Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТП_nav_pos.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Індивідуальне завдання до модуля 2. Послідовність виконання індивідуального завдання

Проаналізувати діяльність магазину (за особистим вибором студента) та надати практичні рекомендації щодо підвищення його конкурентоспроможності за рахунок удосконалення торгово-технологічного процесу та інших організаційних умов його функціонування.

Етап 1. Обґрунтуйте місцерозміщення магазину. Виконувати цю роботу необхідно у такій послідовності.

1. Сформулювати критерії оцінки місцерозміщення магазину.

2. Виділити основні та додаткові критерії оцінки місцерозміщення магазину.

3. Здійснити оцінку місцерозміщення роздрібного торговельного підприємства шляхом опитування членів вашої групи. (Додаток Б)

4. Опрацюйте результати опитування, визначте переваги та недоліки місця розміщення магазину, сформулюйте та обґрунтуйте висновки.

Етап 2. Зовнішнє оформлення магазину.

Назва магазину, її відповідність цільовій аудиторії.

Оформлення вітрини: чиста/неохайна; сучасна/застаріла; відповідає цільовому сегменту споживачів/не відповідає цільовому сегменту споживачів; викликає бажання відвідати магазин/не викликає.

Вивіска та оформлення входу в магазин для покупців: структура, форма, розміри, надписи, наявність освітленої вивіски з оригінальними, декоративними елементами оформлення, з емблемою об’єкта торгівлі та його назвою українською мовою, застосування сучасних матеріалів для віконних вітрин, наявність автоматичних розсувних чи обертових дверей для входу і виходу, наявність повітронагрівального заслону, чи обладнаний центральний вхід для покупців козирком для захисту від атмосферних опадів.

Етап 3. Накреслити схему технологічного планування торговельного залу, карту торгово-технологічного обладнання, визначити стандарти обслуговування покупців. Визначити дизайн та атмосферу роздрібного торговельного підприємства (в залежності від типу магазину та його формату), розробити рекомендації щодо системи організації реклами та інформації в магазині.

Методичні рекомендації

Склад і розміри приміщень магазину слід визначати, користуючись витягом з ВБН «Підприємства роздрібної торгівлі. Норми проектування». (Додаток В)

Креслення слід виконати на міліметровому папері розміром 297х420 мм

Креслення технологічного планування виконується в такій послідовності:

- наносяться всі зовнішні і внутрішні стіни, перегородки і колони;

- проводиться розбивання дверних і віконних пройомів у внутрішніх і зовнішніх стінах;

- проставляються всі необхідні розміри, наносяться надписи;

- наноситься кінцеве обведення плану суцільними товстими основними лініями.

На кресленні дається експлікація основних приміщень (рис. 12), які на плані позначаються римськими цифрами.

Експлікація приміщень

№ з/п

Назва приміщення

Площа, кв. м

1

Торговельний зал

100

Рис. 12. Оформлення експлікації приміщень

В технологічних плануваннях невеликих підприємств допускається позначення приміщень безпосередньо на кресленнях.

Етап 3. Оцінка внутрішнього планування магазину та викладки товарів.

3.1. Конфігурація торговельного залу; послідовність розміщення відділів, секцій та товарів.

Дослідити, чи враховується при розподілі площі торговельного залу роль та статус товару для задоволення потреб споживачів; забезпечення комплексного обслуговування споживачів, створення цілеспрямованого руху потоків покупців; рівномірний розподіл уваги покупців протягом усього часу, що вони знаходяться в торговельному залі; забезпечення рівномірності відвідування споживачами всіх відділів.

3.2. Торговельне обладнання (його форми, типи, розміри) та система його розміщення (решітка, трек, виставкова, змішана тощо).

Дослідити ефективність облаштування зони входу-виходу, ;

3.3. Особливості поведінки покупців в торговому залі.

Дослідити напрямок руху потоків покупців (нанести на технологічний план торговельного залу), зручність їх пересування в торговельному просторі; зручність орієнтації покупців щодо розміщення відділів та товарних груп (оформлення покажчиків відділів, забезпечення хорошої оглядовості всіх відділів магазину); аналіз «холодних» та «гарячих» зон торговельного залу (показати на технологічному плані), які заходи застосовуються для активізації «холодних» зон торговельного залу.

3.4. Система освітлення торговельного залу та торговельного обладнання.

Дослідити освітлення в торговельному залі; єдність інтер’єру та системи освітлення в торговельному залі, відсутність/наявність ефектів відображеного світла; неможливість/можливість пошкодження/псування товару в результаті перегріву від освітлювальних приладів.

3.5. Інтер’єр магазину.

Дослідити відповідність інтер’єру характеру товару та цільової групи споживачів, наявність кольорової гармонії; створення певного настрою за допомогою кольорів; ефективність привертання уваги до товару за допомогою кольору.

3.6. Наявність, підбір та гучність /відсутність музичного супроводу, його відповідність цільової аудиторії.

3.7. Запахи в торговельному залі; використання запахів у здійсненні імпульсних покупок в торговельному залі, температурний режим в торговельному залі.

3.8. Викладка та демонстрація товарів в торговельному залі.

Дослідити концепції представлення товарів (ідейне представлення, групування по видах та стилях, вирівнювання цін, групування по призначенню, викладка корпоративним блоком, масові викладки, багатотоварні викладки, навалом тощо), особливості викладки на острівних та пристінних прилавках, на стелажах; організація основних та додаткових місць продажу, фейсинг, використання P.O.S. – матеріалів в торговельному залі.

4. Представлення висновків та обґрунтування рекомендацій. Представити результати досліджень за допомогою програми Power Point.