Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбник физич качества 1 сент.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
7.47 Mб
Скачать

2

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Т.М.Чиженок, ю.О.Коваленко теоретико–методичні основи виховання фізичних якостей

Навчальний посібник для студентів напрямів підготовки «Фізичне виховання»,

«Здоров’я людини», «Спорт»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № 2 від 26.10.2011

Запоріжжя

2011

УДК : 37.02: 37.037.1 (075.8)

ББК : Ч511.14 я 73

Ч 591

Чиженок Т.М., Коваленко Ю.О.

Теоретико-методичні основи виховання фізичних якостей: навчальний посібник для студентів напрямів підготовки «Фізичне виховання», «Здоров’я людини», «Спорт». – Запоріжжя: ЗНУ, 2011. – 140 с.

У виданні викладено загальну характеристику та методики виховання фізичних якостей людини (сили, швидкості, витривалості, гнучкості і спритності). Навчальний матеріал враховує сучасні наукові дослідження в літературі і в значній мірі – досвід роботи авторів.

Навчальний посібник призначений для студентів факультетів фізичного виховання навчальних закладів різних рівнів акредитації, вчителів фізичної культури.

Рецензент М.В.Маліков

Відповідальний за випуск А.П. Конох

ЗМІСТ

ВСТУП....................................................................................................................................4

Тема 1 Фізичні (рухові) якості. Сила і основи методики її виховання..............5

Тема 2 Гнучкість і особливості методики її удосконалення..............................16

Тема 3 Швидкісні здібності і основи методики їх виховання...........................33

ВСТУП

Навчальний посібник «Теоретико-методичні основи виховання фізичних якостей» складається з питань загальної характеристики та методики виховання фізичних якостей і розроблений для студентів факультету фізичного виховання відповідно навчального плану їх професійної підготовки у вищому навчальному закладі, а також з урахуванням чинної навчальної програми дисципліни «Теорія і методика фізичного виховання».

Зміст навчального посібника займає особливе місце серед усього навчального матеріалу дисципліни ТМФВ, що надасть можливість сформувати у студентів базові знання з відправних положень особливостей розвитку та методики виховання силових, координаційних, швидкісних здібностей, гнучкості і витривалості.

Розробка лекційного матеріалу дозволить значною мірою доповнити науково-методичне забезпечення дисципліни ТМФВ і допоможе озброїти студентів міцними теоретичними та практичними знаннями, вміннями застосовувати їх у практичній діяльності в напрямку виховання і вдосконалення фізичних якостей людини, особливо у дітей шкільного віку.

В навчальному посібнику розкрито загальну характеристику фізичних якостей людини, обґрунтовано поняття «рухові здібності» і характеризуються форми їх прояву, вікові, статеві та індивідуальні особливості розвитку фізичних якостей, подано особливості методики виховання сили, витривалості, спритності, швидкості та гнучкості, зокрема засоби і методи, педагогічний контроль і методичні умови розвитку фізичних якостей у дітей шкільного віку, дозування фізичного навантаження у процесі виховання фізичних здібностей та вправи для їх розвитку.

Посібник містить лекційний матеріал, контрольні запитання з кожної теми, основну і додаткову літературу, тести для самоконтролю, рекомендації щодо дозування фізичного навантаження (в таблицях і рисунках) з розвитку фізичних здібностей.

Зміст навчального посібника базується на працях таких провідних фахівців, як В. М. Зацирський, О. О. Гужаловський, Л. П.  Матвєєв, Б. М. Шиян, В. І. Лях, В. В. Шутов, В. П. Артем’єв, Ж. К. Холодов, В. С. Кузнєцов, В. П. Іваненко, О. П. Безкопильний.