Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 (Німецька класика).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Коперніканський переворот

Але Кант врахував досвід Берклі: окремі чуттєві образи не можуть виконуати функції справді теоретичного поняття. Джерело теоретичних понять в активній опредмечувальній діяльності свідомості. При їх утворенні немає піднйому від відчуттів до узагальнень, але є сходження від цілісних структур до окремих уявлень.

Не поняття відповідають реальним об’єктам природи, а «об’єкти» у науках мусять відповідати апріорним категоріям, відповідати їм, а, отже, конструюватися. Коперніканський переворот (Кант) Птолемеївська контрреволюція (Рассел). Так саме як переворот Коперніка звернув увагу на неправомірність наївної довіри до почуттів, апріоризм Канта Коперніка звернув увагу на неправомірність наївної довіри до індуктивного мислення.

Амфіболія рефлективних понять – змішування об’єкта чистого розсудку з явищем. Згадаємо Оккама.

Люди пізнають світ у тій мірі, у якій вони його змінюють та перетворюють, створюють другу, «олюднену» природу. Друга не може існувати без першої, поза нею. У цій мірі людина – законодавець природи, але не першої, а другої.

Трансцендентальна діалектика

Дослідження суперечностей пізнання, у які входить людський розум, коли намагається отримати однозначні та доказові відповіді на власне філософські питання.

Формальна логіка тут не може бути застосована.

Розум намагається завершити справу розсудку добитися завершеного синтезу, здобути повноту знання. Розсудок підводить факти під правила.Розум набуває метатеоретичних функцій. Розум –Дон Кіхот, який сміливо вривається у небезпечну замежеву область і ризикує зазнати поразки, якщо поставлені ним цілі виявляться невиконуваними.

Отже, розум мусить знати своє місце. А це галузь етики.

Розум треба правильно застосовувати.

Три види трансцендентальних ілюзій чистого розуму: емпірична, логічна, трансцендентаальна.

Космологічні ідеї та антиномії

Антиномія – протиріччя у законах; протиріччя у судженнях розуму про природу речей. Світло, це хвиля чи частка? Таке питання може постати лише у нас, які мислять часо-просторовий рух. Квантова механіка принципово по іншому розв'язує це питання. Там немає ані хвиль, ані часток самих по собі. Це наші образи, завдяки яким ми описуємо мікрооб’єкти.

Теза

Антитеза

м

а

т

е

м

а

т

и

ч

н

і

1

Світ має початок та кінець у часі та обмежений також у просторі

Світ не має початку та кінця у часі та меж у просторі.

Він безмежний у часі та просторі

2

Будь яка складна субстанція у світі складається з простих часток, і взагалі існує лише просте або те, що складене з простого

Жодна складна річ у світі не складається з простих часток і взагалі у світі немає нічого простого

д

и

н

а

м

і

ч

н

і

3

Причинність за законами природи є не єдина причинність, з якої можна вивести усі явища у світі. Для пояснення явищ необхідно ще припустити вільну причинність

Немає ніякої свободи, все у світі відбувається лише за законами природи

4

Світові належить або як частина його, або як причина, безумовно необхідна сутність

Ніде немає ніякої абсолютно необхідної сутності. – ані у сіті, ані поза світом, як його необхідної причини.

Аналіз антиномій завершується у Канта забороною виходити за межі досвіду.