Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Види навчання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
113.66 Кб
Скачать

3.2. Програмоване навчання

Програмоване навчання — це навчання шляхом управління процесом засвоєння знань, умінь і навиків відповідно до наперед заданої програми.

Головні ознаки програмованого навчання:

  • Навчальний матеріал вивчається дозами, порціями, кроками;

  • Кожна доза є логічно завершеною, зручною і доступною для цілісного сприйняття;

  • Доза завершується питанням, відповідь на яке повинна виявити, чи засвоєний матеріал, що вивчається, чи ні;

  • Контроль слідує одразу ж після повідомлення певної дози інформації;

  • Відповідь перевіряється самим студентом шляхом зіставлення з еталоном, здійснюється зворотний зв'язок;

  • При необхідності організовується підкріплення про раніше повідомлену дозу знань;

  • Нова доза знань повідомляється тільки після засвоєння попередньої інформації.

Розрізняють машинне і безмашинне програмоване навчання. Програми для цього виду навчання будуються на різних принципах. Залежно від характеру розміщення матеріалу, його дозування і зв'язків між його частинами виділяють лінійні, комбіновані і розгалужені програми.

Лінійна програма передбачає певну послідовність кадрів, не залежну від дій студентів.

Розгалужена програма будується таким чином, що кожний наступний крок залежить від відповіді студента на питання попередньої дози або виконання завдання, що свідчить про засвоєння їм вивченого раніше матеріалу. Якщо відповідь задовільна, то студент просувається лінійним способом. Якщо відповідь незадовільна, то студент відсилається до додаткової дози інформації, в якій дається роз'яснення причин помилкової відповіді і шляху його виправлення. Перевага розгалуженої програми полягає у тому, що вона краще враховує індивідуальні особливості студента.

Комбінована програма є поєднанням лінійної і розгалуженої програм.

Засобами програмованого навчання можуть бути програмовані підручники, збірки задач і вправ, зошити з друкарською основою, перфокарти, сигнальні картки, комп'ютерні повчальні програми.

Позитивні моменти програмованого навчання в тому, що:

  • Виділяється головне, істотне в матеріалі, що вивчається;

  • Забезпечується оперативний контроль засвоєння учбової інформації студентами;

  • Дотримується логічна послідовність в засвоєнні знань;

  • Створюється можливість працювати в оптимальному темпі і здійснювати самоконтроль в навчанні.

Одним з видів програмованого навчання є алгоритмізація навчання.

Алгоритмізація навчання припускає побудову моделей правильних розумових процесів: послідовних розумових дій, найкоротшим шляхом ведучих до рішення учбових задач.

У процесі навчання студенти повинні засвоїти певний алгоритм дії по оволодінню учбовою інформацією. Алгоритм - це чітке розпорядження при виконанні учбових задач. Вживання алгоритмічних розпоряджень допомагає студентам найкоротшим шляхом знаходити вірні рішення учбових задач, сприяє навчанню способам раціональних розумових дій. Алгоритмічне навчання сприяє розвитку логічного мислення студентів, якщо викладач привертає їх до складання розпоряджень.

Комп'ютерне навчання - покликаний навчити студента звільнятися від рутинної, шаблонної розумової діяльності, перекладаючи її на ЕОМ. При дотриманні педагогічних умов і оволодінні методикою роботи з комп'ютером, воно може сприяти розвитку творчого відношення студента до процесу оволодіння потоками інформації, умінь використовувати їх для вирішення професійних задач. З появою комп'ютерної техніки виникає нова культура - культура діалогу з машиною. Уміле поводження з комп'ютером активізує пізнавальну діяльність студентів, підвищує їх інтерес до знань, сприяє розвитку пізнавальної самостійності і активності в рішенні учбових проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]