Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_yur_psychol.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

Тема 4. Психологія групової злочинності.

Група як суб’єкт злочину: визначення, кримінально–психологічні характеристики. Проблема класифікації груп, що скоюють злочин. Психологічні особливості окремих груп, що скоюють злочин, спеціалізація злочинів. Поняття організованої злочинності. Кримінально–психологічні ознаки організованої злочинної групи. Види організованих злочинних груп, їх психологічні особливості: чисельність, структура, атрибутика тощо.

Тема 5. Психологія злочинності неповнолітніх.

Неповнолітня особа як суб’єкт скоєння злочину, анатомо-фізіологічні, соціально-психологічні, індивідуально–психологічні особливості неповнолітніх. Кримінально-психологічні характеристики злочинності неповнолітніх. Причини об’єднання неповнолітніх у групи, характеристика окремих злочинних груп неповнолітніх. Поняття кримінальної субкультури, своєрідність кримінальної субкультури неповнолітніх (цінності, норми поведінки, атрибутика тощо.) Проблема залучення неповнолітніх дорослими до злочинної діяльності.

Тема 6. Психологічні засоби розслідування злочинів.

Поняття розслідування злочину та його основні суб’єкти . Форми розслідування злочинів, дізнання та попереднє слідство. Загальні психолого– правові характеристики розслідування злочинів. Організаційно– психологічна структура слідчої діяльності. Психологічні основи та специфіка інформаційно–пошукових (огляд місця події, огляд і впізнання тощо), комунікативних (обшук та виїмка, затримання) наступних дій. Проблема психологічного впливу під час слідчих дій.

Тема 7. Психологічні засади судового розгляду.

Судовий розгляд: сутність, об’єкт, стадії, загальні вимоги до організації та проведення. Судовий розгляд як діяльність. Психологічний зміст та особливості пошуково – в пізнавального, конструктивного, виховного аспектів судової діяльності. Психологія звинувачення та виправдання. Безпосередні та віддалені наслідки судового розгляду. психологічні аспекти оцінки злочину і призначення покарання.

Тема 8. Психологія учасників розслідування та судового розгляду.

Поняття учасників кримінального процесу та їх правовий статус. психологія «винного» (підозрюваного, звинувачуваного, підсудного), позитивна і негативна стратегія поведінки. Психологічна характеристика потерпілого, фактори, що впливають на свідчення потерпілого. Психологія свідка, проблема спонукання свідка до правдивих свідчень. Психологічна характеристика професійної ролі судді, прокурора. Особливості ролі та психології адвоката.

Тема 9. Психологія виконання та відбуття кримінального покарання.

Основні засоби ресоціалізації засуджених (режим відбування покарання, суспільно-корисна праця, виховна робота, загальноосвітнє та професійне навчання), психологічні основи їх застосування. Психологічні особливості особистості засудженого, проблема визнання вини та каяття, підготовки до звільнення. Соціально–психологічна характеристика мікро середовища засуджених, девіантна поведінка, проблема взаємовідносини пенітенціарних працівників та засуджених.

4.Плани лекцій, семінарських та лабораторних занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]