Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chapter10.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.23 Mб
Скачать

10.5.2. Рентгенотерапія

Рентгенівське випромінювання здатне порушувати життєдіяльність клітин, особливо молодих і тих, що швидко розмножуються. Це робить опромінення найбільш небез­печ­ним для дітей і вагітних жінок. На цьому ж грунтується використання рентгенівського випромінювання для ліку­валь­них цілей – рентгенотерапія. Рентгенотерапію прово­дять переважно для лікування поверхнево розміщених пухлин і при деяких інших захворюваннях. Ростуча тканина пухлини гине при дозах опромінення, які менше пошкод­жують навколишні нормальні тканини. При рентгенотерапії рентгенівські промені генеруються при напрузі на рентге­нівській трубці 20–60 кВ і шкірно-фокусній відстані 3–7 см (короткодистанційна рентгенотерапія) або при напрузі 180–400 кВ і шкірно-фокусній відстані 30–150 см (дистан­ційна рентгенотерапія).

10.5.3. Рентгенівський структурний аналіз в медико-біологічних дослідженнях

Рентгенівський структурний аналіз – це метод дослід­ження атомної будови речовини шляхом експерименталь­ного вивчення дифракції рентгенівських променів в цій речовині.

Як відомо, рентгенівські промені – це електромагнітні хвилі довжиною порядку 1010 м. Атоми в кристалах розміщені один від одного приблизно на такій же відстані, та й розмір (діаметр) атома того ж порядку. Падаючи на кристал, рентгенівські промені розсіюються атомами (вузлами) кристалічної решітки. Розсіяні рентгенівські промені інтерферують між собою так, що в одних напрямках виникають максимуми інтенсивності розсіяних хвиль, а в других спостерігається їх повне погашення. Це явище, що об’єднує розсіяння і наступну інтерференцію хвиль, називають дифракцією рентгенівських променів.

Як згадувалося в 10.4.1, Вульф і Брегг в 1913 p. запропонували розглядати явище дифракції як відбивання рентгенівських променів від атомних площин кристалу. Така інтерпретація дифракції чисто умовна і не пояснює природи явища, але вона спрощує його тлумачення. Розгля­даючи дифракцію рентгенівських променів, як відбивання від атомних площин, Вульф і Брегг вивели формулу (10.33) – одне з основних співвідношень, що описують положення дифракційних максимумів.

Формула Вульфа-Брегга вказує на селективність (вибір­ковість) появи відбитих рентгенівських променів. Якщо для оптичних променів неперервно змінювати кут між дзерка­лом і первинним променем, то відбитий промінь буде дуже мало змінювати свою інтенсивність. Для рентгенівських променів відбиті промені будуть розповсюджуватися тільки при певних кутах ковзання (мал. 10.10). В цьому полягає різниця між відбиванням рентгенівських променів від атомних площин кристалу і відбиванням оптичних променів від дзеркала.

Після з’ясування просторової будови білка міоглобіну були отримані рентгенівські знімки кристалічних білків. Лауреат Нобелевської премії Д. Ходжкін провела рентгено­структурний аналіз пеніциліну. Під її керівництвом була також визначена дуже складна просторова атомна структура білкового гормону – інсуліну. Рентгеноструктурні дослід­ження будови складних біологічно активних молекул крис­та­лів дозволяють встановити зв’язок між біологічною функ­ці­­єю молекули і її будовою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]