Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
троп.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Дніпропетровський державний аграрний університет

Навчальний посібник

ЛОВИНСЬКА В.М.

ТРОПІЧНІ ТА СУБТРОПІЧНІ РОСЛИНИ

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Тема 1. Рослини родини Arecaceae . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Тема 2. Рослини родин Aracariaceae, Strelitziaceae, Lauraceae .

Тема 3. Рослини родин Marantaceae, Myrtaceae, Moraceae . . . .

Тема 4. Рослини родин Adiantaceae, Polypodiaceae, Aspleniaceae, Davalliaceae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Тема 5. Рослини родин Asparagaceae, Piperaceae . . . . . . . . . . . .

Тема 6. Рослини родини Araceae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Тема 7. Рослини родини Begoniaceae. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Тема 8. Рослини родин Bromeliaceae, Crassulaceae . . . . . . . . . .

Тема 9. Вивчення стеблових та листкових сукулентів. . . . . . . .

ЛІТЕРАТУРА

5

Передмова

Останнім часом інтенсифікація науково-технічного прогресу суттєво впливає на життєдіяльність людини. У зв’язку з цим виникає підвищений інтерес населення міст до вирощування квіткових рослин у квартирах, офісах, інших приміщеннях, а також до створення зимових садів, куточків відпочинку, озеленення шкіл, вузів тощо. Сучасні вимоги до фітодизайну включають ретельний підбір переважно декоративних тропічних та субтропічних рослин з паралельним з’ясуванням їх спроможності тривалий час існувати в умовах інтер’єру.

Під час роботи зі студентами, зокрема при викладанні такої спеціалізованої дисципліни як «Тропічні та субтропічні рослини» необхідно приділяти особливу увагу лабораторним заняттям, де студенти мають можливість поглиблювати та закріплювати ті знання, які були одержані на лекціях.

У даному навчальному посібнику для проведення лабораторних занять наводяться основні свідчення про тропічні та субтропічні рослини закритого ґрунту, які використовуються під час озеленення сучасного інтер’єру. Описані основні види рослин тропічного та субтропічного світу, вказана їх ботанічна характеристика та оптимальні умови вирощування рослин, а також описані найбільш вірогідні пошкодження рослин шкідниками чи хворобами.

Після кожної розглянутої теми окремих родин тропіків та субтропіків пропонується виконання практичної частини, де студенти мають змогу перевірити свої знання. У процесі виконання лабораторної роботи студенту необхідно виконати усі завдання та оформити альбом з відповідними рисунками (фотографіями) та поясненнями до них. По можливості рисунки повинні бути виконати дуже охайно, з чіткими контурами та необхідними деталями. Рисунки (фотографії) тропічних та субтропічних рослин повинні супроводжуватись латинською та українською назвами, а також коротким описом найхарактерніших рис будови об’єкта досліджень.

Тема 1. Рослини родини Arecaceae (пальми)

Теоретична частина. Загальна характеристика родини Пальмових.

Родина нараховує близько 210 родів і 2780 видів. Поширені головним чином в тропічних та субтропічних країнах земної кулі, особливо багато представлені у Південно-Східній Азії і в тропіках Південної Америки. Зустрічаються від морських узбережь і мангрових заростей до схилів високогір'я, від боліт до саван та оазисів спекотних пустель. Пальми потребують вологих та тінистих місць мешкання - вздовж річок, у низинах, болотах.

Стебло - добре розвинене, пряме, негалуджене, здерев'яніле, з крупними віялоподібними листками на вершині. Більшість пальм - деревоподібні рослини з високим струнким колоноподібним стовбуром (як види Вашингтонії чи Корифи). Стебла пальм гладенькі, з кільцевими рубцями від опалого листя (кубинська королівська пальма), чи покриті шаром із залишків листових піхв та черешків.

Первинний корінь рано відмирає та замінюється додатковими коренями, що виникають на ніжних міжвузлях стебел протягом всього життя пальми .

Листя - почергове, зазвичай розчленоване на черешок та пластинку. Нижня частина черешка розширена у піхві, що частково чи повністю огортає стебло. Зазвичай черешки довгі, можуть бути короткими чи навіть відсутніми. Пластинки листків пальм різноманітні за розміром, формою, розсіченістю.

Присутність серединного гребеня, або масивної середньої жилки пластинки - характерна особливість листа пальм.

Пальми поділяються на 2 великі групи в залежності від характеру прикріплення сегментів та пір'я до рахісу.

У одних пальм сегменти та пір'я на поперековому перерізі V - подібні (мають форму жолоба), складені наверх з помітною жилкою знизу у точці прикріплення до рахісу; пластинка закінчується непарним верхівковим сегментом або пером. У інших пальм сегменти та пір'я на поперековому перерізі Λ - подібні (мають форму даху), тобто редуплікатні, складені до низу з помітною жилкою зверху; пластинка закінчується парою сегментів або пір'я, з розміщеною між ними ниткою, що являє собою кінець рахісу. Листя пальм шкірясті, жорсткі, покриті товстим шаром кутікули, часто з восковим нальотом.

Рисунок 1 Форми росту пальм

Деревоподібні: 1 – кубинська королівська пальма; 2 – коріфа парасоленосна; 3 – Вашингтоні нитконосна; 4 – баритона; 5 – гіфена лівійська (дум-пальма). Кущеподібні: 6 – хамедорея ланцетоподібна; 7 – хрізалідокарпус жовтуватий; 8 – ацелорафа Райта. Безстеблові: 9 – пальметто кущовий (сабаль); 10 – салакка Валліха; 11 – сереноя повзуча; Лазячі пальми: 12 – каламус.

Рисунок 2. Листя пальм

Віялоподібні: 1-4 – сереноа повзуча: 1 – загальний вигляд; 2 – фрагмент листа; 3 – прикріплення сегментів; 4 – поперековий розріз індуплікатних сегментів; 5, 6 – мауричия павичелиста; 5 – прикріплення сегментів; 6 – поперековий розріз редуплікатних сегментів; 7 – хеліокарпус Уле; 10 – коперниція жорстка, пластинка листа з язичкоподібним виростом – гаструлою. Гребішкоподібні: 8-9 – сабаль пальметто: 8 – загальний вигляд; 9 – фрагмент листа (сегменти). Пальчасті: 11 – йоханестейсманія високолиста. Перистоподібні: 12 – астерогіна Мартіуса. Перисті: 13 – нипа кущиста; 14 – бутія голівчаста, поперековий розріз редуплікатного пір’я; 15, 16 – фінікова пальма Робелена: 15 – верхня частина пластинки; 16 – поперековий переріз індуплікатного пір’я; 17 – хамедорея Шиде: 18 – загальний вигляд; 19 – пір’їна; 20-22 – каріота ніжна: 20 – двічі перистий лист; 21 – пір’їна; 22 – перистий ювенільний лист з бічного пагона; 23 – цератолобус несправжньозабарвлений, рахіс листа продовжений у пліткоподібний вусик

Квітки пальм зібрані в крупні, сильно розгалужені бічні суцвіття. В більшості це волоті з колосоподібними, сережкоподібними або м’ясисто потовщеними і початкоподібними гілками.

Суцвіття часто досягають значних розмірів. Верхівкове суцвіття «пальми тіні» - корифи парасоленосної - одне із самих крупних у рослинному світі і досягає 6 - 9 м.

Квітки пальм дрібні та непомітні, зазвичай сидячі, інколи занурені в м'ясисту вісь суцвіття.

Інколи квіти двостатеві, частіше одностатеві. Зазвичай рослини однодомні, рідше дводомні (фінікова пальма, хамедореї).

Пальми - перехреснозапилювальні рослини з різними облаштуваннями, що перешкоджають самозапиленню.

Плоди пальм надзвичайно різноманітні. Їх величина становить від декількох мм до ½ метра у сейшельської пальми. Зазвичай плоди 1- насінні, інколи 2, від 3 до 10 насінні. Вони являють собою суху чи м'ясисту кістянку з ендокарпієм, прирослим до насіння чи вільним, рідше плоди ягодоподібні (фініки). У ендосперма міститься велика кількість масла і білка. Зародок маленький, циліндричний чи конічний.

  • Характеристика окремих представників родини Arecaceae.

Вашингтонія (Washingtonia)

Батьківщина – Мексика, субтропічні області США.

Найчастіше у культурі вирощують Вашингтонію нитконосну (W.filifera). Вашингтонія має темно-зелене віялоподібне листя на довгих (до 2 м) черешках, листова пластинка 1,5 – 2 м у діаметрі, на 1/3 – 2/3 глибини розсічені у 40-60 сегментах, з багаточисельними довгими ниткоподібними волокнами.

Догляд. Місцерозміщення – напівтінь, яскраве сонячне світло, гарно провітрюване приміщення. Поливати без підсихання земляної грудки. Листя необхідно обприскувати. Підживлювати 1 раз у 2 тижні мінеральними та органічними добривами, взимку не підживлювати. Пересаджувати навесні (квітень – травень). Ґрунт – дернова земля, компост, перегній, пісок (1:1:1:1).

Шкідники та хвороби. Червоний павутинний кліщ, борошнистий червець, трипси, щитівка. Із-за надмірного поливу можливе побуріння кінчиків листя.

Каріота ariota)

Батьківщина – Індія, Індокитай, Азія.

Каріота жалка (C. urens). Пальма з двічіперистими листами. Рослини відрізняються характерною будовою листа – мають як би порвані краї, а сам лист поникаючий, із-за чого нагадують риб’ячий хвіст. Каріота жалка має поодинокий пагін.

Каріота м’яка (C. mitis) утворює декілька пагонів. У домашніх умовах ця пальма часто не перевищує 1,5 м.

Догляд. Рослині необхідне яскраве, розсіяне, світле, сонячне, але захищене від потрапляння прямих сонячних променів освітлення. На повітря не виноситься. Рівномірний полив, земля не повинна бути сирою. Рослини даного роду люблять вологе повітря. Пересаджують рослини лише тоді, коли коріння заповнюють увесь горщик або кадку. Ґрунт – глинисто-дернова земля, перегнійно-листова земля, торф’яна земля, перегній, пісок (2:2:1:1:1).

Шкідники та хвороби. Щитівка, павутинний кліщ, борошнистий червець. Сухе повітря або недостатній полив, дія холодного повітря можуть спричиняти побуріння кінчиків листя. При перезволоженні ґрунту або використанні для поливу жорсткої води на листах з’являються коричневі плями.

Лівістона (Livistona)

Батьківщина – тропіки Азії, Нова Гвінея, Австралія.

Лівістона китайська (L. chinensis).

Пальма з віялоподібними, округлими листами, що розщеплені до половини довжини на складчасті сегменти, що загострено звужуються та никнуть на кінцях.

Лівістона круглолиста (L. rotundifolia).

Стовбур 10-12 м висоти та 15-17 см у діаметрі. Листки віялоподібні, округлі, 1-1,5 м у діаметрі, розсічені на 2/3 довжини на складчасті частини, що відходять рівномірно від верхньої частини черешка, зелені, глянцеві. Черешок 1,5 м довжини, густо вкритий шипами по краях від основи приблизно до 1/3 довжини. Квітки жовті.

Догляд. Освітлення – яскраво розсіяне. Лівістона переносить невелику кількість прямих сонячних променів. Полив інтенсивний у весняно-літній період, який восени дещо знижують. Вологість повітря повинна бути високою, тому рослину треба регулярно обприскувати. Пересаджують 1 раз в декілька років.

Шкідники та хвороби. Щитівка, тля. При неправильному догляді (нестача вологи, пересушування ґрунту, надто низька температура) на листах рослин утворюються плямистості.

Рапіс (Rhapis)

Батьківщина – Китай та Японія.

Рапіс високий (Rh. excelsа). Пальма з віялоподібними листками, глибоко розсічені на 5-8 сегментів. Стебла тонкі, утворюють рихлі групи, черешки без колючок. Пальма доволі морозостійка і витримує зниження температури до -7°С.

Рапіс низький (Rh. humilis). Кущеподібна, низькоросла пальма. Листки розсічені майже до основи на більшу кількість сегментів (до 10), тверді, темно-зелені, на коротких волокнистих черешках.

Догляд. Освітлення – яскраве розсіяне або напівтінь. Необхідний істотний полив. Підживлювати рослини необхідно 2 рази в місяць. Пересаджувати рідко, по мірі необхідності.

Шкідники та хвороби. Павутинний кліщ, щитівки. Якщо у приміщенні висока температура і сухе повітря, на листах з’являються плямистості.

Сабаль (Sabal)

Батьківщина – Центральна Америка, Куба, Венесуела, Мексика.

Сабаль малий (S. minor, Adansonii). Листки жорсткі, темно-зелені, розсічені на численні сегменти, досягають 1 м. Стебло заглиблене у ґрунт і тому здається, що пальма безстеблова. Суцвіття коротке, висотою до 50 см, квітки світло-жовтого кольору.

Догляд. Розміщують пальму у світлому приміщенні, влітку виносять на свіже повітря. Рослині необхідний інтенсивний полив. Щоб зберігати вологість у ґрунті, землю у горщику треба накривати мохом. Взимку треба слідкувати, щоб не пересихала земляна грудка.

Шкідники та хвороби. Щитівки, білокрилки, борошнисті червці. При нестачі світла з’являються плямистості.

Трахікарпус (Trachycarpus)

Батьківщина – Китай, Японія, Бірма.

Одним із представників віялоподібних пальм, що вирощуються у приміщеннях, є трахікарпус Форчуна (T. fortunei). Стрункий стовбур, що густо покритий коричнево-бурими волокнами (залишками відмерлих черешків), закінчується пучком листів, черешки яких мають шипи. Листки темно-зелені, блискучі, із сизуватим нальотом знизу, глибоко розсічені на численні (до 50) сегменти. Плід пальми – чорна ягода.

Догляд. Рослина любить сонячні, світлі місця. Влітку трахікарпус бажано виносити на повітря. Взимку температура у приміщенні, де стоїть пальма, повинна бути 3-5°С. Влітку необхідний помірний полив, взимку рослину переставляють у прохолодне місце та поливають зрідка. Підживлюють у період росту (квітень – жовтень) 2 рази у місяць.

Шкідники та хвороби. Павутинний кліщ та тля. При сухому повітрі або надлишку вологи на листах може з’являтись плямистість, у рідких випадках загнивають корені.

Фінік (Phoenix)

Батьківщина – Південно-Західна Азія, Північна Африка, Канарські острови.

Фінікова пальма, фінік пальчастий (Ph. dactylifera). Пальма з перистими листками. Стовбур прямий, колоноподібний, вкритий залишками черешків. Листки дугоподібно зігнуті, сіро-зелені. Сегменти лінійно-ланцетні, загострені, розташовані неправильними (у 4 нижні, у 2 верхні) та віддаленими одна від одної групами. Найнижчі сегменти перетворені у довгі голкоподібні шипи.

Фінік канарський (Ph. canariens). Має перисте листя яскраво-зеленого кольору, з сизуватим відтінком, довжиною до 1,5 м, зігнуте по краям. У приміщенні досягає висоти 1,5-2 м.

Фінік Робелена (Ph. Roebelinii). Листки темно-зеленого кольору. Молоде листя вкрите білуватим борошнистим нальотом. Сегменти численні, м’які, вузькі, елегантно звисаючі донизу. Черешок короткий, тонкий, з невеликими голкоподібними шипами по краю.

Догляд. Світловибаглива рослина, потребує прямих сонячних променів. Режим поливу інтенсивний у період росту, але не надмірний. Потребує регулярного обприскування водою. Підживлюють рослину 1 раз у два тижні. При пересадці рослин у нову ґрунтову суміш необхідний дренаж.

Шкідники та хвороби. Щитівки, трипси. Із-за неправильного догляду на рослині можуть з’являтись різні плямистості або загнивати корені.

Хамедорея (Chamaedorea)

Батьківщина – Мексика, Гватемала.

Хамедорея витончена (Ch. elegans). Росте кущем, утворюючи декілька стовбурців висотою 1,5-1,8 м. На кожному з стовпчиків формується до 6-7 перистих листків. Листкові сегменти вузьколанцетні, темно-зеленого кольору. Зацвітає рослина у віці 7-10 років, квітки помаранчево-червоні, у довгих початкоподібних суцвіттях, що зібрані у пухку волоть.

Догляд. Світло – яскраве розсіяне, витримують деяке притінення. Можуть переносити невелику кількість прямих сонячних променів, у літній час пальму від них притінюють. Влітку необхідний інтенсивний полив, взимку полив скорочують. Один рах у місяць рослину підживлюють комплексним добривом.

Шкідники та хвороби. Щитівка, павутинні кліщі. Якщо полив надмірний або вологи недостатньо, у хамедореї підсихає листя. Його необхідно охайно зрізати, але не ламати!

Хамеропс (Chamaerops)

Батьківщина – Південна Європа.

Хамеропс приземкуватий (Ch. humilis). Невисока, кущоподібна пальма з декількома стовбурами, на кожному з яких ростуть віялоподібні листи. Листки зелені або сіро-сріблясто-зелені, вкриті легко опадаючими сірими волосками, жорсткі, округлі, розщеплені на 1/3, 2/3 або 3/4 довжини, глибокодвороздільні на кінцях. Черешки з 2 рядами гострих шипів. Стовбури хамеропса вкриті рудувато-бурими волокнами.

Догляд. Світло – яскраве. Рослина здатна витримувати прямі сонячні промені. Влітку необхідний значний, але не надлишковий полив. Взимку рослину поливають рідко. Два рази у місяць підживлюють добривами. Молоду (до 8 років) пальму пересаджують щорічно, дорослу – 1 раз на 2-3 роки.

Шкідники та хвороби. Щитівка, павутинний кліщ. При недостатньому поливі або надлишку вологи у рослини жовтіє листя. Сильно пошкоджене листя зрізують та знищують.

Ховея (Howea, kentia)

Батьківщина – острови у Тихому океані біля Австралії.

До роду ховея відносять види Форстера (H. forsteriana) та Бельмора (H. Belmoreana), які краще за інших пристосовані для вирощування в кімнатних та тепличних умовах. Пальми з перистими, яскраво-зеленими листками, кількість яких у дорослих особин сягає 13-15 шт. Ростуть ховеї повільно, зазвичай протягом року з’являється лише 2 нових листа, у приміщеннях вони виростають до 2-3 м. У ховеї Бельмора стебло при основі розширене, черешок порівняно короткий (до 35 см), червонуватого відтінку. У ховеї Форстера стебло при основі не розширене, порівняно з хореєю Бельмора сегменти ширші, черешки зелені та довгі.

Догляд. Світло – яскраве, добре ростуть у світлих кімнатах з вікнами, що виходять на південь. Рослина здатна витримувати прямі сонячні промені, а також притінення. Регулярний полив водою, що не містить вапна. Ґрунт не повинен бути перезволоженим. Рослинам необхідне обприскування. Підживлюють ховеї не менше двох разів у місяць.

Хвороби та шкідники. Щитівки, павутинні кліщі, трипси. При недостатньому догляді за рослиною його листя уражується плямистістю.

Хризалідокарпус (Chrysalidocarpus)

Батьківщина – Мадагаскар.

Хризалідокарпус жовтуватий (Ch. lutescens). Висока кущиста пальма з великою кількістю жовто-зелених перистороздільних листків. Галузиться при основі. Черешки жовті та жовтувато-зелені з чорними крапками. Суцвіття пазушне, густо розгалужене. Дводомна рослина.

Догляд. Світло – яскраве. Притінення потрібне лише у літній період – від полудневого сонця. Вологолюбна рослина. В період росту потребує регулярного підживлення.

Шкідники та хвороби. Щитівка, тля, павутинний кліщ. Із-за недостатнього поливу можлива поява плямистості листя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]