Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chapter10.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Завдання для самостійної роботи та самоконтролю

  1. Як пояснити випромінювання з атомного ядра електронів та позитронів при -розпаді, якщо в ядрі знаходяться лише протони та нейтрони?

  2. Чим визначається активність радіонуклідів?

  3. Що таке когерентне розсіяння?

  4. Пояснити фізичну суть ефекту Комптона.

  5. В чому полягає суть фотоефекту?

  6. Пояснити явище утворення електронно-позитронних пар. За яких умов можуть утворитися електронно-позитронні пари з -квантів?

  7. Що таке лінійний коефіцієнт послаблення? Яка його розмір­ність?

  8. Який фізичний зміст товщини шару половинного поглинання?

  9. Активність радіоактивного препарату, що містить з пе­ріодом напіврозпаду Т1/2 = 4.5 мільярдів років складає 9 нКі. Знайти кількість радіоактивних ядер.

  10. Визначити постійну розпаду радіоактивного елемента, якщо за місяць число радіоактивних ядер зменшиться в е = 2.718 разів.

10.10. Лабораторна робота “Робота з дозиметром ДРГЗ-04”

Мета роботи: вивчити поняття доз та потужностей доз іонізуючого випромінювання, набути навички роботи з дозиметром.

Питання для підготовки до лабораторної роботи

  1. Експозиційна доза і потужність експозиційної дози, їх одиниці.

  2. Поглинена доза і потужність поглиненої дози, їх одиниці.

  3. Еквівалентна доза і потужність еквівалентної дози, їх одиниці.

  4. Дозиметри іонізуючого випромінювання, їх призначення, харак­те­ристики і принципи роботи.

Література для підготовки до лабораторної роботи

  1. Ливенцев Н.М. Курс физики. – М.: Высшая школа, 1978. – Ч. 2.

  2. Ремизов А.Н. Медицинская и биологическая физика. – М.: Выс­шая школа, 1996.

Додаткові теоретичні відомості

1. Призначення дозиметра ДРГЗ-04

Дозиметр ДРГЗ-04 призначений для вимірювання експозиційної дози (її потужності або середньої потуж­ності), безперервного та імпульсного рентгенівського і гам­ма-випромінювань в діапазоні ефективних енергій квантів від 4.8 фДж = 4.810–15Дж до 0.48 пДж = 0.4810–12Дж (від 30 кеВ до 3 МеВ), максимальної поглинутої дози в тканині (її середньої потужності) безперервного та імпульсного високоенергетичного гальмівного рентгенівського і гамма-випромінювань в діапазоні від 0.16 пДж до 4 пДж (від 1 МеВ до 25 МеВ), в тому числі експозиційної і максималь­ної поглинутої доз одиничних імпульсів.

Дозиметр застосовується для визначення радіаційного стану, пов’язаного з дією джерел гальмівного рентгенівсь­кого та гамма-випромінювань.

2. Склад приладу

Дозиметр ДРГЗ-04 складається з таких частин (мал. 10.27): 1 – пульту управління, 2 – з’єднувального кабелю між пультом і блоком детектування, 3 – блоку детектування, 4 – контейнеру з контрольним джерелом, 5 – стакана- насад­ки, що використовується для вимірювання поглинутої дози.

3. Характеристики дозиметра дргз-04.

Дозиметр може працювати як від мережі змінного струму напругою 220 В, так і від блоку батарей (12 окиснортутних елементів типу РЦ-85 з напругою 1.25 В кожний). Батарейний блок живлення постачається в комп­лек­ті з приладом, при потребі він розташовується в пульті замість блоку стабілізації. Органи управління розташовані на верхній кришці дозиметра.

В комплект дозиметра входить контейнер з контроль­ним бета-джерелом, що виготовлений з препарату стронцію та інших радіоактивних елементів і який має активність не більше 2.7105 Бк. Товщина стінок контейнера забезпечує відсутність випромінювання на поверхні контейнеру (пробіг бета-частинок максимальної енергії в стінці контейнеру 5 мм). Забороняється порушувати захисну фольгу джерела, зберігати джерело зі знятою верхньою кришкою, підносити його близько до очей.

Мал. 10.27. Схематичний вигляд дозиметра ДРГЗ-04.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]