Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лр6 бондарь.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6 моделювання процесу складання

6.1 Мета роботи: опанувати методику аналізу точності при складанні за методами повної і неповної взаємозамінності.

6.2 Теоретичні відомості

Питання, повязані з досягненням потрібної точності складання, вирішуються на основі аналізу розмірних ланцюгів виробу, який складається.

Існує тісний звязок між методами складання і методами розрахунку розмірних ланцюгів. Досягнути необхідної точності складання значить одержати розмір замикаючої ланки розмірного ланцюга, який не виходить за межі допустимих відхилень.

Задана точність замикаючої ланки може бути одержана різними методами складання: повної взаємозамінності, неповної взаємозамінності, групової взаємозамінності, пригонкою, регулюванням.

В роботі розглядаються моделювання процесу складання і розрахунки складального розмірного ланцюга методами повної та неповної взаємозамінності.

Повна взаємозамінність при складанні досягається у тих випадках, коли сума допусків складових ланок розмірного ланцюга дорівнює допуску замикаючої ланки ТΔ :

(6.1)

де Тi допуск і-тої складової ланки;

m число ланок розмірного ланцюга.

Друга умова можливості застосування методу повної взаємозамінності:

(6.2)

де - координата середини поля допуску замикаючої ланки

, - координата середини поля допуску і-тої ланки відповідно збільшуючої і зменшуючої.

Процес складання за методом повної взаємозамінності зводиться до простого зєднання спряжених деталей з автоматичним одержанням потрібної величини замикаючої ланки, навіть у випадку несприятливого поєднання складових ланок розмірного ланцюга (коли збільшуючі ланки виконані максимальними, а зменшуючі мінімальними, або навпаки). При цьому всі складання одержуються придатними без будь-якого підбору, пригонки чи регулювання деталей. Відпадає необхідність в 100 %-ному контролі розміру замикаючої ланки. Контроль складених вузлів робиться вибірково і як правило не перевищує 5......І0%.

Складання за цим методом мав такі переваги:

-простота, так як процес складання зводиться лише до зєднання спряжених деталей і вузлів без підгонки;

- можливість потокового складання, так як відсутність пригонки спрощує організацію потокової лінії;

- можливість широкої кооперації цехів (заводів) по виготовленню деталей і вузлів;

- легкість заміни деталей і вузлів в машинах, які знаходяться в експлуатації.

Розрахунок складального розмірного ланцюга при забезпеченні точності замикаючої ланки методом повної взаємозамінності виконують методом максимуму-мінімуму.

За методом неповної взаємозамінності механізм складають як і методом повної взаємозамінності із взаємозамінних деталей без підбору, пригонки або регулювання, але при цьому деякий відсоток складених виробів може вийти за межі поля допуску. Цей відсоток встановлюється заздалегідь і може бути прийнятим як завгодно малим.

Через можливість браку проводять 100%-ий контроль складених вузлів. Виявлений бракований вузол підлягає розбиранню, деталі його змішуються з однойменними деталями і складання вузла проводять повторно з іншою комбінацією деталей.

На практиці помічено, що при складанні вузла з m>3 замикаюча ланка має значно менше поле розсіювання, ніж розраховане за методом максимуму-мінімуму. Це пояснюється малою імовірністю попадання в один і той же вузол усіх деталей із несприятливими граничними розмірами. Тому складання за методом неповної взаємозамінності може здійснюватись із деталей з розширеними допусками.

Розширення допусків на деталь спрощує їх виготовлення і здешевлює виробництво. Метод стає доцільнішим в міру зменшення допуску замикаючої ланки і збільшенням кількості складових ланок. Додаткові витрати праці і засобів на виправлення незначної кількості браку в більшості випадків невеликі в порівнянні з економією праці і засобів, одержаної за рахунок полегшення механічної обробки.

Імовірність браку визначається за коефіцієнтом ризику, який розраховується при відомих значеннях полів допусків і законів розсіювання складових ланок і поля допуску замикаючої ланки:

(6.3)

де - коефіцієнт ризику виходу розміру замикаючої ланки за його гранично допустимі значення

і коефіцієнт відносного розсіювання і-тої складової ланки

Ті допуск і-тої складової ланки розмірного ланцюга.

При виборі закону розподілу розмірів керуються наступним: коли закон розподілу невідомий (при одиничному і малосерійному виробництвах), вважають, що розсіювання розмірів підпорядковане закону рівної імовірності (λ = ); в серійному виробництві закону, близькому до закону трикутника (λ = ); в масовому виробництві закону нормального розподілу (λ = ).

Ступінь ризику Р у відсотковому відношенні визначається в залежності від коефіцієнта ризику, t.

Для використання методу неповної взаємозамінності необхіднодотримуватись двох умов:

; (6.4)

; (6.5)

Застосування того чи іншого методу складання вузлів в конкретних умовах повинне бути обгрунтоване техніко-економічним розрахунком. Критерієм оцінки є мінімальна собівартість виготовлення комплекту деталей і складання вузла.

В лабораторній роботі моделювання складання деталей виконується на моделях ступеня циліндричного редуктора (рисунок 6.1)

При складанні редуктора необхідно забезпечити розвязання цілого ряду задач забезпечення якості, одна з яких забезпечити вільне обертання зубчатих коліс. Для розвязання цієї задачі між корпусом редуктора і колесом повинен бути боковий зазор А.

Як видно з рисунка 6.1, на величину зазору АΔ впливають розміри А1 і А5 зубчастих коліс, розмір А4 дистанційної втулки, а також розміри А1 і А2 двох половин корпуса.

Зазор АΔ є замикаючою ланкою складального розмірного ланцюга так як отримується останнім як при розвязанні конструкторської задачі, так і при складанні вузла (технологічної задачі).

Для зручності вимірювання АΔ ланки розмірного ланцюга замінені деталями-моделями (рисунок 6.2), виготовленими із прокату круглого перерізу.

За кресленням ланки розмірного ланцюга повинні мати такі розміри:

Р

Рисунок 6.2 Модель складального

розмірного ланцюга

исунок 6.1
Схема модельованого механізму