Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1511.6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

30

Міністерство освіти та науки України

Приазовський державний технічний університет

Кафедра економіки підприємств

Патошина Г.М.

Александрова Р.А

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт та семестрових завдань з курсу «Статистика» для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.

Затверджено

на засіданні кафедри економіки підприємств

Протокол № 1

від 1 вересня 2008 р.

м.Маріуполь, 2008 р.

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт та семестрових завдань з курсу «Статистика» для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.

Укладачі: Г.М. Патошина, Р.А. Александрова.-Маріуполь, 2008.- 29с

Містить основні питання навчальної програми, контрольні та семестрові завдання для студентів усіх форм навчання.

Укладачі: Г.М. Патошина, ст.викладач

Р.А. Александрова, доцент, к.т.н.

Відповідальний за випуск А.А. Меліхов, доцент, к.е.н.

Затверджено на Раді факультету

Протокол № 2 від 15 вересня 2008 р.

I. Загальні положення.

Виконання контрольної роботи по курсу ”Статистика” позволяє більш глибоко вивчити теоретичний матеріал та придбати практичні навики статистичного аналізу і обробки інформації.

Контрольна робота оформлюється у відповідності до даних методичних вказівок та потреб до оформлення контрольних робіт.

Контрольна робота містить наступні розділи:

Введення.

1. Зведення і групування даних

2. Ряди розподілу

3. Відносні і середні величини

4. Методи вимірювання взаємозв’язків

5. Аналіз динамічних рядів

Висновки та рекомендації.

II. Основні питання програми курсу тема 1. Предмет і метод статистики

Особливості статистики як самостійної суспільної науки. Етапи її становлення та розвитку.

Предмет курсу. Структура курсу та взаємозв’язки з іншими дисциплінами.

Основні поняття і категорії статистики: статистична закономірність і статистична сукупність. Статистичні закономірності та форми їх вияву: розвитку (динаміки), структурних зрушень, розподілу елементів сукупності, зв’язку між явищами. Статистичні ознаки та їх класифікація. Методологічні підвалини статистики. Етапи статистичного дослідження.

Сучасна реформа державної статистики в Україні та проблеми переходу на міжнародні стандарти. Завдання статистики в сучасних умовах [1,2].

Тема 2. Статистичне спостереження

Суть, джерела та організаційні форми статистичного спостереження. План статистичного спостереження. Програмно – методологічні питання плану: мета спостереження, об’єкт обстеження, одиниця сукупності, одиниця спостереження, програма спостереження. Організаційні питання: органи спостереження, місце обстеження, час спостереження (об’єктивний час), період спостереження (суб’єктивний час), матеріально-технічне забезпечення, система контролю та пробні обстеження тощо. Види статистичного спостереження. Помилки спостереження та методи контролю отриманих даних [3,4,5].

Тема 3. Зведення і групування статистичних даних

Поняття та основні елементи статистичного зведення, їх класифікація. Етапи статистичного зведення: визначення завдань, групувальної ознаки, формування груп і інтервалів, розрахунок підсумків, обчислення і перевірка ознак. Статистичні групування: структурні, аналітичні, типологічні та універсальні. Основні питання методології побудови статистичних групувань. Ряди розподілу та їх види. Елементи рядів розподілу. Статистичні таблиці та їх види в залежності від структури підмета та присудка (прості, групові і комбінаційні). Правила складання та оформлення статистичних таблиць [3,4,5,7].

Тема 4. Статистичні показники

Суть і значення статистичних показників. Абсолютні статистичні величини ті одиниці їх виміру. Відносні статистичні величини та їх види: динаміки, структури, просторового порівняння, інтенсивності, координації, рівня договірних зобов’язань та виконання договірних зобов’язань. Середні величини та умови їх застосування. Види середніх: середня арифметична, середня гармонічна, середня геометрична, середня квадратична та ін. Прості і зважені середні. Особливості обчислення середніх величин. [1,3,7].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]