Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 ПИИ...8с.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
154.11 Кб
Скачать

8.3.4. Національне агентство україни з іноземних інвестицій «укрзовнішінвест»

Відповідальним за організацію інвестиційного клімату і залучення коштів під ці проекти є спеціально створене агентство «Укрзовнішінвест» або Національне агентство України з іноземних інвестицій та розвитку.

У 2009 р. був прийнятий пакет стратегічних програм, який складається з десяти проектів.

«Укрзовнішінвест» - спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади із забезпечення проведення державної політики у сфері сприяння іноземному інвестуванню національної економіки.

Повноваження «Укрзовнішінвест»: організовує виконання актів законодавства та здійснює контроль за їх реалізацією, узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо удосконалення законодавства.

Завдання Укрзовнішінвесту:

  • участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері сприяння іноземному інвестуванню;

  • сприяння реалізації проектів з іноземними інвестиціями;

  • розробка проектів та цільових планів інвестиційного розвитку територій;

  • удосконалення нормативно-правової бази з питань іноземного інвестування.

Головною проблемою інвестора, який бажає вкласти кошти в Україну, є відсутність готових проектів для інвестування. Саме тому створюються біржі проектів, де сконцентровані всі інвестиційні проекти, щоб будь-який інвестор мав можливість з ними ознайомитися і прийняти рішення про напрям інвестування.

8.3.5. Портфельне іноземне інвестування економіки україни

Портфельні інвестиції певним чином зв’язані з прямими інвестиціями. Портфельні інвестиції можуть перетворюватися на прямі. Це відбувається на підставі доведення акціонерних активів іноземних інвесторів в компаніях, що інвестуються, до контрольного пакету.

Перша офіційна статистика щодо обсягів портфельних інвестицій в Україну з’явилася лише в 2000 р.

Іноземні портфельні інвестицій до України зростали: спад був помітний лише в 2001 р. і в кризові 2008-2009 рр. У подальшому експерти МВФ прогнозують стабільне зростання надходжень іноземних портфельних інвестицій до України: в 2011-2013 рр. – в 1,2-1,5 рази щорічно.

Способи здійснення портфельних інвестицій:

  1. купівля-продаж акцій за угодою між компаніями;

  2. організована централізована купівля-продаж акцій на фондових ринках, на спеціальних біржах (переважно в формі ІРО – являє собою ринок первісного публічного розміщення акцій на фондових біржах).

Особливості структури ринку цінних паперів, зокрема ринку акцій, в Україні:

1) переважна частина портфельного інвестування здійснюється безпосередньо між компаніями: на біржі припадає лише 4% купівлі-продажу акцій, на Першу фондову торговельну систему (ПФТС) – 36%, на неорганізований ринок – 60%.

2) ринок ІРО не є значним. На світових фондових біржах проводяться угоди з ІРО на суму більше 250 млрд. дол. На Україну з цієї суми припадає менше 0,1%. Це обумовлено наступними факторами:

- український бізнес все ще не готовий відкривати реальних власників і надавати повну фінансову інформацію;

- українські компанії демонструють недостатньо глибоке розуміння процесу і важливих питань, що пов’язані з ІРО.

- інші фактори: невеликі розміри українського ринку, проблеми управління багатьох компаній, невеликий інтерес західних інвесторів до українського ринку, фактори юридичного плану. Діюче законодавство України і досі робить прямий вихід українських акціонерних компаній на зарубіжні фондові біржі недоцільним і важкоздійсненим. Так, однією з умов прямого виходу українських акціонерних компаній на зарубіжну біржу є отримання лістингу на одній з фондових бірж України.

3) ринок ІРО в Україні розвивається, підвищується активність українських компаній на фондових біржах. Цьому сприяє створений в 2009 р. Національний комітет ІРО, та той факт, що іноземні фондові біржі допомагають, сприяють створенню національних фондових бірж, зростає інтерес українського бізнесу до ІРО.

Для українських компаній вихід на ринок ІРО дозволяє досягти певні цілі:

  • підвищення авторитету компанії та гнучкості в питаннях фінансового планування;

  • спрощення доступу до капіталу і залучення іноземних партнерів;

  • формування позитивного іміджу з метою інформування потенційних інвесторів про основні напрями розвитку бізнесу.

Важливість ІРО у збільшенні іноземних портфельних інвестицій в Україні:

- значні обсяги угод на відповідних ринках. В 2005 р. українські компанії залучили кошти за допомогою розміщення своїх акцій, в т.ч. на ринках ІРО і РР ((Private Placement) – ринок, де відбувається приватне розміщення акцій, або продаж великого пакета акцій компанії декільком інвесторам (як правило, великим інвестиційним фондам)), в розмірі 170 млн. дол., в 2006 р. – 126 млн. дол., в 2007 р. – 1,2 млрд. дол., в 2008 р. – майже 3 млрд. дол..

- на фондові ринки виходять все більше українських компаній, при чому великих компаній, обсяг розміщених акцій яких перевищує 100 млн. дол. Великі українські компанії переважно розміщують акції на зарубіжних фондових біржах, головним чином, на Лондонській фондовій біржі (LSE), меншою мірою – на Варшавській фондовій біржі (WSE) і німецькій біржі – Deutsche Börse. Обсяги розміщень акцій українських компаній відносно великі: за 2005-2008 рр. - 2697 млн. дол. На закордонні фондові біржі виходять українські філії іноземних компаній. Українські компанії здійснюють свої зарубіжні розміщення акцій нерідко за допомогою посередників.

4) майже 90% акцій, які обертаються на вільному ринку, належать іноземцям. Саме вони формують попит на цьому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]