Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Види навчання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
113.66 Кб
Скачать

3.4. .Игровое навчання

Ігрове навчання - це активна пізнавальна діяльність в ігровій формі, в процесі якої студенти під керівництвом викладача, проявляючи ініціативу самодіяльність і змагальність, опановують професійними знаннями, уміннями, навиками, виробляють активну, професійну позицію і творчий стиль діяльності.

Ігрова діяльність, реалізовуючись в ситуаціях професійної спрямованості, стимулює творчість студентів. Приймаючи на себе ролеве завдання, вони не тільки користуються засобами вербального спілкування, але і прогнозують ігрові дії, тобто перевтілюються, грають, імпровізують, творять. Ігрове навчання забезпечує емоційну і інтелектуальну обстановку в студентській аудиторії, атмосферу психологічного комфорту для кожного його учасника.

Ігрове навчання надає можливість:

A) ставити студента в позицію активного суб'єкта навчання;

б) розвивати їх здібність до самоврядування (самоорганізації, самореалізації, самоконтролю) власною діяльністю;

B) організувати учбовий процес як рішення навчально-пізнавальних проблем на основі ігрової взаємодії з учасниками ігрової ситуації.

Ігрові дії, які студенти виконують в ході гри, моделюють діяльність, що має загальну структуру, компоненти, що взаємодіють між собою і забезпечуючі професійне зростання і результативність навчання. Структура діяльності передбачає наявність в ній як об'єктивних властивостей (наочності, цілеспрямованості), так і віддзеркалення внутрішніх полягань суб'єкта (мотивація, потреби, інтерес, відносини). В процесі гри створюються умови для повної структури діяльності: мотив — мета - наочні дії — способи - операції — процес — результат (А.Н.Леонтьев).

Дії вибору в умовах ігрового навчання вимагає не тільки наочно-специфічних знань, але і представлень студентів про свої сили, можливості і здібності. Навчання з використанням гри забезпечує переважання смислового компоненту логічної пам'яті над короткочасною і механічною пам'яттю, слуховою над зоровою пам'яттю, а новизна форми подачі учбової інформації і пізнавальних дій студентів обумовлює стійкість уваги, перехід мимовільного її вигляду в післядовільний, на якому базується стійкий пізнавальний інтерес. Саме психологічні основи виступають мотиваційними стимулами, що забезпечують результативність ігрового навчання.

У основі ігрового навчання лежить гра. Вона містить в собі дидактичні можливості: 1) в них формуються мотиви і інтереси студентів (виграти і пізнати, навчитися діяти, ухвалювати вірне рішення, шукати вихід з ситуації, що створилася); 2) дії виконуються відповідно до певних правил і норм поведінки; 3) чітко виділені операції; 4) включаються соціальні, особові, групові відносини.

Технологія ігрового навчання припускає: створення творчої ігрової атмосфери з певними конкретними завданнями; визначення цілей і мотивації для студентів; опис технології гри: хід гри, оцінку діяльності і аналіз знань, умінь, можливостей і дій граючих.

При організації і проведенні ігрового навчання необхідно враховувати його особливості:

1. Центр ваги ігрової перспективи переноситься на особу студента; учбова інформація розглядається як засіб розвитку індивідуальності, стилю діяльності і спілкування майбутнього фахівця; вся система ігрових перспектив (цілей) направлена на створення умов для прояву пізнавальних, комунікативних і професійних здібностей студентів;

2. Особистісне сприйняття перспективних ліній гри; забезпечення умов для самоутвердження і самовираження особи, її професійного зростання;

3. Організація пізнавальної і комунікативної діяльності на учбових заняттях у формі імітаційно-ігрової моделі, заснованої на взаємодії, співпраці і співтворчості її учасників; основою взаємодії в грі є спілкування, що надає можливість граючим порівнювати себе з іншими, переконуватися в своїх можливостях і здібностях, відстоювати своє професійне «Я»;

4. Змістовий бік гри припускає актуальність, новизну учбової інформації, цікавість емоційність, порівняння і аналогії, ефект парадоксальності, розкриття професійної її значущості для студентів;

5. Кожен учасник гри, виконавець конкретної ролі чітко представляє свої функції і способи їх виконання;

6. У ході гри створюється «груповий ефект», але при інтелектуальної активності кожного студента, коли кожний виступає активним виконавцем запропонованої йому ролі;

7. На заняттях використовуються лише ті ігрові завдання-ролі, які максимально враховують пізнавальний, комунікативний і професійний досвід студентів, можливості їх особистості;

8. Забезпечується психологічний комфорт кожному студенту, коли позитивні емоції переважають над негативними, ситуація успіху — над їх невдачами.

Ігрове навчання характеризується і специфікою в структуризації учбової інформації, яка відображає:

а) логіку і результати пізнання; б) технологію розпізнавання явищ, що вивчаються, їх впорядковування і систематизацію; в) з'ясування єства явищ; г) перетворення явищ з одного полягання в інше. Така структура учбової інформації забезпечує поступальний розвиток пізнавальної діяльності студентів, їх творчих можливостей і професійних здібностей.

Основою ігрового навчання можуть бути різні види дидактичних ігор. Останнім часом у вузівській практиці широко використовуються ділові ігри, які дозволяють студентам в ході ігрової діяльності набувати і збагатити власний професійний досвід.

Приведемо приклад ділової гри «Педагогічні дебати».

Слово дебати французького походження (debat - спор, суперечка). Тлумачний словник визначає дебати як обмін думками сторін, що сперечаються, з певного приводу або питання. Педагогічні дебати — це зіткнення людей з протилежними точками зору і установками на обговорювану педагогічну проблему.

Задача педагогічних дебатів - зіштовхнути в суперечці сторони, що стоять на принципово різних позиціях. В учбових цілях педагогічні дебати рекомендуються проводити у формі ділової гри.

Мета гри - формування навиків і умінь ведення полеміки, надання допомоги в оволодінні культурою суперечки і вдосконалення полемічної майстерності майбутніх педагогів.

Ділова гра проводиться в 4 етапи. В ній беруть участь викладач і студенти академічної групи. На різних етапах гри вони виконують ролі: керівника, організатора, учасників «педдебатів», фахівця по обговоренню проблеми, фахівця за логікою викладу і доказу висунутої тези, спеціаліста з культури мови, спеціаліста з культури суперечки, опонентів, критика.

Перший етап є організаційним. Викладач на консультації розказує про суть і значення гри, про порядок її проведення, про задачі учасників гри, про методику підготовки до дебатів на педагогічну тему.

Виділяється група організаторів і її лідер. Учасники визначають тему дебатів. Для обговорення вибирається найактуальніша і злободенна проблема, що викликає інтерес у студентів, є предметом зіткнення думок, різних точок зору на дане питання. Учасники діляться на дві групи. Моделюється педагогічна ситуація і ситуація спілкування.

На другому етапі здійснюється підготовка до дебатів. Організатори вирішують методичні питання, розподіляють ролі між учасниками гри, призначають керівника, «фахівців», бюро оцінки і підведення підсумків, критиків, роздають пам'ятки полемістів, продумують оформлення учбової аудиторії, де проводитимуться дебати. Учасники педагогічних дебатів вивчають тему майбутньої суперечки, знайомляться з літературними джерелами по обговорюваній проблемі, консультуються з викладачем. Групи готують питання, які вони задаватимуть протилежній стороні, варіанти можливих відповідей на них, підбирають аргументи і контраргументи.

На третьому етапі по вибраній проблемі проводяться дебати. Веде їх керівник, призначений організаторами гри. Він представляє обидві групи, говорить про мету ділової гри, пропонує всім взяти активну участь в ній. Кожна група стисло повідомляє про себе, своєї позиції. Учасники педагогічних дебатів, не залежно від вибраних ролей, обговорюють запропоновану проблему, дотримуючи правила ведення полеміки, використовуючи полемічні прийоми і прийоми. Ведучими можуть бути і представники від кожної групи.

Четвертий етап - завершальний. На цьому етапі йде обговорення ходу «педдебатів», критично аналізується діяльність всіх учасників гри. Слово надається кожному «фахівцю».

Фахівець по проблемі аналізує її актуальність, злободенність поставлених питань. Він оцінює наскільки вдалося учасникам полеміки розібратися в сутності обговорюваних питань, наскільки повно і всесторонньо розглянута проблема дебатів.

Фахівець по логіці оцінює уміння учасників дебатів логічно і переконливо виражати свої думки, доводити власну правоту, боронити свою точку зору. Він аналізує, наскільки доказові і переконливі аргументи, що приводяться учасниками для підтвердження власної точки зору, наголошує на логічних помилках, суперечностях у висловах, непереконливості доводів.

Спеціаліст з культури мови стежить за дотриманням норм літературного язика, наявністю або відсутністю слів-паразитів, умілим використовуванням педагогічної термінології. Він наголошує на письменності, образності і емоційності мови, наголошує на мовних помилках і недоліках. Спеціаліст з культури суперечки фіксує, наскільки дотримувалася учасниками суперечки методика його ведення, чи уміло учасники гри оперували поняттями, чи не йшли від предмету суперечки, спиралися на його етично-естетичні норми і правила. Аналізує полемічну письменність учасників суперечки.

Вислови «фахівців» аналізує критик. Він дає оцінку виступів. Критичні зауваження робляться в етичній формі, принципово, об'єктивно, без упередженості.

У кінці обговорення виказують свою думку керівник дебатів і всі охочі.

На закінчення підводяться підсумки ділової гри.

Тематика педагогічних дебатів може бути різноманітною. Наприклад, «Важкими» — народжуються або стають?», «З чого починається професійна зрілість?», «Що залежить від самої особи в її цивільному і професійному становленні?» і ін.

Ділова гра «Педагогічні дебати» формує педагогічний світогляд студентів, допомагає розібратися в актуальних педагогічних проблемах, розширити і поглибити їх кругозір. В процесі суперечки студенти опановують методикою полеміки, вчаться розбиратися в складних професійно-педагогічних проблемах, розвивають педагогічне мислення, виробляють активну професійну позицію і творчий стиль діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]