Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studentam.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
63.99 Кб
Скачать

Тема 2. Організація грошових розрахунків підприємств

Економічний зміст, принципи організації та класифікації грошових розрахунків. Порядок зберігання та використання грошових коштів підприємствами, регламентація цього процесу законодавчими та нормативними документами.

Сутність безготівкової форми розрахунків. Безготівкові розрахунки по товарних операціях та нетоварних операціях, їх сутність. Форми безготівкових розрахунків: розрахунки платіжними дорученнями; розрахунки платіжними вимогами-дорученнями; розрахунки з застосуванням чеків; розрахунки акредитивами; розрахунки векселями; інші форми розрахунків. Санкції за порушення розрахунково-платіжної та касової дисципліни.

Тема 3. Формування і використання прибутку

Фінансові результати діяльності підприємств, їх зміст і значення в розширенні виробництва. Прибуток як економічна категорія та основний узагальнюючий показник фінансових результатів господарської діяльності підприємств. Функції прибутку.

Показники, що характеризують фінансові результати діяльності підприємства (чистий дохід, валовий прибуток, загальний прибуток, чистий прибуток).

Планування прибутку як складова частина фінансового планування на підприємстві. Рентабельність продукції та рентабельність підприємства в цілому. Фактори, що впливають на величину прибутку. Факторний аналіз прибутку. Розподіл та використання чистого прибутку.

Тема 4. Оподаткування підприємств

Система оподаткування підприємств, її функції та призначення. Види податків, що сплачуються підприємствами. Вплив податків на фінансово-господарську діяльність підприємств.

Непрямі податки: їх суть та особливості їх впливу на фінансово-господарську діяльність суб’єктів господарювання. Акцизний збір. Податок на додану вартість. Мито.

Прямі податки. Податок на прибуток підприємств. Порядок визначення оподатковуваного прибутку. Вплив оподаткування прибутку на фінансово-господарську та інвестиційну діяльність. Плата за землю. Податок з власників транспортних засобів.

Обов’язкові відрахування підприємств у цільові державні фонди та їх вплив на фінансово-господарську діяльність.

Місцеві податки та збори, що їх сплачують підприємства.

Змістовий модуль 2. Основні аспекти управління фінансовим станом підприємства

Тема 5. Оборотні кошти та їх організація на підприємствах

Сутність оборотних активів підприємства. Склад і структура оборотного капіталу підприємства. Фактори, що впливають на структуру оборотних активів підприємства. Операційний цикл, його стадії. Види запасів підприємства (виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція, товари).

Необхідність нормування оборотних коштів. Визначення потреби у оборотних коштах: методи прямого розрахунку та економічний метод.

Показники, що характеризують стан та ефективність використання оборотного капіталу підприємства.

Джерела формування обігових коштів: власні, позичені та залучені.

Тема 6. Кредитування підприємств

Суть та місце кредитів у складі фінансових ресурсів підприємства. Необхідність збалансування матеріальних і фінансових ресурсів як основа залучення кредитів підприємством. Об’єкти короткострокового та довгострокового кредитування. Визначення потреби підприємства в кредитах.

Форми банківських кредитів, що використовуються у господарській діяльності підприємств.

Кредитний договір як основний документ, що регулює кредитні відносини підприємства з банком. Порядок погашення кредиту. Розрахунок процентів за кредит. Способи отримання кредиту.

Визначення кредитоспроможності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]