Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 ПИИ...8с.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
154.11 Кб
Скачать

8.2. Регулювання іноземного інвестування в україні

В Україні законодавство про інвестиційну діяльність з’явилося після прийняття 24 серпня 1991 р. Акта проголошення незалежності України.

Чинне українське законодавство з питань іноземних інвестицій складається з двох масивів нормативних актів:

  1. Законодавчі акти України, пов’язані із здійсненням іноземних інвестицій;

  2. законодавчі акти, пов’язані із системою міжнародних договорів, учасником яких є Україна і які складають частину національного законодавства.

8.2.1. ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ УКРАЇНИ, ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ ЗДІЙСНЕННЯМ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ: ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про інвестиційну діяльність», «Про підприємництво», «Про державну програму заохочення іноземних інвестицій», «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон», «Про цінні папери і фондову біржу», «Про режим іноземного інвестування», «Про захист економічної конкуренції», «Про інститути сумісного інвестування» (пайові і корпоративні – інвестиційні фонди), «Про акціонерні товариства», «Про приватизацію майна державних підприємств».

ЗУ «Про режим іноземного інвестування» (19 березня 1996 р.) - якісно нова модифікація підходів до надання пільг; встановлення національного режиму інвестиційної та іншої господарської діяльності, за винятками, передбаченими законодавством України та її міжнародними угодами.

Форми іноземних інвестицій на території України в (ст. 3):

- часткова участь у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

- створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

- придбання нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

- придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

- придбання інших майнових прав;

- господарська (підприємницька) діяльність на основі угод про розподіл продукції, в т.ч. без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

«Державні гарантії захисту іноземних інвестицій» (ст. 7-12): для окремих суб'єктів може встановлюватися пільговий режим інвестиційної та іншої господарської діяльності. (ст. 7); гарантії у разі зміни законодавства (ст. 8); гарантії щодо примусових вилучень, а також незаконних дій державних органів та їх посадових осіб; іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації (ст. 9); компенсація і відшкодування збитків іноземним інвесторам (ст. 10); гарантії в разі припинення інвестиційної діяльності. У разі припинення інвестиційної діяльності іноземний інвестор має право на повернення не пізніше шести місяців з дня припинення цієї діяльності своїх інвестицій в натуральній формі або у валюті інвестування в сумі фактичного внеску (ст. 11); іноземним інвесторам після сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів гарантується безперешкодний і негайний переказ за кордон їх прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах внаслідок здійснення іноземних інвестицій (ст. 12).

За внутрішнім законодавством України, спори між іноземним інвестором і Ук­раїною з питань державного регулювання інвестицій розгляда­ються судами загальної юрисдикції України,.

ЗУ «Про ратифікацію Конвенції про порядок вирішення інвестиційних спорів між дер­жавами та іноземними особами» від 16 березня 2000 р. Україна стала учасником Конвенції про порядок вирішення інвес­тиційних спорів між державами та іноземними особами 1965 р. Будь-яка іноземна особа, що здійснює інвестиції в Україні, має право звернутись до Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів з метою врегулювання будь-якого правового спору, що виникає безпосередньо з відносин, пов'язаних із такими інвестиціями, за умови наявності згоди України на передачу такого спору на розгляд МЦУІС.

ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» (23 червня 2009 р. зі змінами від 27 квітня 2010 р.) внесені зміни в діючі до цього закони: визначає особливості режиму іноземного інвестування на території України, виходячи з цілей, принципів і положень законодавства України. Внесено зміни до ЗУ «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про режим іноземного інвестування».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]