Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода самостійна індивід интел власн специал 2....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
545.79 Кб
Скачать

3.5.2 Тести та кросворд

У розділі тести студентові по темі індивідуальної роботи необхідно скласти 10-15 тестів та кросворд із 10-15 слів. Кожний тест повинен включати питання й три можливі відповіді на нього.

Правильна відповідь повинен бути підкреслений або виділений якимось іншим способом.

При розробці кросворда необхідно представити список питань із 10-15 шт. і графічне зображення кросворда із заповненими клітинками. Форма й різновиду кросворда студентами вибираються будь-які, по їхньому особистому розсуду.

3.5.3 Перелік посилань

Перелік джерел, на які є посилання в теоретичній частині роботи, розташовується наприкінці тексту записки, починаючи з нової сторінки. У відповідних місцях тексту контрольної роботи повинні бути посилання із вказівкою номера джерела й сторінки, на якій була отримана інформація. Перелік посилань розташовується в порядку, у якім вони вперше згадуються в тексті або за абеткою .

Бібліографічні описи посилань у переліку приводяться у відповідності зі стандартами по бібліотечній і видавничій справі.

Даний розділ дозволяє викладачеві судити про обґрунтованість висунутих студентом положень по розглянутій проблемі.

3.5.4 Практична частина.

Завдання 1.

Студенти повинні самостійно підготувати два приклади щодо охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності за 2008-2009, зазначивши: права на який об’єкт права інтелектуальної власності порушені, якими законами та іншими нормативними актами регулюються питання охорони і який порядок охорони прав на даний об'єкт в Україні.

Приклад 1

В прикладі порушені права на об’єкти авторських прав – ілюстрації до книжок. Регулює ці питання в Україні ЦКУ ст. 431-448, Закон України "Про авторське право і суміжні права".

В Томске намечается громкий судебный процесс по защите авторских прав. "Мэри Поппинс", "Алиса в стране Чудес", "Сказки дядюшки Римуса" -иллюстратор этих сказок, известный художник Геннадий Малиновский подает в суд на одну из кондитерских города.

Рисунки Геннадия Калиновского сопровождают Глеба Решетникова с раннего детства. Свои первые книжки, оформленные художником, он хранит до сих пор. Несколько лет назад, будучи в Москве, Глеб познакомился со своим кумиром лично. В коллекции томича десятки рисунков, подаренных Калиновским. Именно Глеб Решетников инициировал в Томске судебный иск в защиту авторских прав известного художника.

Глеб Решетников, представитель художника Геннадия Калиновского: «Рисунок Калиновского вдруг стал торговой маркой. В Москве люди были просто в шоке». Речь идет об иллюстрации первого издания книги Трэверс о Мэри Поппинс. Рисунок с 97 страницы Глеб увидел на тортах кондитерской "Мэри Поппинс". В начале марта должно состояться первое досудебное разбирательство по этому делу. Глеб Решетников: "Мы говорим о компенсации и требуем убрать изображение кондитерской". Представители художника требуют за использование рисунка в коммерческих целях компенсацию 900 тысяч рублей. В суд уже подано ходатайство о назначении искусствоведческой экспертизы.

Тем временем продукция "Мэри Поппинс" продается с прежним логотипом. В течение нескольких дней мы обращались к руководству кондитерской с просьбой прокомментировать сложившуюся ситуацию. По телефону нам отвечали, что логотип их изготовлен по заказу. Однако на интервью никто из представителей "Мэри Поппинс" так и не согласился. Дмитрий Беляев, арт-директор рекламного агентства: "Любой продукт интеллектуального труда не может быть использован без согласования". По мнению Дмитрия Беляева, рекламный рынок Томска - рынок нецивилизованный. Местная реклама переполнена примерами нарушения авторских прав. С одной стороны рекламодатели не хотят тратить деньги на оригинальные идеи, с другой стороны часто рекламщики, забыв о профессиональной этике, идут на поводу своих клиентов. Дмитрий Беляев: "Я не знаю, почему так происходит. Может быть, у нас хитрые рекламодатели. Нигде в мире "Биттлз" не может рекламировать магазин техники. Это абсурд".

Завдання 2.

Заповнити таблицю 2 для об’єктів права інтелектуальної власності, які визначаються відповідно до номеру в списку групи в таблиці 3.

Таблиця 2 – Охорона об’єктів інтелектуальної власності

Об’єкт інтелектуаль-ної власності

(ОПІВ)

Об’єкт правової охорони

Критерії охороздатності

(патентноздатності)

Експертиза для правої охорони (проводиться чи ні,назва та строки)

Охоронний документ

Термін правової охорони (майнових прав)

Збори та інші обов’язкові платежі за охорону прав (які і коли)

Таблиця 3 – Вибір об'єктів права інтелектуальної власності

ОПІВ

Номер за списком

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

літературні та художні твори;

+

+

+

+

+

+

+

комп'ютерні програми;

+

+

+

+

+

компіляції даних (бази даних);

+

+

+

+

+

+

+

+

виконання;

+

+

+

+

+

+

фонограми, відеограми,

+

+

+

+

+

+

+

передачі (програми) організацій мовлення;

+

+

+

+

+

+

+

наукові відкриття;

+

+

+

+

+

+

винаходи, корисні моделі, промислові зразки;

+

+

+

+

+

+

компонування (топографії) інтегральних мікросхем;

+

+

+

+

+

+

раціоналізаторські пропозиції;

+

+

+

+

+

сорти рослин, породи тварин;

+

+

+

+

комерційні (фірмові) найменування,

+

+

+

+

+

+

+

торговельні марки (знаки для товарів і послуг),

+

+

+

+

географічні зазначення;

+

+

+

+

+

+

+

комерційні таємниці.

+

+

+

+

+