Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Д ля любимых 924 ТКМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

4.Порядок розрахунків з покупцями в разі відсутності електроструму та в разі поломки рро.

Порядок заповнення розділу 3 КОРО

У процесі обслуговування покупців на торговельних підприємствах іноді виникають такі випадки, коли використання для розрахунків зі споживачами РРО стає неможливим. Найчастіше вони трапляються в разі раптового відключення електроенергії або несподіваної поломки РРО. Якщо касовий апарат не має автономного джерела електроживлення (а більшість моделей його не має), то у випадку відключення електроструму продаж товарів із використанням РРО стає неможливим. У випадку поломки РРО проведення операцій продажу на ньому також стає неможливим. Однак покупців у магазині обслуговувати необхідно. Розглянемо дії касира.

Про виникнення таких ситуацій касир має негайно повідомити представника адміністрації магазину. Обслуговування покупців у магазині в таких випадках не припиняється, і магазин (якщо наявне і достатнє природне освітлення) не зачиня­ється. Для розрахунків із покупцями в магазині використовують належним чином оформлені товарні чеки.

У випадку тимчасового відключення електроенергії або виходу з ладу РРО касир зобов'язаний:

• проводити розрахунки зі споживачами з обов'язковою видачею розрахун­кових квитанцій. Облік розрахункових квитанцій він має відображати в розділі З КОРО;

• у графі 1 зазначити номер першого фіскального чека за контрольною стріч­кою на початку робочого дня (якщо відбулися поломка РРО або відключення електроенергії), у графі 2 указати номер останнього чека перед виходом із ладу РРО, у графі 3 - номер розрахункової книжки, у графі 4 - дату і час початку викорис­тання розрахункових квитанцій (поломки РРО, відключення електроенергії); у графі 5 - серію та номер розрахункової квитанції, з якої розпочинаються розрахунки зі споживачами;

• після відновлення постачання електроенергії (отримання РРО з ремонту) здійснити записи в графах 6 - 8: у графі 6 указати дату і час закінчення викорис­тання розрахункових квитанцій, у графі 7 - серію та номер останньої заповненої розрахункової квитанції, у графі 8 - номер Z звіту після встановлення РРО (відновлення постачання електроенергії);

• якщо початок і закінчення одного циклу використання розрахункової книжки при відключенні електроенергії або на період ремонту РРО припадають на різні робочі дні, то за кожний робочий день у розділі З Книги ОРО на РРО здійснити окремі записи. При цьому графи 1-2 заповнити тільки в перший, а графу 8 тільки в останній день одного циклу використання розрахункової книжки. Крім того, на основі даних розрахункових квитанцій щоденно здійснювати записи в розділі 2. До запису за перший день слід включити дані про відповідні суми (графи З - 8) за контрольною стрічкою з початку робочого дня до моменту виходу з ладу РРО або відключення електроенергії. У записі за даними фіскального звітного чека, роздрукованого після відновлення роботи на РРО, слід зазначити, за які попередні дати підсумовано дані в цьому фіскальному чеку;

• перед початком роботи із застосуванням РРО після відновлення постачання електроенергії суму надходження готівки за час роботи з використанням розра­хункових квитанцій із врахуванням ставок ПДВ ввести в РРО, після чого виконати загальний щоденний денний звіт без обнулення оперативної пам'яті (X звіт), який підклеїти та зберігати в КОРО. За кожну окрему частину дня (за період відсутності постачання електроенергії) виконується X звіт;

• якщо електроенергія відключалася до кінця робочого дня (на кілька днів), то після відновлення її постачання до РРО ввести суму надходження готівки за час роботи з використанням розрахункових квитанцій, виконати X звіт, який підклеїти у ТКК. Крім того, виконати X звіт за період відсутності електроенергії, підклеїти його в КОРО і заповнити відповідні розділи книги.

Сума вторгованої виручки з використанням розрахункових квитанцій за час знаходження РРО в ремонті або у випадку тимчасового відключення електроенергії проводиться через касовий апарат одним чеком (загальною сумою як незапрограмований товар) для обліку загальної виручки за торговельною точкою.

Порядок проведення розрахунків із покупцями з використанням розрахункових квитанцій

Перед початком використання "Розрахункової книжки" на її реєстраційній сторінці слід зазначити дату початку її використання.

У корінці та у відривній частині розрахункової квитанції слід указати повну суму розрахунку вручну, шляхом проштамповування або типографським способом. Якщо СПД є платником податку на додану вартість (ПДВ), то в корінці розрахункової квитанції слід також указувати суму, що оподатковується ПДВ за ставкою 20 %, крім спрощеної розрахункової квитанції. Якщо сума за ставкою ПДВ 20 % дорівнює повній сумі розрахунку, то в корінці можна вказувати тільки одну із цих сум.

Записи в розрахункових квитанціях здійснюються кульковою ручкою пастою темного кольору.

Якщо при продажу товару (послуги) встановлюються знижка або надбавка відносно вартості одиниці виміру товару (послуги), то за бажанням СПД загальна сума знижки (надбавки) вказується на корінці та у відривній частині розрахункової квитанції в дужках поряд із сумою розрахунку з відповідною позначкою ("зн" або "нд").

При здійсненні операції видачі коштів у разі повернення товару сума розрахунку вказується в корінці та у відривній частині розрахункової квитанції зі знаком "-" (мінус). Якщо сума коштів, виданих при поверненні товару, перевищує 100 гривень, то матеріально-відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.

В акті необхідно вказати:

• дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги);

• відомості про товар (послугу);

• суму виданих коштів;

• номер розрахункової квитанції, що підтверджує купівлю товару (отримання послуги).

Акти про видачу коштів передаються до бухгалтерії СПД і зберігаються протягом трьох років. За відсутності у СПД бухгалтерії зазначені акти підклеюються на останній сторінці відповідної Книги ОРО.

На вимогу покупця у відривній частині розрахункової квитанції додатково вказуються всі або частина передбачених установленою формою реквізитів - назва товару (послуги), вартість одиниці виміру, ставка ПДВ у відсотках (для СПД -платників ПДВ), вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за кожною назвою, дата і підпис особи, яка провела розрахунок.

У разі виписування спрощеної розрахункової квитанції такі дані можна зазна­чати на зворотному боці відривної частини квитанції.

При продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів назви товарів та їх вартості обов'язково записуються у відривній частині та в корінці розрахункової квитанції.

Розрахункова книжка використовується в такому порядку:

• на кожному місці проведення розрахунків повинна використовуватися окрема "Розрахункова книжка" з Книгою ОРО, на яку вона зареєстрована;

• при проведенні розрахункової операції заповнюються спочатку корінець, потім відривна частина розрахункової квитанції (крім квитанцій, де вартість товару (послуги) зазначена попередньо шляхом проштамповування або друкарським спосо­бом). При цьому вказані в корінці та відривній частині суми розрахунків повинні бути ідентичними;

• відривна частина відокремлюється від корінця за лінією відриву та вида­ється покупцю або особі, яка отримує кошти (у разі здійснення операції видачі), не пізніше завершення розрахункової операції.

Розрахункові книжки, зареєстровані на окрему Книгу ОРО, повинні викорис­товуватися послідовно згідно з їх порядковими номерами та до повного вичерпання розрахункових квитанцій. Якщо в Книзі ОРО обліковуються розрахункові операції за кількома місцями проведення розрахунків, то такої послідовності слід додержуватися щодо кожного місця проведення розрахунків.

Сума готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків до початку робочого дня, вноситься СПД протягом робочого дня або перебуває на місці проведення розрахунків на момент виходу з ладу РРО або відключення електро­енергії, записується в корінець розрахункової квитанції із поміткою "Службове внесення". Сума готівки, що вилучається СПД протягом робочого дня з місця про­ведення розрахунків, записується в корінець розрахункової квитанції із поміткою "Службова видача".

Не дозволяється:

• повторно використовувати розрахункові квитанції;

• виправляти записи у квитанціях;

• вилучати з розрахункової книжки корінці розрахункових квитанцій;

• порушувати кріплення книжки.

У випадку пошкодження розрахункової квитанції або здійснення помилкового запису таку квитанцію слід анулювати. Для цього на корінці та у відривній частині потрібно зробити позначку "Анульовано", завірену підписом особи, яка здійснює розрахунки.

Після використання всіх розрахункових квитанцій на реєстраційній сторінці Розрахункової книжки необхідно зазначити дату її закінчення та загальну суму розрахунків за всіма розрахунковими квитанціями в книжці.