Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-П К-НЦЕВИЙ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Кафедра нафтогазового обладнання

Завідувач кафедри- Крижанівський Євстахій Іванович, професор, доктор техн.наук

Серед викладацького складу- 4 професори, з них 2 доктори техн. наук, 9 доцентів, кандидатів техн. наук, 4 асистенти.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 0503 - Розробка корисних копалин

Напрям підготовки 6.050304 - Нафтогазова справа

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 19; П 125; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки: ВМАТ 01; ФІЗ 01; ФНТ 01; ХІМ 01; ІНФ 02

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки: ЕКП 301; ЕТ 06; ІКГ 06; ОМ 01; АТП 101; ТДМ 04; БЖД 02; ЕКОЛ 204; ТМ 01; ММ 06;

  • Цикл 4 - Професійно-орієнтовані та спеціальні дисципліни: НГГМ 02; ММ 04; ЗС 301; НО 101; НО 201;

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Блок 5а - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ФІЛ 08; ДОК 308;

  • Блок 5б - Інші вибіркові дисципліни: іКГ 07; ТНМ 305; ТДМ 01; НО 301; НО 401; НО 402; НО 404; НО 406; НО 403; НО 302; НО 405; НО 303; НО 304; БУР 305;

  • Блок 5в - Інші вибіркові дисципліни: ВІЙСЬК 01

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код – НО

101 Основи нафтогазової справи (2,7)

201 Нафтогазова механіка (5)

301 Гідромашини і компресори (4,5)

302 Основи надійності (2)

303 Силовий привод (5,5)

304 Технологія зварювання конструкцій (2)

401 Машини та обладнання для буріння н/г свердловин (7,5)

402 Машини та обладнання для видобутку нафти і газу (7,5)

403 Обладнання для розробки морських родовищ (3)

404 Основи конструювання (3,5)

405 Основи моделювання (4,5)

406 Основи технічної творчості і науково-дослідної роботи студентів (6,5)

НО -

101

Основи нафтогазової справи (2,7)

Вивчення основ технології буріння нафтових і газових свердловин, розробки та експлуатації нафтових і газових родовищ, а також транспортування, зберігання і переробки нафти і газу, необхідних для подальшої професійної діяльності бакалавра на підприємствах нафтогазової галузі, машинобудівних заводах, в проектних і наукових організаціях.

Задача дисципліни – підготувати студентів до розуміння процесів та вміння ведення основних робітна нафтогазовидобувних підприємствах при подальшій виробничій або науковій діяльності. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні засвоїти принципи і фізичні процеси, які мають місце при бурінні нафтових і газових свердловин, розробці і експлуатації нафтових і газових родовищ, експлуатації бурового і нафтогазопромислового обладнання.

Передумови

2 семестр

НО -

201

Нафтогазова механіка (5)

Вивчення основ механіки природних газів та пластових флюїдів, механіки гірських порід, механіки нафтогазонасиченого пласта, механіки ґрунтів та будівельної механіки, необхідних для вивчення загально-професійних, професійно-орієнтованих спеціальних дисциплін та подальшої професійної діяльності бакалавра на підприємствах нафтогазової галузі.

Задача дисципліни – підготувати студентів до розуміння окремих процесів, що мають місце при спорудженні свердловин, видобуванні та транспортуванні нафти, газу та їх сумішей, спорудженні об’єктів нафтогазової галузі. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні засвоїти основні характеристики рідин, газів та особливості їх руху у вертикальних та горизонтальних трубопроводах; механічні властивості гірських порід і процес їх руйнування, фізико-механічні властивості ґрунтів, вплив та врахування їх при проектуванні об’єктів та споруд; види фундаментів під технічні споруди, основи їх розрахунку та матеріали для їх виготовлення.

Передумови

4 семестр

НО -

301

Гідромашини і компресори (4,5)

Метою викладання дисципліни являється вивчення загальної будови, принципу дії, основ теорії гідромашин і компресорів, питань, пов’язаних з їх правильним вибором і експлуатацією, а також прищеплення навиків самостійного вивчення спеціальних питань теорії і практики застосування гідромашин і компресорів при бурінні свердловин і розробці нафтових і газових родовищ.

Передумови

6 семестр

НО -

302

Основи надійності (2)

Вивчаються параметри надійності нафтогазового обладнання. Студенти отримують вміння визначати надійність згідно показників, номенклатура яких залежить від особливостей конструкції, умов експлуатації конкретних видів нафтогазового обладнання. Приводиться аналіз фактичних значень показників надійності з нормативними згідно технічних умов на дане обладнання, що дозволяє проводити необхідний аналіз щодо:

- порівняння варіантів конструктивних рішень;

- оптимізації технології експлуатації, зберігання;

- оптимізації термінів міжремонтного ресурсу і періоду;

- оптимізації норми витрат запасних частин;

- оптимізації планування технічного обслуговування та ремонтів в результаті вдосконалення системи технічного обслуговування і планового ремонту (СТО і ПР);

- обґрунтування ресурсу окремих видів нафтогазового обладнання з врахуванням його конструктивних особливостей, режимів і умов експлуатації та наслідків відмов.

Передумови

6 семестр

НО -

303

Силовий привод (5,5)

Метою дисципліни є набуття теоретичних знань, практичних навичок, уміння аналізувати і обгрунтовувати причини порушення працездатності силового приводу бурових установок та агрегатів для ремонту свердловин. Важливе значення має набуття професійного досвіду з оптимального вибору і обслуговування обладнання для заданих умов експлуатації. В результаті вивчення дисципліни студенти набувають знання про:

- будову, конструкцію і принцип дії силового приводу бурових установок та агрегатів для ремонту свердловин, цільового призначення та їх основні параметри;

- охорону праці при обслуговуванні обладнання.;

- розрахунки основних параметрів для обґрунтування вибору обладнання для заданих умов експлуатації;

- здійснення кваліфікованого нагляду за експлуатацією, обслуговуванням та ремонтом обладнання;

- приймання обґрунтованих техніко-економічних рішень по ефективному вибору обладнання стосовно заданих технологічних операцій в бурінні та нафтогазовидобутку.

Передумови

5 семестр

НО -

304

Технологія зварювання конструкцій (2)

Зміст дисципліни. Основи виробництва зварних конструкцій, оптимальна оцінка способів і методів зварювання, вибір технології зварювання конструкційних металів. Студент повинен навчитися застосовувати теоретичні знання для раціонального виконання зварювальних робіт, проведення інженерних розрахунків і проектування зварних конструкцій. Повинен застосовувати отримані знання при виконанні робіт при зварюванні і різанні.

Передумови

6 семестр

НО -

401

Машини та обладнання для буріння н/г свердловин (7,5)

Метою викладання і вивчення дисципліни є передача студентам знань, вироблення в них вмінь і навичок, необхідних для наступної підготовки до практичної професійної діяльності бакалавра, зайнятого в основному або допоміжному виробництві бурових підприємств, машинобудівних і ремонтних заводів, проектно-конструкторських і науково-дослідних установ, який працює в галузі монтажу, експлуатації, ремонту і обслуговування, виготовлення, проектування і дослідження обладнання, споруд і інструменту, що використовується при будівництві експлуатаційних і глибоких розвідувальних свердловин на нафту і газ на суходолі і акваторіях.

Вивчення дисципліни ґрунтується на знаннях, набутих студентами в результаті вивчення ряду дисциплін загальнонаукового, інженерно-технічного та спеціального циклів на попередніх етапах навчання: вищої математики, фізики, теоретичної механіки, опору матеріалів, матеріалознавства, гідравліки, теплотехніки, теорії машин і механізмів, деталей машин, електротехніки, гідромашин і компресорів, технології буріння нафтових і газових свердловин.

Передумови

7-8 семестр

НО -

402

Машини та обладнання для видобутку нафти і газу (7,5)

В результаті вивчення дисципліни студенти набувають знання про:

-будову, конструкцію і принцип дії нафтогазопромислового обладнання, цільового призначення та їх основні параметри;

- принципи раціональної експлуатації, критерії оптимального вибору нафтопромислового обладнання;

- охорону праці при обслуговуванні обладнання та охорону навколишнього середовища;

- розрахунки основних параметрів для обґрунтування вибору обладнання для заданих умов експлуатації;

- виконання кінематичних розрахунків, визначення навантажень, розрахунки на міцність, які необхідні для підтвердження працездатності основних вузлів і деталей обладнання;

- обґрунтування основних і допоміжних даних, що мають відношення до проектування нових конструкцій нафтогазопромислових машин і механізмів;

- здійснення кваліфікованого нагляду за експлуатацією, обслуговуванням та ремонтом обладнання;

- приймання обґрунтованих техніко-економічних рішень по ефективному вибору обладнання стосовно заданих технологічних операцій в нафтогазовидобутку.

Передумови

7-8 семестр

НО -

403

Обладнання для розробки морських родовищ (3)

Метою викладання і вивчення дисципліни є передача студентам знань, вироблення в них вмінь і навичок, необхідних для наступної підготовки до практичної професійної діяльності бакалавра, зайнятого в основному або допоміжному виробництві бурових і видобувних підприємств, проектно-конструкторських і науково-дослідних установ, який працює в галузі монтажу, експлуатації, ремонту і обслуговування, виготовлення, проектування і дослідження обладнання, споруд і інструменту, що використовується при будівництві та експлуатації глибоких свердловин на нафту і газ на акваторіях.

Передумови

8 семестр

НО -

404

Основи конструювання (3,5)

Дисципліна вивчає основні організаційні та методичні принципи розроблення продукції машинобудування. В процесі навчання студенти розглядають:

процес розроблення та освоєння виробництва промислової продукції, загальні принципи і методи конструювання, вибір конструкційних матеріалів і способів їх зміцнення, способи зменшення матеріаломісткості і підвищення жорсткості, технологічності конструкцій, якість продукції машинобудування, контроль технічної документації.

Передумови

7 семестр

НО -

405

Основи моделювання (4,5)

Метою вивчення дисципліни є отримання студентами фундаментальних та спеціальних знань, моделювання явищ і процесів, необхідних для подальшої професійної діяльності інженера – механіка на підприємствах нафтогазової галузі.

В результаті вивчення курсу студенти повинні:

ЗНАТИ: принципи та методи моделювання фізичних процесів, які мають місце при експлуатації бурового і нафтогазопромислового обладнання.

ВМІТИ: застосовувати методи спряжених розмірних величин і принцип подібності інтенсивних величин для фізичного моделювання процесів.

Передумови

7 семестр

НО -

406

Основи технічної творчості і науково-дослідної роботи студентів (6,5)

Розглянуті актуальні питання активізації технічної творчості, викладені найбільш поширені прийоми і методи переборювання психологічної інерції та подолання технічних і фізичних суперечностей при вирішенні винахідницьких задач. Дані основні поняття, єдині для різних евристичних методів інженерної творчості (функція технічного об’єкта, функціональна структура, фізичний принцип дії, технічне рішення, критерії розвитку технічних систем та інші). Викладені найбільш поширені сучасні евристичні методи: мозковий штурм, метод евристичних прийомів, морфологічний аналіз і синтез, функціонально-вартісний аналіз та інтенсивні методи - теорія розв’язування винахідницьких задач. Дано рекомендації з практичного використання прийомів та методів технічної творчості.

Передумови

7-8 семестр

КАФЕДРА НАФТОГАЗОВОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ТРАНСПОРТУ І ТЕПЛОТЕХНІКИ

Завідувач кафедри - Козак Федір Васильович – канд. техн. наук, професор.

Серед викладацького складу- 1 проф., кандидат техн. наук, 8 доцентів, з них 5 кандидатів наук, старший викладач, 3 асистенти.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за галуззю знань 0701 - Транспорт і транспортна інфраструктура

Напрям підготовки 6.070106 - Автомобільний транспорт

НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 1 - Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни: ІНМОВ 20; П 126; ФІЛ 03; ІСТ 01; ФІЛ 04; СПОРТ 01

  • Цикл 2 - Дисципліни природничо-наукової підготовки: ВМАТ 01; ХІМ 01; ІНФ 02; ФІЗ 01

  • Цикл 3 - Дисципліни професійної та практичної підготовки: БЖД 01; БЖД 02; НГТТіТ 401; НГТТіТ 101; НГТТіТ 301; НГТТіТ 303; НГТТіТ 408; НГТТіТ 407; НГТТіТ 308; НГТТіТ 410; ТНМ 301; ТНМ 305; НГГМ 02; ММ 03; ММ 04; ММ 02; ЕКП 301; ОМ 01; ЕКОЛ 204; ТМ 01;

ВАРІАТИВНА ЧАСТИНА

  • Цикл 4 - Дисципліни самостійного вибору навчального закладу: НГТТіТ 306; НГТТіТ 402; НГТТіТ 405; НГТТіТ 310; НГТТіТ 411; НГТТіТ 201

  • Цикл 5 - Дисципліни самостійного вибору студентом

  • Блок 5а - Дисципліни гуманітарної та соціально-економічної підготовки: ІСТ 02; ФІЛ 02; ДОК 308; ЕКТ 01

  • Блок 5б - Блок 5в - Інші вибіркові дисципліни: НГТТіТ 305; НГТТіТ 403; НГТТіТ 307; НГТТіТ 406; НГТТіТ 409; НГТТіТ 309; ЕТ 03

  • Блок 5в - Інші вибіркові дисципліни: НГТТіТ 302; НГТТіТ 304; НГТТіТ 404; АТП 101; ІКГ 02

  • Блок 5г - Інші вибіркові дисципліни: ВІЙСЬК 01

Перелік дисциплін, закріплених за кафедрою. Код – НГТТіТ

101 Введення у технологічні процеси на автомобільному господарстві(2,5)

201 Фірмове обслуговування транспортних засобів (1,5)

301 Використання експлуатаційних матеріалів та економія паливно-енергетичних матеріалів (2,5)

302 Дороги для експлуатації автомобілів (1,5)

303Експлуатація та обслуговування машин (2,5)

304 Енергозаощадження на автомобільному транспорті (1,5)

305 Законодавче забезпечення дорожнього руху (4,5)

306 Комп’ютерні системи автомобілів (1,5)

307 Навчальні майстерні (4,5)

308 Теоретичні основи теплотехніки (3,5)

309 Тертя і знос транспортних засобів (1,5)

310 Технологічні процеси нафтогазової галузі (2)

401 Автомобільні двигуни (5,5)

402 Комплексна механізація і основи розрахунку технологічного транспорту (3)

403 Методи визначення властивостей робочих тіл нафтогазового технологічного транспорту (2,5)

404 Надійність машин (1,5)

405 Організація автомобільних перевезень (1,5)

406 Основи наукових досліджень (2,5)

407 Основи технічної діагностики автомобілів (1,5)

408 Основи технології виробництва та ремонту автомобілів (3)

409 Теплогенератори нафтогазового технологічного транспорту (2,5)

410 Технічна експлуатація автомобілів (4)

411 Устаткування нафтогазового технологічного транспорту (2)

НГТТіТ -

101

Введення у технологічні процеси на автомобільному господарстві (2,5)

Мета викладання дисципліни - набуття студентами знань з основних проблем, які пов'язані з розвитком та функціонуванням автомобільного транспорту.

Завдання викладання дисципліни - засвоєння студентами питань, що пов’язані з конструюванням автомобілів та технології їх виготовлення, безпеки руху, конструкційної безпеки, надійності та забезпечення працездатності рухомого складу.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати причини та наслідки проблемних питань автомобілізації. При вивченні дисципліни розглядаються питання історії автомобілебудування, собівартості конструкції автомобілів та технології їх виготовлення, безпеки руху, конструкційної безпеки, надійності та забезпечення працездатності рухомого складу.

Передумови

1 семестр

НГТТіТ -

201

Фірмове обслуговування транспортних засобів (1,5)

Мета викладання дисципліни - вивчення методів та показників оцінки ефективності використання машин; факторів, які впливають на продуктивність машин та методів їх визначення; систем технічного обслуговування та їх організації; режимів роботи та галузей раціонального застосування машин; принципів формування та організації роботи парку машин.

Завдання викладання дисципліни - дати студентам знання, сформувати уміння та навички, які перелічені нижче.

Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни:

Знання - принципів формування експлуатаційного парку машин; порядку введення машин в експлуатацію; основних експлуатаційних показників машин; основних положень планово-попереджувальної системи технічного обслуговування машин; особливостей впливу різних факторів на працездатність машин; порядку організації робіт з відновлення працездатності машин.

Уміння визначати режими роботи машин; визначати кількість постів для кожного виду технічного обслуговування машин; складати графік робіт з технічного обслуговування машин.

Суть дисципліни - у процесі навчання з цієї дисципліни вивчаються питання, що охоплюють перелік знань студента; вивчаються методи визначення показників експлуатаційних властивостей машин, статистичні методи визначення показників працездатності, вплив на ці показники умов експлуатації машин. Практична частина дисципліни спрямована на набуття студентами навичок організації робіт та постів з технічного обслуговування машин та вміння оцінювати вплив режимів роботи на експлуатаційні показники машин.

Передумови

4 семестр

НГТТіТ -

301

Використання експлуатаційних матеріалів та економія паливно-енергетичних матеріалів (2,5)

Мета викладання дисципліни - набуття студентами знань з експлуатаційних властивостей та якості палив, мастил та спеціальних рідин, з основ теорії та практики їх раціонального використання у автомобільному господарстві.

Завдання викладання дисципліни - навчити майбутніх фахівців раціонально використовувати у практичній діяльності паливно-мастильні матеріали, знати їх сортамент і основи взаємозамінності.

Передумови

6 семестр

НГТТіТ -

302

Дороги для експлуатації автомобілів (1,5)

Мета курсу - дати майбутньому спеціалісту систему знань, вмінь і практичних навиків по методах проектування, будівництву та експлуатації доріг для нафтогазового технологічного транспорту.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

1) загальні вимоги до доріг для нафтогазового технологічного транспорту;

2) вплив дорожніх умов на показники роботи НГТТ;

3) проектування поперечного профілю і плану траси;

4) розрахунок елементів доріг;

5) систему експлуатаційних заходів;

6) утримання доріг літом і зимою;

7) організацію руху і забезпечення безпеки руху НГТТ.

Передумови

7 семестр

НГТТіТ -

303

Експлуатація та обслуговування машин (2,5)

Мета викладання дисципліни - вивчення методів та показників оцінки ефективності використання машин; факторів, які впливають на продуктивність машин та методів їх визначення; систем технічного обслуговування та їх організації; режимів роботи та галузей раціонального застосування машин; принципів формування та організації роботи парку машин.

Завдання викладання дисципліни - дати студентам знання, сформувати відповідні уміння та навички.

Передумови

7 семестр

НГТТіТ -

304

Енергозаощадження на автомобільному транспорті (1,5)

Транспортний фактор як визначальна, рушійна сила виробництва продукції. Місце транспорту в операційному менеджменті. Удосконалення транспортного забезпечення операційних процесів. Енергозаощадження на транспорті. Управління якістю транспортного процесу.

Передумови

5 семестр

НГТТіТ -

305

Законодавче забезпечення дорожнього руху (4,5)

Передумови

6 семестр

НГТТіТ -

306

Комп’ютерні системи автомобілів (1,5)

Мета викладання дисципліни надання студентам знань, які необхідні для самостійного аналізу та синтезу систем енергопостачання, запуску двигунів, запалення, контрольно-вимірювальних приладів, освітлення, сигналізації, а також факторів які є відповідальними за розвиток нових конструкцій електронного та електричного обладнання автомобіля.

Завдання дисципліни - навчити майбутніх фахівців використовувати у практичній роботі сучасні методи та засоби перевірки характеристик та контролю технічного стану приладів електрообладнання автомобілів.

Після вивчення дисципліни студенти повинні знати значення електронного та електричного обладнання автомобіля для його надійної та ефективної експлуатації, вплив науково-технічного прогресу на розвиток електронного та електричного обладнання автомобіля, умови праці приладів електрообладнання автомобіля у залежності від кліматичних та шляхових умов його експлуатації, технічні вимоги, які пред'являються до електронного та електричного обладнання автомобіля, поділ загальної схеми електрообладнання автомобіля на окремі функціональні системи, навчитися виконувати дослідження електричних характеристик елементів електронного та електричного обладнання автомобілів з метою визначення їх технічного стану, а також підбору необхідного приладу для конкретного автомобіля.

Передумови

5 семестр

НГТТіТ -

307

Навчальні майстерні (4,5)

Метою практики є підготовка студентів до самостійної роботи на робочій посаді в АТП, а саме, одержання кваліфікації слюсаря-авторемонтника IІ-ІІІ розряду. Це допоможе студентам краще засвоїти теоретичний матеріал з загальноінженерних та деяких спеціальних дисциплін навчального плану.

Задачами практики є засвоєння кваліфікаційної характеристики слюсаря-авторемонтника, властивостей, будови металів та їх сплавів, основних видів слюсарних робіт і безпеки праці.

Передумови

3-4 семестр

НГТТіТ -

308

Теоретичні основи теплотехніки (3,5)

Мета викладання дисципліни - вивчення наукових та технічних питань, які пов'язані з перетворенням теплоти.

Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни - знання законів та принципів, які лежать в основі роботи різноманітного теплотехнічного обладнання.

Передумови

6 семестр

НГТТіТ -

309

Тертя і знос транспортних засобів (1,5)

Дати майбутньому спеціалісту систему знань, вмінь і практичних навиків з основ трібології (тріботехніки) – науки, яка вивчає тертя, знос, мащення і взаємодію спряжених елементів деталей машин при їх взаємному переміщенні, а також методів підвищення надійності і довговічності пар тертя. Набуття практичних навиків з розрахунків тріботехнічних характеристик.

Завдання - забезпечити знання з основних видів тертя, зношування, мащення та питань підвищення надійності, довговічності, а також створення і розрахунку фрикційних вузлів з заданими характеристиками, які залежать від механіко-фізико-хімічних процесів, протікаючих на поверхнях тертя.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати і вміти:

1) класифікацію видів тертя, зношування та мащення;

2) основні параметри, які характеризують пари тертя;

3) конструкції пар тертя транспортних засобів і умови роботи;

4) вимоги до фрикційних і антифрикційних пар тертя і їх матеріалів;

5) основні методи дослідження і визначення фізико-механічних

характеристик пар тертя;

6) методи і засоби підвищення надійності і зносостійкості пар тертя;

7) загальні розрахунки геометричних параметрів та тріботехнічних

характеристик пар тертя;

8) встановлювати механізм зносу пар тертя транспортних засобів;

9) визначити параметри і проектувати тріботехнічні системи транспортних

засобів;

10) давати прогнозну оцінку зносостійкості пар тертя;

11) реалізувати методи підвищення зносостійкості пар тертя;

12) правильно експлуатувати та обслуговувати пари тертя транспортних засобів.

Передумови

6 семестр

НГТТіТ -

310

Технологічні процеси нафтогазової галузі (2)

Передумови

6 семестр

НГТТіТ -

401

Автомобільні двигуни (5,5)

Мета викладання дисципліни - вивчення теоретичних основ проектування автомобільних двигунів.

Задача викладання дисципліни - освоєння конструкцій автомобільних двигунів та їх систем, оволодіння навичками розрахунку основних параметрів двигунів, знайомство з основними регулюваннями і засобами контролю та настроювання автомобільних двигунів.

Перелік знань, вмінь та навичок після викладання дисципліни – знання теоретичних основ проектування двигунів та основних факторів, які впливають на техніко-економічні показники двигунів, основних регулювань та методів

випробування двигунів.

Передумови

7-8 семестр

НГТТіТ -

402

Комплексна механізація і основи розрахунку технологічного транспорту (3)

Передумови

7 семестр

НГТТіТ -

403

Методи визначення властивостей робочих тіл нафтогазового технологічного транспорту (2,5)

Мета - вивчення майбутніми спеціалістами основних властивостей робочих тіл, які використовуються при експлуатації нафтогазового транспорту, бурінні і розробці нафтових і газових свердловин, з метою правильного вибору необхідних матеріалів та реагентів і тим самим підвищувати надійність роботи, довговічність машин та механізмів, забезпечувати економію паливно-мастильних матеріалів і охорону навколишнього середовища.

В результаті вивчення дисципліни студент мусить знати:

– методи визначення основних властивостей робочих тіл нафтогазового технологічного транспорту;

– основні властивості паливно-мастильних матеріалів, технічних промивних

рідин, бурових розчинів і хімічних реагентів, які використовуються при обробці свердловин.

Студент повинен вміти:

– визначити дослідним і розрахунковим методами основні параметри робочих тіл;

- здійснювати правильний вибір робочих тіл;

- уникати забруднення навколишнього середовища експлуатаційними матеріалами, реагентами і продуктами згоряння палива.

Передумови

7 семестр

НГТТіТ -

404

Надійність машин (1,5)

Мета викладення дисципліни: розраховувати показники експлуатаційних властивостей автотранспортних засобів і оцінювати їх результати.

Завдання викладання дисципліни - викласти критерії, оцінні показники, норми експлуатаційних властивостей, методи їх визначення; показати зв'язок властивостей автотранспортних засобів з конструктивними та експлуатаційними факторами.

Суть дисципліни - вивчення законів руху і взаємозв'язок експлуатаційних властивостей автотранспортних засобів з їх технічними характеристиками та конструктивними параметрами.

Передумови

7 семестр

НГТТіТ -

405

Організація автомобільних перевезень (1,5)

Метою викладання дисципліни є забезпечення необхідних знань з організації вантажних і технологічних перевезень; розрахунків транспортно-експлуатаційних і економічних показників, раціонального використання автотракторного транспорту і спецтехніки (АТТС).

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати і уміти:

1) етапи розвитку автомобільних перевезень, їх переваги та недоліки над перевезеннями іншими видами транспорту, техніко-експлуатаційна оцінка ефективності транспортних засобів і спецтехніки;

2) класифікація АТТС, класифікація вантажів, умови перевезення небезпечних, негабаритних і довгомірних вантажів; умови виконання технологічних операцій;

3) елементи транспортного процесу і його розрахунки, продуктивність АТТС і парку автомобілів;

4) дороги і маршрути руху АТТС, методи планування перевезень, вибір рухомого складу і маршрутів;

5) навантажувально-розвантажувальні пункти і пости;

6) організація вантажних перевезень;

7) організація керування автомобільними перевезеннями;

Передумови

8 семестр

НГТТіТ -

406

Основи наукових досліджень (2,5)

Метою дисципліни „Основи наукових досліджень” є підготовка студентів до самостійної творчої науково – дослідної і конструкторської роботи.

Задачею вивчення дисципліни „Основи наукових досліджень” є розуміння студентом процесу наукового дослідження, методів і методик проведення досліджень, порядку оформлення результатів досліджень; вміння вибрати напрямок дослідження, поставити експеримент, узагальнити і обробити його результати, оформити і впровадити розробку у виробництво, дати оцінку ефективності впровадження.

Передумови

8 семестр

НГТТіТ -

407

Основи технічної діагностики автомобілів (1,5)

Мета викладання дисципліни – отримання студентами основ знань з методів та приладів діагностування технічного стану автомобіля, його агрегатів, систем та механізмів.

Завдання викладання дисципліни - навчити студентів використовувати технологічне діагностичне обладнання та прилади для визначення технічного стану автомобіля в цілому, його агрегатів, систем і механізмів, навчити встановлювати діагноз та приймати рішення з методів ліквідування відмов та несправностей автомобіля.

Внаслідок вивчення студент повинен знати систему організації технічного обслуговування та поточного ремонту автомобілів із застосуванням діагностування, устаткування та принцип дії діагностичних стендів, приладів і пристроїв, діагностичні параметри та нормативи. Студент повинен мати навички роботи з діагностичним обладнанням, виконання діагностичних, а також регулюючих та ремонтних робіт. Крім того студент повинен аналізувати результати діагностування та приймати професійне рішення з цих результатів в плані організації роботи виробничих дільниць автотранспортного підприємства з усунення виявлених зіпсувань.

При вивченні даної дисципліни розглядаються питання, зв'язані з методами та засобами діагностування технічного стану автомобілів, конструкцією засобів діагностування, організацією та плануванням діагностичних робіт на автотранспортних підприємствах.

Передумови

8 семестр

НГТТіТ -

408

Основи технології виробництва та ремонту автомобілів (3)

Мета вивчення дисципліни – отримання студентами знань, вмінь та навичок з основ організації та технології авторемонтного виробництва і ремонту автотранспорних засобів.

Завдання дисципліни - навчити майбутніх фахівців використовувати у практичній роботі сучасні методи, засоби технології та організаційні принципи авторемонтного виробництва та ремонту автотранспорних засобів.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати:

- технологічні основи технології загального авторемонтного виробництва;

- принципи побудови технологічних процесів відновлення та ремонту деталей, агрегатів і автомобіля;

- основи управління, точність і якість відновлення деталей та складання машин;

- основи організації, методи, засоби і технологію відновлення деталей, вузлів та агрегатів;

- шляхи механізації та автоматизації авторемонтного виробництва;

- основи проектування авторемонтних дільниць.

Передумови

8 семестр

НГТТіТ -

409

Теплогенератори нафтогазового технологічного транспорту (2,5)

Вивчення майбутніми спеціалістами теоретичних основ, які пов’язані з характеристиками джерел теплової енергії, характеристиками енергетичних палив та поширених в промисловості теплоносіїв, розрахунками процесу спалювання палива в такій мірі, щоб вони уміли вибирати, а при необхідності – експлуатувати теплогенератори таким чином, щоб забезпечити максимальну економію паливно-енергетичних ресурсів, інтенсифікацію та оптимізацію роботи теплогенераторів, захист довкілля.

В результаті вивчення дисципліни студент мусить знати:

– загальний паливний баланс України;

– закономірності та найбільш ефективні методи генерації теплової енергії, її передачі та використання;

– принцип дії, конструкції та основні характеристики теплогенераторів;

– основні методи визначення характеристик теплогенераторів.

Студент повинен вміти:

– вести розрахунки процесу спалювання енергетичних палив;

– визначати розрахунковим і дослідним шляхом параметри стану води, як теплоносія, вологого повітря, продуктів згоряння енергетичного палива;

– складати тепловий баланс теплогенераторів;

– здійснювати підбір теплосилового устаткування;

- уникати забруднення довкілля продуктами згоряння енергетичного палива.

Передумови

7 семестр

НГТТіТ -

410

Технічна експлуатація автомобілів (4)

Мета викладання дисципліни - надання студентам знань з методів і засобів підтримки технічного стану автомобіля, його, агрегатів, систем і механізмів, організації технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів.

Завдання викладання дисципліни - навчити студентів вибору та коригуванню нормативів технічної експлуатації з урахуванням категорії умов експлуатації автомобілів, проектувати технологічні процеси обслуговування і ремонту автомобілів, вибирати технологічне обладнання для цих цілей.

Перелік знань, вмінь та навичок після викладання дисципліни - знати систему організації технічного обслуговування та поточного ремонту автомобілів, будову та принцип дії технологічного обладнання, нормативи технічного обслуговування і технічного ремонту; мати навички обґрунтування нормативів на технічне обслуговування і технічний ремонт, організації виконання технологічних процесів технічного обслуговування і технічного ремонту, а також регулюючих і ремонтних робіт, вміти аналізувати результати технічного обслуговування і технічного ремонту автомобілів та приймати професійне рішення за цими результатами при організації роботи промислових ділянок автотранспортних підприємств з усунення виявлених несправностей.

Передумови

8 семестр

НГТТіТ -

411

Устаткування нафтогазового технологічного транспорту (2)

Мета вивчення дисципліни - теоретично і практично підготувати майбутніх спеціалістів для виконання основних технологічних процесів з використанням устаткування нафтогазового технологічного транспорту, проведення інженерних розрахунків основних елементів устаткування технологічного транспорту нафтогазової галузі, вибору необхідного технологічного обладнання для проведення технологічних процесів із використанням технологічного транспорту.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати основні методи проведення робіт з використанням устаткування технологічного транспорту нафтогазової галузі, будову, принцип дії, особливості експлуатації устаткування технологічного транспорту.

Передумови

8 семестр

КАФЕДРА МЕХАНІКИ МАШИН

Завідувач кафедри - Малько Богдан Дмитрович - доктор техн. наук, професор

Серед викладацького складу- 3 доктори техн. наук, професорів; 5 канд. техн. наук, доцентів; 2 доценти; 3 асистенти.

ПРЕДМЕТИ, ЯКІ ЧИТАЄ КАФЕДРА

ММ 01 ТЕОРІЯ ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ

Мета викладання дисципліни: дати студентам знання про конструювання, технологічну підготовку, процес виробництва та господарчі операції, засновуючись на сутності та закономірностях структури, створення та використання технічних систем. Завдання викладання дисципліни: дати тим, що навчаються, повне уявлення про галузі техніки, у котрій їм передбачається працювати, виявляючи її технологію та взаємозв'язок з другими галузями та навколишнім світом, а також сформувати вміння та навики, перелічені нижче. Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни. Знання - основи теорії технічних систем; взаємозв'язок та межі між окремими дисциплінами на основі загальної картини у галузі техніки; класифікація та властивості технічних систем; засоби подання та оцінки технічних систем; стадії створювання систем різного рівня складності; закономірності еволюції технічних систем. Уміння - описувати засоби функціонування та властивості машинних систем; використовувати основоположну термінологію теорії конструювання; використовувати теорію та робочі методи конструювання; переносити професійний досвід з однієї галузі у інші завдяки системним категоріям; трактувати технічну проблему цілісно, з позицій системного підходу; прогнозувати розвиток технічної системи; проводити оцінку на основі моделювання та уявляти систему у різних видах. Суть дисципліни. Під час навчання дисципліни вивчаються такі питання: основи конструкторської діяльності; теорія технічних систем; теорія створювання систем різної складності; прогнозування та оцінка технічних систем, технологічної підготовки та процесу виробництва.

ММ 02 ІСТОРІЯ ІНЖЕНЕРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Мета викладання дисципліни - чітке та цілісне представлення специфічного виду діяльності - інженерної праці, її передісторії та основних етапів розвитку, співвідношення наукової та технічної діяльності, створення інженерного типу мислення. Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни - знати історію розвитку світової науки і техніки, методологію та загальні знання про основні етапи створення машин, сучасний стан розвитку науки і техніки, одержати навички інженерного типу мислення. Суть дисципліни - історія науки і техніки, основні етапи створення машин, виникнення інженерної діяльності, інженерна діяльність та експеримент, інженерна практика, теоретична підготовка, винахідництво, конструювання, технологія та організація виробництва, інженерні дослідження, проектування, випробування, налагодження, експлуатація та оцінка функціонування технічних систем.

ММ 03 ДЕТАЛІ МАШИН

Мета викладання дисципліни: надати конструкторську підготовку в галузі проектування деталей та вузлів машин загального призначення, вивчити методи розрахунку і конструювання типових деталей та вузлів машин і механізмів на основі їх функціональної класифікації. Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни: знати призначення типових деталей та вузлів, особливості їх конструкцій і функціонування у готовому виробі, основні критерії працездатності деталей та вузлів, методи їх розрахунку та конструювання, можливості систем автоматизованого проектування деталей, методи оптимізаційного проектування, вміти оцінювати технічне завдання, ставити та вирішувати задачі складання кінематичних схем механізмів та розрахункових схем деталей та вузлів, вибирати робочу методику проектування та використовувати її, визначати матеріал і конструктивне виконання деталі або вузла, розробляти складальні креслення та креслення загального виду. Суть дисципліни: призначення і основні властивості вузлів машин, проектування деталей та вузлів, проектний розрахунок за головним критерієм працездатності, розробка ескізів креслень, перевірні розрахунки за іншими критеріями працездатності, розробка складальних та робочих креслень.

ММ 04 ТЕОРІЯ МАШИН І МЕХАНІЗМІВ

Кінематика та структура механізмів; кінематичний та силовий аналіз; розрахунок на міцність елементів механізмів; типи машин і механізмів в гірничому виробництві; основи конструювання механізмів і машин. Мета викладання дисципліни: забезпечення знань загальних методів дослідження та проектування схем механізмів, необхідних для створення машин, установок, приладів, автоматичних пристроїв, які б відповідали вимогам ефективності, точності, надійності та економічності. Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни: знати основні види механізмів та їх кінематичні та динамічні характеристики, розуміти принцип роботи окремих механізмів та їх взаємодію в машині, вміти знаходити кінематичні і динамічні параметри механізмів, що проектуються, бути знайомими з сучасною технікою вимірювання кінематичних та динамічних параметрів машин. Суть дисципліни: основи побудови машин і механізмів, кінематичні характеристики механізмів, дослідження руху машин і механізмів з твердими ланками, силовий аналіз та зрівноважування механізмів, тертя в машинах і механізмах, віброактивність і віброзахист, синтез важільних механізмів, синтез механізмів маніпуляторів та промислових роботів, синтез зубчастих механізмів, синтез кулачкових механізмів, керування рухом виконавчих органів машин та систем машин.

ММ 05 ОСНОВИ ТЕОРІЇ ТА РОЗРАХУНКУ ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ ПЕРЕМІЩЕННЯ ВАНТАЖІВ

Основи теорії та перевірних розрахунків засобів переміщення вантажів. Властивості та параметри вантажів гірничих підприємств та їх вплив на вибір засобів переміщення; фізичні процеси у вузлах та елементах цих засобів; теоре­тичні основи для обґрунтування вибору і експлуатаційних вимог; питання міц­ності елементів; завантаження електроприводів, вплив технологічних причин на працездатність засобів. Економічна та екологічна оцінка засобів переміщення.

ММ 06 ТЕОРІЯ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН ТА ДЕТАЛІ МАШИН

Кінематика та структура механізмів; кінематичний та силовий аналіз; розрахунок на міцність елементів механізмів; типи машин і механізмів в гірничому виробництві; основи конструювання механізмів і машин.

ММ 07 ДИНАМІКА МАШИН І ВІБРОЗАХИСТ

У першому випадку курс "Динаміка машин, вібрації та віброзахист" дозволяє обгрунтувати параметри посилення зумисно збудженої вібрації й оптимізувати технологічні процеси, в яких коливання використовують цілеспрямовано. У другому випадку цей курс вказує шляхи зменшення шкідливих коливань. Оскільки пружні механічні коливання супроводжують функціонування будь-якої машини вам необхідно хоча би в межах цього курсу вивчити коливання в машинах і механізмах із загальних позицій. Коливання в машинах можуть бути:

  1. корисними, коли сам принцип дії машини заснований на коливаннях (вібраційні транспортери та вібробункери, вібронасікачі, віброчистки та інші);

  2. шкідливими, коли вони заважають процесу нормальної експлуатації ма­шини.

ММ 08 ОСНОВИ ТЕОРІЇ І РОЗРАХУНКУ ПІДЙОМНО-ТРАНСПОРТНИХ МАШИН І МАНІПУЛЯТОРІВ

Основи теорій і розрахунку підйомно-транспортних машин і маніпуляторів (ОТРПТМіМ) є науковою основою при проведенні типових розрахунків, згідно вимог надійності і довговічності, і конструюванні механізмів підйомно-транспортних машин і маніпуляторів.

КАФЕДРА ТЕОРЕТИЧНОЇ МЕХАНІКИ

Завідувач кафедри- Векерик Василь Іванович - доктор техн. наук, професор

Серед викладацького складу- 1 професор, доктор наук, 6 доц., кандидатів наук, 1 асистент

ПРЕДМЕТИ, ЯКІ ЧИТАЄ КАФЕДРА

ТМ 01 ТЕОРЕТИЧНА МЕХАНІКА

Плоска та просторова системи; умови рівноваги; тертя; кінематика точки та твердого тіла; складний рух точки та твердого тіла; геометрія маси; загальні теореми динаміки точки та системи; основні принципи механіки; коливання систем; теорія удару. Мета викладання дисципліни: надання знань для створювання розрахункових схем механізмів, розвиток у фахівців навичок для самостійного вирішування технічних задач. Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни: знати основні закони природи для використання в розрахункових схемах, кінематичні та динамічні параметри механіки, складати рівняння динаміки та використовувати їх в техніці. Суть дисципліни: Кінематика точки та найпростіших рухів твердого тіла. Складний рух точки, твердого тіла та системи. Еквівалентні перетворення системи сил і приведення їх до найпростішого вигляду. Динаміка точки, матеріальної системи і твердого тіла. Загальні теореми динаміки. Основні теорії співудару тіл. Визначення динамічних реакцій. Основи механіки Лагранжа. Малі коливання системи.

ТМ 02 ТЕОРІЯ АВТОМАТИКИ КЕРУВАННЯ

Основні поняття автоматизації; елементи автоматики; статична та динамічна характеристики елементів автоматики; системи автоматики; зворотні зв’язки системи; головні схеми автоматизації процесів та машин.

ТМ 03 ТЕХНІЧНА МЕХАНІКА

Плоска та просторова системи; умови рівноваги; тертя; кінематика точки та твердого тіла; складний рух точки та твердого тіла; геометрія маси; загальні теореми динаміки точки та системи; основні принципи механіки; коливання систем; теорія удару.