Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.37 Mб
Скачать

Миністерство освіти і науки україни

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

“ТЕХНОЛОГІЯ КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ І МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО”

для студентів за напрямком підготовки

0902 – Інженерна механіка

ЧАСТИНА ІІ

Затверджено

на засіданні кафедри

Машини і апарати виробництв

хімічних волокон та текстильної

промисловості

Протокол № 1

від 30 серпня 2004 р.

Чернігів ЧДТУ 2005

Технологія конструкційних матеріалів і матеріалознавство. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни “Технологія конструкційних матеріалів і матеріалознавство”, частина друга, розділ “Матеріалознавство” для студентів за напрямком підготовки 0902 – Інженерна механіка./ Укл.: Наумчик С.А. - Чернігів: ЧДТУ, 2005. – 59 с.

Укладач: Наумчик Світлана Анатоліївна, асистент

Відповідальний за випуск: Чередніченко П. І., завідувач кафедри

“Машини і апарати виробництв хімічних

волокон та текстильної промисловості”,

доктор техн. наук, професор

Рецензент: Ігнатенков О.Л., канд. техн. наук, доцент

Чернігівського державного технологічного університету

ВСТУП

Сучасне машинобудування характеризується безперервним зростанням енергонапруженості, екстремальними параметрами (граничні механічні навантаження, високі та низькі температури, агресивні середовища, високий рівень радіації тощо), тому в багатьох випадках тільки наданням специфічних властивостей матеріалам, що застосовуються, можна забезпечити надійність та довговічність машин. Нові технології, що пов’язані з використанням надвисоких температур і тиску, лазера, плазми, електропорошкової металургії, енергії вибуху, електро- і магнітоімпульсної обробки тощо, дають змогу одержувати та синтезувати матеріали з особливими властивостями: надтверді, надміцні, жаростійкі тощо.

Завдання матеріалознавства – це розробка нових і вдосконалення існуючих матеріалів, вивчення структури та властивостей матеріалів, встановлення зв’язку між їхнім складом, будовою і властивостями, та методів покращення властивостей: термічної та хіміко-термічної обробки, газотермічного напилення тощо.

Майбутньому спеціалісту-машинобудівнику потрібні навички для визначення необхідних властивостей матеріалу в залежності від їх хімічного складу, режимів термічної обробки, щоб зробити доцільний вибір матеріалу для виготовлення деталі чи елемента конструкції.

В методичних вказівках приведені теоретичні відомості щодо властивостей конструкційних матеріалів, їх структури, методів покращення властивостей матеріалів термічною, хіміко-термічною обробкою, газотермічним напиленням і ін.

При виконанні лабораторних робіт студенти повинні ознайомитися з обладнанням для проведення металографічних досліджень металів і сплавів, визначення їх механічних властивостей, термічної обробки, самостійно проводити металографічний аналіз сплавів, визначати механічні властивості, вибирати режими термічної обробки для отримання необхідних властивостей.