Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мiнiстерство освiти і науки.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Мiнiстерство освiти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний технологічний університет охорона праці в торгівлі

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для самостійної та контрольної роботи

освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр»

для студентів спеціальності

7.03051001, 8.03051001 “Товарознавство та комерційна діяльність” 8.03051003 – Експертиза товарів та послуг.

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри товарознавства і комерційної діяльності

протокол № 6 від 16.02.2011 року

Чернігів ЧДТУ 2012

Методичні вказівки для самостійної та контрольної роботи з дисципліни “Охорона праці в торгівлі” для студентів спеціальності 7.03051001, 8.03051001 “Товарознавство та комерційна діяльність”, Укладачі: А.М. Кучинська. -Чернігів: ЧДТУ, 2012. - 39 с.

Укладачі: А.М. Кучинська, асистент

Відповідальний за видання: Дудла І.О., завідувач кафедри, доктор технічних

наук, професор

Рецензент:

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….

3

1 Робоча навчальна програма дисципліни…………………………………….

4

2 Методичні рекомендації до самостійного вивчення тем з дисципліни «Охорона праці в торгівлі»………………………………………………………

5

3 Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи………………..

11

3.1 Теоретичні питання до самостійної роботи студентів……………

11

3.2 Практичні питання до самостійної роботи студентів……………

14

Рекомендована література………………………………………………………

16

Додатки…………………………………………………………………………..

27

Додаток А - Зразок титульного аркуша контрольної роботи…………

27

Додаток Б - Положення про розробку інструкцій з охорони праці (витяг)………………………………………………………………………………

28

Додаток В - Форма першої сторінки інструкції з охорони праці, що діє на підприємстві……………………………………………………………………

39

Додаток Г Форма останньої сторінки інструкції з охорони праці, що діє на підприємстві……………………………………………………………….

39

.

Вступ

Актуальність дисципліни обумовлена сучасними вимогами щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя, здоров’я в процесі трудової діяльності, регулювання за участю відповідних державних органів, відносин між роботодавцем і робітником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, а також встановлення єдиного порядку організації охорони праці в Україні.

Метою дисципліни є надання знань з правових та організаційних питань охорони праці в торгівлі, основ фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії, техніки безпеки, пожежної безпеки, визначеними відповідними державними нормативними актами України.

Завдання дисципліни - вивчення теорії та отримання практичних знань з забезпечення безпечних умов праці, профілактики травматизму та професійних захворювань в торгівлі.

Предмет дисципліни – безпека праці на підприємствах та організаціях торгівлі України.

Після вивчення дисципліни “Охорони праці в торгівлі” студент повинен чітко формулювати вимоги охорони праці з питань освітлення, акустики, вентиляції, пожежної безпеки та ін. Він повинен кваліфіковано обгрунтувати свої рішення відділу охорони праці підприємства чи організації, інституту та інших організацій: технічному інспектору профспілки, санітарному лікарю, інспектору Державного комітету України по нагляду за охороною праці та в разі необхідності – прокурору.

Робоча навчальна програма дисципліни “Охорона праці в торгівлі” підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”, “магістр” напряму за напрямом 0503 „Торгівля” для спеціальності 7.050301 “Товарознавство та комерційна діяльність” передбачає години самостійного вивчення окремих питань згідно зі змістом і тематикою дисципліни. Самостійна робота є складовою частиною навчального процесу на рівні підготовки спеціалістів та магістрів і сприятиме розвитку навичок до самостійного вирішення питань з охорони праці у виробничій діяльності. Самостійна робота студентів є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у вільний від обов’язкових занять час.

Мета самостійної роботи – доповнення і закріплення знань, набутих за час вивчення теоретичного курсу, активізація творчих здібностей студентів, розвиток навичок роботи з нормативною і технічною літературою, з довідниками, придбання досвіду самостійного рішення питань з охорони праці в проектній документації.

Найважливішою вимогою до підготовки фахівців вищої кваліфікації на сучасному етапі є розвиток у студентів здатності і навичок самостійного придбання знань і умінь, необхідних для рішення питань з охорони праці в торгівлі після закінчення вищого навчального закладу. Тому робочою програмою курсу передбачається не тільки передача викладачем визначеної наукової інформації, але й організація самостійної пізнавальної діяльності студентів.