Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-П К-НЦЕВИЙ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Кафедра інженерної та комп‘ютерної графіки

Завідувач кафедри - Шкіца Леся Євстахієвна , професор, док.техн.наук.

Серед викладацького складу - 21 викладач, серед яких 1 доктор технічних наук та 7 кандидатів технічних наук, а також 10 інженерів та лаборантів.

ПРЕДМЕТИ, ЯКІ ЧИТАЄ КАФЕДРА

ІКГ 01 НАРИСНА ГЕОМЕТРІЯ ТА ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА

Метод проеціювання; комплексний рисунок (епюр); позиційні та метричні задачі, методи перетворень комплексного рисунка; поверхні та їх утворення; перетин поверхонь; аксометричні проекції з числовими відмітками; побудова технічних норм; ескізи та робочі креслення; система конструкторської документації.

ІКГ 02 САПР

Мета основи САПР– це загальнонаукова дисципліна, яка розв’язує задачі автоматизованого проектування і виконання різноманітної конструкторської документації та створення іншої графічної інформації засобами комп’ютерної техніки. Предметом вивчення дисципліни є створення, зберігання та обробка графічної інформації, а саме: креслень та супроводжуючої конструкторської документації, візуального подання каркасних, поверхневих та твердотільних 3D-моделей різноманітних об’єктів, схем, діаграм, графіків, економічних чи технологічних обґрунтувань вибору оптимальних параметрів проектованих об’єктів і технологічних рішень, а також обробка великих масивів інформації – баз даних. Метою курсу є здобуття теоретичних знань про можливості систем автоматизованого проектування та практичних навичок роботи у середовищі КОМПАС, що дозволило б творчо та на сучасному рівні підходити до комп’ютеризованого вирішення широкого кола інженерно-конструкторських задач проектування, швидкого та якісного викладання технічних рішень, задумів, підготовки конструкторської, технічної документації та інших графічних документів. Базовими для вивчення дисципліни є: «Нарисна геометрія та інженерна графіка», «Інженерна та комп’ютерна графіка», курсу «Інформатика та програмування», «Деталі машин» і тому передбачає знання студентами теоретичних основ побудови креслень різних типів, загальних прийомів і правил виконання креслень згідно з вимогами стандартів, принципів розрахунків геометричних параметрів деталей, обчислювальної геометрії, інформатики, математичного моделювання та алгоритмічних мов, операційних систем та загальні правила користування персональним комп’ютером. Зазначені вище дисципліни є базовими для навчальної дисципліни «Основи САПР». Дисципліна «Основи САПР» забезпечує спеціальні дисципліни. Знання та вміння, отримані при вивченні навчальної дисципліни «Основи САПР», знадобляться студентам при виконанні курсових та дипломного проектів. У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати: • основні принципи організації базових графічних систем на основі міжнародних стандартів; • теоретичні основи, принципи створення електронних креслень деталей та виробів з використанням основ твердотільного моделювання; • алгоритми та методи візуалізації реалістичних зображень; • класифікацію САПР такритерії їх вибору; • графічно-орієнтоване прикладне програмне забезпечення, його класифікацію, найбільш поширені графічні пакетиприкладних програм. вміти • використовувати потужні засоби КОМПАС для створення креслень деталей тавиробів, іншої конструкторської документації з дотриманням вимог стандартів; • користуватись засобами введення-виведення графічної інформації при роботі з комп’ютером. розуміти міждисциплінарний характер САПР як систематичне використання комп’ютера в інженерній діяльності і раціональний розподіл функцій між користувачем і комп’ютером.

ІКГ 03 ІНТЕРНЕТ-ТЕХНОЛОГІЇ ТА РЕСУРСИ

Загальні поняття світової мережі Інтернет; основні тенденції розвитку електронних інформаційних ресурсів; організація навігації в мережі Інтернет; комунікаційні характеристики середовища Інтернет; пошук в інформаційних ресурсах Інтернет; інформаційно-пошукові системи Інтернет; бібліотечні Інтернет-ресурси та послуги.

ІКГ 04 ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Утворення та редагування документа в MS Word; таблиці і малюнки; макроси в MS Word; електронні таблиці MS Excel; створення Web-сторінки; створення та редагування презентацій; переклад документів; захист інформаціїї, архіватори; автоматизація обробки документів; функції і діаграми, бази даних, макроси в MS Excel; циклічне редагування таблиці; комп’ютерні мережі; робота в мережі Internet.

ІКГ 05 ІНФОРМАТИКА І КОМП'ЮТЕРНА ТЕХНІКА

Вивчення теоретичних основ інформатики та характеристик комп'ютерної техніки, архітектури, технологічного забезпечення комп'ютерних систем, алгоритмізації, програмування та моделювання, систем оброблення економічної інформації, методів запровадження діалогу в процесірозв'язання конкретних завдань.

ІКГ 06 ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА

Метод проеціювання; комплексний рисунок (епюр); позиційні та метричні задачі, методи перетворень комплексного рисунка; поверхні та їх утворення; перетин поверхонь; аксометричні проекції з числовими відмітками; побудова технічних норм; ескізи та робочі креслення; система конструкторської документації.

АВТОМАТИЗАЦІЯ КРЕСЛЯРСЬКО-КОНСТРУКТОРСЬКИХ РОБІТ

ІКГ 07 Завдання та можливості автоматизованого проектування. Графічний редактор «Компас - Графік 5х», основні елементи інтерфейсу, типи документів та поняття креслення в редакторі, оптимальне настроєння системи, використання прив'язок, вивід на друк. Графічні зображення в комп'ютерній графіці: типи, характеристика. Обробка комп'ютерних зображень. Програмні продукти для роботи з різними типами графіки. Параметричні бібліотеки «Компас - Графік 5х», характеристика бібліотек «Компас - Графік 5х»,та принцип роботи з ними. Прикладна конструкторська бібліотека, машинобудівна бібліотека. Фрагменти і бібліотеки фрагментів. Трьохмірне моделювання в КОМПАС - 3Д. Загальні принципи твердотілого моделювання. Робота в КОМПАС - 3Д. Інтерфейс системи, прийоми створення деталей та редагування.

Складальне креслення в графічному редакторі «Компас - Графік 5х». Робота з бібліотекою специфікацій. Додатки в «Компас - Графік 5х». Система проектування гвинтових пружин, система проектування валів і механічних передач.