи знань з теорії та практики керування персоналом різноманітних організацій, що функціонують у сфері економіки України.

Завдання: вивчення теоретичних засад менеджменту персоналу, кадрової стратегії та політики, методичних підходів щодо розподілу завдань з менеджменту персоналу між лінійними і функціональними підрозділами та керівниками, методів професійного добору кадрів, мотивації та розвитку персоналу; набуття вмінь самостійно аналізувати складні виробничі ситуації, приймати й обґрунтовувати ефективні рішення в галузі управління персоналом.

Предмет: системно організований процес відтворення й ефективного використання персоналу організації.

Передумови

6 семестр

МО - 307

Управління регіональним розвитком (6)

Мета: одержання студентами спеціальних знань по організації, управлінню виробництвом, необхідних для практичної діяльності.

Завдання: розгляд та аналіз принципів організації виробничих процесів на промислових підприємствах, одержання знань та навичок в галузі управління основними та допоміжними виробничими процесами, організації технічної підготовки виробництвом.

Предмет: організація діяльності підприємств галузі

Передумови

5 семестр

МО - 401

Галузевий маркетинг (2,5)

Мета: формування системи знань про сутність і зміст маркетингу як філософію підприємницької діяльності в умовах ринкової економіки і конкуренції.

Завдання: вивчення основних понять, систем і алгоритмів маркетингу; набуття практичних навичок розв'язання конкретних маркетингових завдань; формування вмінь творчого пошуку резервів удосконалення маркетингової діяльності підприємства.

Предмет: процеси й методи вивчення та задоволення потреб споживачів як пріоритетних суб'єктів ринку.

Передумови

7 семестр

МО - 402

Контролінг (1,5)

Мета: формування системи теоретичних знань і практичних навичок прийняття рішень про надання позички та мінімізацію ризиків, пов'язаних із банківською діяльністю.

Завдання: вивчення методики банківського моніторингу процесів кредитування та мінімізації витрат, пов'язаних із банківською діяльністю.

Предмет: відносини, що виникають між комерційним банком і позичальником у процесі здійснення кредитних операцій.

Передумови

7 семестр

МО - 403

Реінженірінг (1,5)

Реінжиніринг — комплексна процедура, яка передбачає розробку нових ділових процесів у фірмі або підприємстві шляхом радикального перепроектування (ре-інжинірінгу) існуючих процесів, зазвичай на основі інтенсивного використання у нових процесах електронних систем, зміни умов ведення бізнесу, що у свою чергу дає можливість отримання додаткових конкурентних переваг.

Передумови

7 семестр

МО - 404

Управління в кризових ситуаціях (3)

Антикри́зовий ме́неджмент — процес застосування форм, методів і процедур, направлених на соціально-економічне оздоровлення фінансово-господарської діяльності індивідуального підприємця, підприємства, галузі, створення і розвиток умов для виходу з кризового стану економіки регіону або країни в цілому.

Основними кризами, до яких має схильність фінансово-господарча діяльність суб'єктів економіки, вважаються стратегічна криза, тактична криза і криза платоспроможності. Криза на рівні регіону або держави може виявлятися у вигляді втрати здатності економіки функціонувати в режимі розширеного відтворення, втрати фінансової стійкості, неефективного державного регулювання економічних процесів, погіршення рівня і якості життя населення.

Передумови

8 семестр

МО - 405

Фінансовий менеджмент (4)

Мета: формування системи базових знань у сфері фінансового менеджменту, розуміння концептуальних засад системного управління організаціями; набуття вмінь розробки й прийняття управлінських рішень.

Завдання: вивчення основних категорій науки управління, функцій управління і процесів прийняття управлінських рішень, методів використання базових інструментів управління організаціями; вивчення впливу різних факторів на ефективність системи управління організацією.

Предмет: система управління організацією.

Передумови

8 семестр

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Завідуючий кафедри –Кісь С. Я, кандидат економічних наук, доцент.

Серед викладацького складу – 12 викладачів, з яких 4 кандидатів наук, доцентів, 7 асистентів.

ПРЕДМЕТИ, ЯКІ ЧИТАЄ КАФЕДРА:

ЕКТ 01 ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ

Предмет економічної теорії та її практичне використання; потреби, виробництво та економічний прогрес; типи економічних систем; попит, пропонування та механізм досягнення рівноваги; конкуренція та монополія; підприємство в умовах ринку; інфраструктура ринку; механізм функціонування національної економіки; саморегулювання та державне регулювання економіки; кредитно-грошове регулювання; податкова система та фіскальна політика; безробіття, інфляція та соціальний захист; міжнародні економічні відносини; глобальні проблеми економічного зростання.

ЕКТ 02 МАКРОЕКОНОМІКА

Макроекономіка як об’єкт аналізу, макроекономічні показники; економічна система та її структура; національний продукт та доход; національний ринок і його рівновага; грошово-кредитна політика; фінансова система держави; проблеми економічної стабілізації; інфляція, системи антиінфляційних заходів; соціальна політика в ринковій економіці; механізм, стадії економічного росту та народногосподарське прогнозування; міжнародні проблеми економічного розвитку; міжнародна валютна система і валютний курс. Макроекономіка як наука. Макроекономічні показники в системі національних рахунків. Макроекономічна нестабільність. Сукупний попит і сукупне пропонування. Споживання, заощадження та інвестиції. Сукупні видатки і ВВП. Держава в системі макроекономічного регулювання. Фіскальна політика. Грошовий ринок і монетарна політика. Механізм зовнішньоекономічної діяльності. Ринок праці та соціальна політика. Економічне зростання.

ЕКТ 03 МІКРОЕКОНОМІКА

Предмет, об’єкт та основні показники мікроекономіки; попит і пропозиція, механізм ринкової рівноваги; еластичність попиту і пропозиції; виробництво, витрати виробництва; структура ринку; досконала конкуренція; абсолютна монополія; монополістична конкуренція; олігополія; загальна рівновага і економічна ефективність. Теорія граничної корисності й поведінка споживача. Ординалістська теорія поведінки споживача. Аналіз поведінки споживача. Попит і пропонування, їх взаємодія. Мікроекономічна модель підприємства. Витрати і результати виробництва. Ринок досконалої конкуренції. Монопольний ринок. Олігополія та монополістична конкуренція. Загальна характеристика факторних ринків. Ринок праці. Ринок капіталу.

ЕКТ 04 ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ

Формування системи знань про економічні відносини суспільну форму виробництва, проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і шляхи забезпечення суспільних потреб у різних суспільно-економічних формаціях. Предмет і метод політичної економії. Економічні потреби і виробничі можливості суспільства. Економічні інтереси. Економічна система суспільства. Відносини власності. Форми організації суспільного виробництва. Гроші. Витрати виробництва і прибуток. Ринок: суть, функції га умови формування. Класифікація ринків. Інфраструктура ринку і капітал сфери обігу. Домогосподарства. Підприємство і підприємництво. Капітал і наймана праця. Підприємництво в аграрній сфері. Держава, її економічні функції. Форми суспільного продукту в процесі відтворення. Розподіл національного доходу. Споживання і заощадження.Економічне зростання і його чинники. Економічні цикли. Зайнятість, відтворення робочої сили та відповідне державне регулювання. Господарський механізм у системі регулювання суспільного виробництва. Закономірності й етапи розвитку капіталістичної економічної системи. Економічна система сучасного капіталізму. Соціалістична економічна система та и еволюція. Закономірності й особливості розвитку перехідних економік. Світове господарство. Форми міжнародних економічних відносин. Економічні аспекти глобальних проблем.

ЕКТ 05 ІСТОРІЯ ЕКОНОМІЧНИХ ВЧЕНЬ

Формування системи знань про основні етапи і напрями розвитку економічних учень; передумови та закономірності еволюції світової економічної науки; економічні концепції головних шкіл і напрямів економічної думки.

Предмет і завдання дисципліни. Економічна думка стародавнього світу та середньовіччя. Меркантилізм. Класична школа політичної економії. Еволюція класичної політичної економії в першій половині XIX століття. Завершення класичної традиції. Критичний напрям політичної економії. Формування соціалістичних ідей. Економічні вчення західноєвропейських соціалістів-утопістів. Виникнення і розвиток марксистської економічної теорії. Виникнення альтернативної школи політичної економії. Німецька національна політекономія. Маржиналізм. Становлення неокласичної традиції в економічній теорії. Економічна думка в Росії (XIX — початок XX ст.). Економічна думка в У країні (XIX — початок XX ст.). Загальна характеристика розвитку економічної теорії у XX столітті. Кейнсіанство та його особливості в різних країнах.. 15. Інституціоналізм. Економічні концепції західноєвропейської соціал-демократії. Розвиток радянської економічної думки.

ЕКТ 06 ЕКОНОМІЧНА ІСТОРІЯ

Формування системи знань з порівняльного історико-економічного аналізу моделей розвитку світового господарства на основі глибокого вивчення господарського досвіду минулих поколінь у різних країнах та в різні епохи. Зміст дисципліни розкривається у темах: Вступ. Господарські форми економіки стародавнього світу. Становлення і розвиток феодальної системи господарства. Мануфактурний період світової економіки (XVI—XVIII ст.). Епоха переходу до індустріального суспільства (кінець XVIII — перша пол. XIX сі.)- Господарство провідних країн світу в останній третині XIX —на початку XX ст. Господарство провідних країн світу в міжвоєнний період. Господарство провідних країн світу після Другої світової війни. Загальна характеристика економіки країн, що розвиваються.

Господарство українських земель у період від найдавніших часів до V ст. її. е. Розвиток феодальної системи господарства в українських землях (VI—XVI ст.). Господарство українських земель в умовах панування феодальної системи (XVI—XVIIIст.). Криза феодально-кріпосницької системи та розвиток капіталістичних відносин у XIX ст. Господарство України наприкінці XIX — на початку XX ст. Господарство України в міжвоєнний період. 16. Економіка України в роки Другої світової війни та повоєнної відбудови (1939—1950рр.). Господарський розвиток України в 50—60-ті р. XX ст. Економіка незалежної України в 90-ті роки XX ст.

ЕКТ 07 ГОСПОДАРСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Вивчення системи господарського права України та чинного господарського законодавства; набуття навичок практичного застосування норм господарського права України під час вирішення конкретних економічних ситуацій.

ЕКТ 08 ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ

Вивчення сутності, цілей і завдань державного регулювання економіки, теоретичних основ формування та реалізації стратегії соціальноекономічної політики держави, методів впливу держави на соціально-економічні процеси, методології соціально-економічного прогнозування та програмування економічного і соціального розвитку. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка вивчення теорії розміщення продуктивних сил і регіональної економіки, завдань ефективного використання природних, науково-виробничих та людських ресурсів регіонів країни територіальної і галузевої структури господарського комплексу наукових засад державної регіональної економічної політики.

ЕКТ 09 Розміщення продуктивних сил

Предмет, метод і завдання дисципліни. Теорії та концепції розміщення продуктивних сил і регіональної економіки. Закономірності, принципи і фактори розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів. Економічне районування і територіальна організація продуктивних сил. Наукові методи аналізу розміщення продуктивних сил і рівнів економічного розвитку регіонів. Природно-ресурсний потенціал і його економічна оцінка. Населення і трудові ресурси. Виробничий та науково-технічний потенціал. Господарський комплекс України, особливості структури трансформація в ринкових умовах. Міжгалузеві комплекси та їх роль у розвитку економію України. Сутність регіональної економіки та и територ1альт особливості. Економіка регіонів України й особливості регіонального розвитку. Регіональна економічна політика України та управління регіональним розвитком. Зовнішні економічні зв'язки та їх роль у розвитку продуктивних сил України і регіонів.

ГАЗОНАФТОПРОМИСЛОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Декан - Коцкулич Ярослав Степанович, професор, доктор технічних наук.

Заступник декана - Соломчак Ярослав Васильович, доцент.

Заступник декана - Возний Василь Романович, кандидат технічних наук, доцент.

КАФЕДРА БУРІННЯ НАФТОВИХ І ГАЗОВИХ СВЕРДЛОВИН

Завідувач кафедри- Коцкулич Ярослав Степанович, професор докт.техн.наук.

Серед викладацького складу-3 проф., доктори технічних наук, 9 доц., канд.техн.наук, 6 асистентів.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 0503 - Розробка корисних копалин

Напрям підготовки 050304 - Нафтогазова справа

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 14; П 120; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки: ВМАТ 01; ФІЗ 01; ФНТ 01; ХІМ 01; ІНФ 02

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки: ЕКП 301; ЕТ 06; ІКГ 06; ОМ 01; АТП 101; ТДМ 04; БЖД 02; ЕКОЛ 204; ТМ 01; ММ 06; НГГМ 02; НГТТіТ 409; ЗС 301; БУР 101; ГРН 405

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу: НО 403; БУР 301; БУР 303; БУР 401; БУР 304; БУР 305; БУР 404; РОЗР 406; ТДМ 01; ГДС 305

  • Цикл 5 - Дисципліни самостійного вибору студентом

  • Блок 5а - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ФІЛ 08; ДОК 308;

  • Блок 5б - Інші вибіркові дисципліни: БУР 302; МНГС 413; БУР 402; БУР 403; ВІЙСЬК 01

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код - БУР

101 Основи нафтогазової справи (2,7)

201 Нафтогазова механіка (5)

301 Бурові промивальні рідини (7)

302 Гідроаеромеханіка в бурінні (3)

303 Моделювання процесів буріння (3,5)

304 Технологічні розрахунки в бурінні (3)

305 Технологія буріння нафтових і газових свердловин (7)

401 Закінчування свердловин (7)

402 Основи наукових досліджень (4,5)

403 Спеціальні технологічні рідини (4)

404 Ускладнення та аварії при бурінні (6,5)

БУР - 101

Основи нафтогазової справи (2,7)

Метою вивчення дисципліни є ознайомлення студентів з характером обраної спеціальності, нормативною базою та особливостями реалізації навчального процесу, історією, фактичним станом і перспективами розвитку нафтогазової галузі, бурінням нафтових і газових свердловин, основними технологічними процесами видобування нафти і газу, промислової підготовки їх до транспортування, зберігання, розподілу і переробки.

Історія становлення та розвитку Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, і профілюючої кафедри. Кваліфікаційна характеристика фахівця із спеціальності «Видобування нафти і газу». Навчальний план спеціальності.

Організація робіт з будівництва свердловин. Основні нафтогазові родовища України. Структура нафтогазової галузі та бурових підприємств. Бурові установки для будівництва нафтових і газових свердловин. Цикл будівництва та основні техніко-економічні показники буріння свердловин. Поняття про свердловину, класифікація свердловин. Способи буріння нафтових і газових свердловин. Породоруйнівний інструмент та його класифікація.. Бурильна колона, призначення та елементи. Вибійні двигуни. Режими буріння та режимні параметри. Бурові промивальні рідини, їх призначення та класифікація. Властивості промивальних рідин та їх регулювання. Приготування та очищення промивальних рідин. Ускладнення та аварії при бурінні свердловин. Конструкція свердловини та її елементи. Способи кріплення свердловин. Умови роботи і організація спуску обсадних колон. Тампонажні матеріали, їх призначення. Властивості тампонажних матеріалів та розчинів. Способи цементування свердловин. Розкриття продуктивних пластів, освоєння свердловин. Загальні поняття з технології розробки нафтових і газових родовищ. Види транспортування нафти, нафтопродуктів і газу. Зберігання нафтопродуктів і газу.

Передумови

2 семестр

БУР -201

Нафтогазова механіка (5)

Дисципліна вивчає фізичні властивості нафтових і газових колекторів, властивості пластових рідин, газів і газоконденсатних сумішей, методи їх визначення, а також фізичні основи нафтогазоконденсатовилучення із пластів.

Типи порід-колекторів, основні колекторські, фільтраційні та фізичні властивості і методи їх визначення. Склад та фізико-хімічні властивості флюїдів, що насичують поровий простір. Методи їх визначення. Капілярні явища та процеси. Реологічні властивості нафт, газогідрати та газоконденсатні суміші. Фізичні основи витіснення нафти водою та залежність нафтовилучення від різноманітних факторів. Класифікація та призначення методів підвищення нафтогазоконденсатовилучення із пластів і напрямки їх розвитку.

Передумови

4 семестр

БУР -301

Бурові промивальні рідини (7)

Призначення, класифікації і види промивальних рідин; області їх застосування; вимірювання і принципи регулювання параметрів промивальних рідин; хімічні реагенти для регулювання параметрів промивальних рідин; методи і технічні засоби для приготування, очистки і регулювання промивальних рідин; основи гідравлічних розрахунків циркуляційної системи.

Передумови

6-7 семестр

БУР -302

Гідроаеромеханіка в бурінні (3)

Приводяться основні рівняння гідромеханіки бурових процесів; особливості статики в’язкопластичних; рівновага і рух твердих частинок у бурових розчинах; усталена течія бурових розчинів в елементах циркуляційної системи; критерії подібності течій рідин; розрахунок тисків при ламінарному і турбулентному режимах руху в трубах і кільцевому просторі; розрахунок тисків в місцевих гідравлічних опорах; методика гідравлічного розрахунку циркуляційної системи; елементи гідроаеромеханіки газорідинних систем; неусталена течія в елементах циркуляційної системи свердловин; елементи підземної гідравліки.

Передумови

5 семестр

БУР -303

Моделювання процесів буріння (3,5)

Поняття про моделювання. Особливості моделювання процесів буріння. Основи фізичного моделювання. Статистичне оцінювання. Перевірка статистичних гіпотез. Кореляційний і регресійний аналіз даних. Планування експериментів для побудови точкових оцінок. Плани експериментів першого та вищих порядків.

Передумови

5 семестр

БУР -304

Технологічні розрахунки в бурінні (3)

Складання програм на прикладі задачі для визначення швидкості руху рідини у свердловині; складання циклічних програм; складання розгалужених програм на прикладі задачі визначення максимальної рейсової швидкості буріння; вивід залежності часу допоміжних операцій від глибини свердловини за промисловими даними; визначення коефіцієнта кореляції з використанням ЕОМ; вибір математичної моделі і розробка алгоритму розрахунків за початковими фактичними даними при умові незмінності режимних параметрів та умов буріння; складання лінійних, циклічних, розгалужених програм при розрахунку параметрів режиму буріння.

Передумови

6 семестр

БУР -305

Технологія буріння нафтових і газових свердловин (7)

Класифікація і конструкція породоруйнуючих інструментів, їх переваги і недоліки; області застосування; перспективи вдосконалення; бурильна колона та її елементи; методика вдосконалення бурильної колони для різних способів буріння; правила експлуатації бурильних труб; режими буріння і методика проектування режимних параметрів; прилади для контролю та автоматизації процесу буріння; застосування ЕОМ при розв’язуванні технологічних задач; ускладнення та аварії в бурінні; методи їх попередження та ліквідації; охорона надр і навколишнього середовища при бурінні нафтових і газових свердловин; характеристика сучасних способів буріння нафтових і газових свердловин.

Передумови

6-7 семестр

БУР -401

Закінчування свердловин (7)

Методи первинного розкриття продуктивних пластів; мета і способи дослідження перспективних горизонтів; кріплення свердловин обсадними колонами, методика проектування обсадних колон; мета і способи цементування свердловин; тампонажні матеріали і розчини з них; вторинне розкриття продуктивних пластів, освоєння і консервація свердловин; охорона надр і навколишнього середовища в процесі закінчування свердловин.

Передумови

7-8 семестр

БУР -402

Основи наукових досліджень (4,5)

Залучення студентів до науково-дослідної роботи; вироблення у них навиків роботи зі спеціальною, науково-технічною літературою, вміння узагальнювати і аналізувати промисловий матеріал, планувати застосування новітніх технологій та нової техніки

Передумови

7 семестр

БУР -403

Спеціальні технологічні рідини (4)

Призначення, характеристика, оптимальна домішка, переваги та вади хімічних реагентів понижувачів фільтрації, умовної в'язкості, спеціального призначення та реагентів виробництва США, Фінляндії, Німеччини. Склад, порядок приготування, параметри, переваги та вади полімерхлоркалієвого, гуматноакрилокалієвого та малосилікатного розчинів. Призначення, порядок приготування, технологія встановлення, переваги та вади силі-

катної, гідрофобно-адгезійної та гідрофобно-бітумної ванн. Область застосування, склад, порядок приготування, параметри, переваги та вади стабілізованогосоленасиченого, азбестосолегенового розчинів та розчинів на основі гідоргелю магнію або заліза. Промивальні рідини для попередження прихоплень. Регулювання репресії на пласт та мастильних властивостей розчину. Вплив вмісту твердої фази на ТЕП буріння свердловин. Методика визначення вмісту колоїдної фази. Раціональний вміст колоїдної фази. Шляхи регулювання вмісту твердої фази

у буровому розчині. Тонка очистка бурових промивальних рідин. Глиновідділювач, центрифуги. Флокуляція бурового розчину. Склад та приготування основних технологічних рідин, які застосовують для попередження та ліквідації поглинань промивальних рідин.

Передумови

8 семестр

БУР -404

Ускладнення та аварії при бурінні (6,5)

Класифікація ускладнень, флюїдопроявлення; систематика флюїдопроявлень, поняття, причини, різновидності; ознаки флюїдопроявлень; прямі та побічні характеристики, принцип розпізнавання; поведінка газу у свердловині; рівняння стану газу; зміна тиску у герметичній вертикальній свердловині; основи попередження флюїдопроявлень; ліквідація флюїдопроявлень в нескладних умовах; основи технології глушіння флюїдопроявлень; методика розрахунку всіх величин для плавного глушіння флюїдопроявлень способом очікування та бурильника; поняття про граничну і допустиму висоту стовпа флюїду та його об’єм; робоча карта глушіння.

Передумови

7-8 семестр