Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko Strahuvannya._Zb._zavd..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
656.9 Кб
Скачать

Завдання 2

Вартість об’єкту страхування та встановлена страхова сума дорівнюють 2 тис. грн. Договором передбачена безумовна франшиза у розмірі 5% від страхової суми. При настанні стихійного лиха майно було частково пошкоджено, збиток страхувальника склав 1,5 тис. грн. Визначити чому буде дорівнювати страхове відшкодування, якщо об’єкт застраховано за системою дійсної вартості.

Завдання 3

Житловий будинок застраховано за системою першого ризику на страхову суму 10 тис. грн. Збиток нанесений будинку в результаті пожежі при вогневому страхуванні склав 15 тис. грн. Визначити розмір страхового відшкодування яке має бути виплачене страхувальнику.

Завдання 4

Вартість застрахованого вантажу дорівнює 2 тис. грн., дійсна вартість 4 тис. грн. В результаті крадіжки збиток страхувальника дорівнює 3 тис. грн. Визначити розмір страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності.

Завдання 5

Визначити суму страхового відшкодування, виплаченого страховою компанією за договором страхування врожаю, якщо фактична врожайність поточного року з одного га 60 ц. При висновку договору експертом установлена середня врожайність з 1 га за попередні 5 років в обсязі 65 ц. Закупівельна ціна 1 ц 50 грн. Площа посіву 3100 га. Відповідальність страхової компанії за договором встановлена в обсязі 70%.

Завдання 6

Вартість об’єкту складає 3400 грн., страхова сума та збиток страхувальника складають відповідно 70% та 50% вартості об’єкту. Розрахуйте розмір страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності. У договорі вказана безумовна франшиза у розмірі 5% страхової суми.

Тема 9. Страхування відповідальності

Методичні рекомендації щодо розв’язання практичних завдань.

Для вирішення практичних завдань необхідно вміти застосовувати страхові тарифи для визначення страхових платежів, а також розраховувати страхові відшкодування.

При обов’язковому страхуванні цивільної відповідальності власників транспортних засобів на території України страхові платежі визначаються з діючих тарифних ставок. Клієнт, який протягом року не звертався до страхової компанії за одержанням відшкодування, має право на знижки зі страхової премії у розмірі 10% за кожний рік безаварійної експлуатації, але не більше ніж 50%.

Страховик також має право підвищувати розміри страхових платежів власникам транспортних засобів з вини яких сталися страхові випадки, але не більше, ніж 50% розміру страхового платежу.

За шкоду, заподіяну здоров’ю третьої особи в наслідок ДТП, страховик здійснює виплату страхового відшкодування у разі:

  1. загибелі під час ДТП або смерті внаслідок цієї пригоди спадкоємцю третьої особи – у розмірі страхової суми;

  2. встановленню третій особі інвалідності  групи в розмірі 100% страхової суми,  групи – 80%,  групи - 60%;

  3. тимчасовою втратою третьою особою працездатності за кожну добу у розмірі 0,2%, але не більше ніж 50% страхової суми.

Мінімальна страхова сума встановлена у розмірі 8500 грн.

За додатковими договорами обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, страхові платежі визначаються з діючих тарифних ставках (євро).

У разі укладання додаткового договору страхування, дія якого поширюється на всі країни, що є членами «Зеленої картки», застосовуються страхові платежі, які обчислюються у гривнях за офіційним обмінним курсом, встановленим НБУ на дату укладання договору.

У разі укладання договору, дія якого поширюється на країни східної Європи (Болгарія, Румунія, Молдова та Білорусь), страхові тарифи зменшуються на 50%.

Страхові платежі при страхуванні інших форм відповідальності визначаються за тарифними ставками встановленими страховими компаніями.

Приклади рішення завдань.