Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_pedagogichna_rytoryka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
222.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра педагогіки та психології

Затверджено

Проректор з науково-педагогічної роботи

_______________А.М.Колот

«________» _____________2010 р.

Методичні матеріали щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного і підсумкового контролю їх знань

З ДИСЦИПЛІНИ “ПЕДАГОГІЧНА РИТОРИКА

(для студентів спеціальності 6402)

Затверджено

На засіданні кафедри

педагогіки та психології

Протокол № 6 від 22 лютого 2010р.

_________________Савенкова Л.О.

КИЇВ 2010

Методичні матеріали поточного модульного контролю успішності навчання студентів з дисципліни «Педагогічна риторика» (2009/2010 навчальний рік) / К.: КНЕУ, 2010. – 28 с.

Автор-укладач:

Савенкова Л.О.

ЗМІСТ

1. Загальні положення 4

2. Вимоги до роботи студентів 6

3. Самостійна робота студентів з дисципліни «Педагогічна риторика» 8

4. Індивідуально-консультативна робота з дисципліни

«Педагогічна риторика» 15

5. Система поточного та підсумкового контролю знань 18

6. Перелік питань, що охоплюють зміст робочої програми дисципліни

«Педагогічна риторика» 23

7. Рекомендована література 26

1. Загальні положення.

1.1. Дисципліна «Педагогічна риторика» є складовою частиною психолого-педагогічного циклу дисциплін за вибором, вивчення якого є підставою для отримання другої спеціальності «викладач правових дисциплін».

1.2. Основу бази знань студентів з цієї дисципліни складають наступні поняття: «риторика», «педагогічна риторика», «гомілетика», «ораторика», «мовленнєва діяльність», «комунікативні якості мовлення», «техніка мовлення», «інтонаційна виразність мовлення», «мовленнєва комунікація», «мовленнєва поведінка», «культура мовлення».

1.3. Метою вивчення дисципліни «Педагогічна риторика» є підготовка майбутніх викладачів правових дисциплін до професійної мовленнєвої діяльності.

Відповідно до вказаної мети, визначено такі завдання:

  • засвоєння основних понять курсу;

  • ознайомлення з історією розвитку риторики;

  • вивчення законів риторики;

  • оволодіння комунікативними якостями мовлення та його технікою;

  • ознайомлення з організаційними формами педагогічного мовлення;

  • оволодіння античним риторичним каноном;

  • освоєння техніки переконування в педагогічному процесі;

  • оволодіння мовленнєвими уміннями.

1.4. Досягнення мети та вирішення завдань вивчення курсу «Педагогічна риторика» можливе за умов опанування блоками теоретичної, практичної та самостійної роботи.

Теоретичний блок включає інформаційну базу навчальної дисципліни, яка необхідна як майбутнім юристам так і майбутнім викладачам правових дисциплін.

Практичний блок спрямований на формування у студентів професійних мовленнєвих умінь.

Блок завдань для самостійної роботи повинен сприяти засвоєнню знань та оволодінню майбутніми викладачами професійними мовленнєвими уміннями.

У результаті вивчення дисципліни «Педагогічна риторика», студенти повинні знати: сутність понять «риторика», «педагогічна риторика», «ораторика», «гомілетика», «мовленнєва діяльність», «культура мовлення», «інтонаційна виразність мовлення», «техніка мовлення», «фонаційне дихання», «мовленнєва комунікація», «мовленнєва поведінка», «емоційне самопочуття», «емоційна стійкість», «емоційна напруга», «переконування», «навіювання», «античний риторичний канон»;

- функції та завдання педагогічної риторики, закони риторики, структуру мовленнєвої діяльності, комунікативні якості мовлення, суттєві особливості загальнонародної мови та її різновиди, функції педагогічного мовлення, засоби інтонаційної виразності мовлення педагога, види слухання, складники техніки мовлення, особливості фонаційного дихання та голосу педагога, рівні сформованості техніки мовлення педагога, різновиди мовлення за функціональним призначенням, різновиди мовлення за характером взаємодії учасників спілкування, суттєві особливості організаційних форм педагогічного мовлення, особливості саморегуляції та її засоби, складники виступу оратора, умови ефективності переконувального впливу в педагогічній діяльності, види навіювання в педагогічному процесі, структуру ділової бесіди та техніку її підготовки.

У результаті вивчення курсу «Педагогічна риторика» студенти повинні: оволодіти мовленнєвими уміннями, використовувати невербальні засоби спілкування у взаємозв’язку з мовленнєвими; впливати на слухачів у процесі спілкування з ними; встановлювати контакт зі співрозмовником (аудиторією); логічно викладати навчальний матеріал; захоплювати увагу аудиторії у процесі викладу цього матеріалу; проводити ділову бесіду.

1.5. Засвоєння навчального предмету повинно здійснюватись систематично на лекційних та практичних заняттях та під час виконання завдань самостійної роботи.

1.6. Підсумковий бал виставляється за результатами поточно-модульного контролю

1.7. Обсяг та бюджет часу по курсу:

Лекції – 20 годин

Практичні заняття – 16 годин

Самостійна робота – 60 годин

Індивідуальна робота – 12 годин

Загальний обсяг – 108 годин.

1.8. СРС з курсу “Педагогічна риторика” є важливою складовою як у теоретичній підготовці студентів по курсу (СРТМ), так й у підготовці студентів до роботи на практичних заняттях (СРПЗ).

1.9. Завдання для самостійної роботи мають на меті: а) сформувати у студентів розуміння бази знань з професійної мовленнєвої діяльності та систему комунікативних вмінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]