Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1511.6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 5. Аналіз рядів розподілу

Основні характеристики закономірностей розподілу: центр розподілу, варіація, форма розподілу.

Особливості обчислення показників центру розподілу: середньої, моди і медіани дискретних та варіаційних рядів.

Вимірювання та оцінювання варіації. Абсолютні характеристики варіації: варіаційний розмах, середнє лінійне відхилення, дисперсія, середнє квадратичне відхилення. Методи обчислення та математичні властивості дисперсії. Відносні характеристики варіації: лінійний, квадратичний коефіцієнти варіації, коефіцієнт осциляції.

Оцінка міри асиметричності та нерівномірності розподілу між окремими складовими сукупності, інтенсивності структурних зрушень [1,3,7].

Тема 6. Вибірковий метод

Суть вибіркового спостереження. Причини й умови його застосування. Переваги вибіркового методу порівняно з іншими методами статистичного спостереження. Репрезентативність вибірки. Засоби добору, що забезпечують репрезентативність вибірки. Види добору: випадковий, механічний, розшарований (типовий) та серійний. Повторна та безповторна вибірка. Обчислення середньої та граничної похибки для середньої та для частки. Визначення меж довірчих інтервалів та необхідної чисельності вибірки [1,7].

Тема 7. Статистична перевірка гіпотез

Поняття про функціональну та стохастичну залежність між окремими явищами. Кореляційний зв’язок. Метод аналітичного групування. Визначення ефекту впливу факторної ознаки на результативну. Оцінка щільності зв’язку шляхом використання правила розкладання дисперсій. Обчислення загальної, групової, міжгрупової дисперсій та кореляційного відношення. Перевірка істотності зв’язку за критеріями Фішера та Стьюдента [1,2,5,6].

Тема 8. Аналіз таблиць взаємної спряженості

Умови застосування таблиць взаємної спряженості для аналізу зв’язку між кількісними та якісними ознаками. Оцінка щільності зв’язку та порядок обчислення коефіцієнтів Фехнера, Спірмена, Кендела.

Оцінка щільності зв’язку між альтернативними ознаками за допомогою коефіціентів колігації і контингенції. Визначення показників взаємного сполучення. Особливості застосування бісерального коефіцієнта кореляції [2,5,6].

Тема 9. Статистичні методи аналізу кореляційних зв’язків

Кореляційно-регресійний аналіз і його етапи. Класифікація ознак. Вибір форми рівняння регресії. Обчислення параметрів рівняння регресії та їх економічна інтерпретація. Оцінка щільності зв’язку та перевірка суттєвості у кореляційно-регресійному аналізі. Побудова довірчого інтервалу коефіцієнта регресії. Нелінійні залежності кореляційних рівнянь.

Застосування багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу для вивчення соціально-економічних явищ та процесів[1,3, 5,7].

Тема 10. Аналіз інтенсивності динаміки

Передумови і об’єктивні умови для побудови рядів динаміки. Моментні та інтервальні ряди динаміки та їх особливості. Статистичні характеристики динаміки: абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту, та абсолютне значення одного проценту приросту. Методи обчислення середнього рівня моментних та інтервальних рядів динаміки. Узагальнюючі характеристики інтенсивності динаміки: середній абсолютний приріст, середній темп зростання та середній темп приросту. Визначення прискорення чи уповільнення динаміки (абсолютне та відносне прискорення). Порівняльний аналіз інтенсивності динаміки паралельних рядів [1,3,4,7].

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]