Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Д ля любимых 924 ТКМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

3.Порядок повернення покупок (неправильно вибитий чек).

Згідно з вимогами Закону України "Про захист прав споживачів" і "Правил обміну непродовольчих товарів" покупець має право на обмін і повернення товару, якщо його якість чи споживні властивості не влаштовують його. Послідовність повернення товарів і грошових коштів на торговельних підприємствах, що засто­совують для розрахунків РРО, регламентована "Порядком реєстрації, опломбування та застосування РРО за товари (послуги)" (далі Порядком №614).

У випадку повернення товару покупець подає заяву щодо повернення коштів, до якої обов'язково додає касовий (або товарний) чек, що підтверджує факт купівлі-продажу цього товару в даному магазині.

Якщо сума коштів, виданих при поверненні товару, перевищує 5 неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян, то матеріально-відповідальна особа госпо­дарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна склас­ти акт про видачу коштів.

В акті необхідно зазначити:

  • дані документа, що установлює особу покупця, котрий повертає товар (відмовляється від послуги);

  • відомості про товар (послугу);

  • суму виданих коштів;

  • номер, дату і час видачі розрахункового документа, що підтверджує купів­лю товару (отримання послуги).

Аналогічний акт складається при скасуванні помилково проведеної через РРО суми розрахунку, де вказуються дані про помилкову суму і реквізити розрахун­кового документа. Акти про видачу коштів і акти про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку передаються до бухгалтерії СПД та зберігаються протягом трьох років. За відсутності у СПД бухгалтерії зазначені акти підклеюються на останній сторінці відповідної Книги обліку розрахункових опе­рацій.

Матеріально-відповідальна особа магазину (продавець і контролер-касир) разом з представником адміністрації торговельного підприємства підписують акт, із допомогою операції Службова видача готівки проводить реєстрацію повернення готівки через РРО та видає її покупцю безпосередньо зі скриньки РРО, а чек службової видачі готівки додає до акта. Чек на повернений товар також додається до акта, але якщо в чеку є інші товари, які покупець не повертає, то чек залишається споживачу (повернені товари в такому чеку закреслюються), а в акті вказуються номер, дата і час видачі чека.

Повернення має бути проведено не лише товару, придбаного в день звернення покупця, а й придбаного в попередні дні. Якщо покупець повертає товар, придбаний у день звернення, то написання заяви не обов'язково, проте покупець у цьому випадку повинен підписати акт про повернення коштів через відмову від покупки.

Операція Службова видача готівки при поверненні грошей покупцю на підставі документів, що підтверджують факт повернення готівки, враховується тільки при здаванні виторгу до каси підприємства, а сума повернених покупцю грошей, указується в Книзі обліку розрахункових операцій у графі 8 "Сума, видана за повернення товару".

Порядком № 614 не встановлено конкретну форму заяви та акта, а тому їх форма може бути довільною.

Якщо при проведенні реєстрації товарів через РРО касир помилково визначив загальну суму продажу і натиснув клавішу оплати (здійснив закриття чека), то він уже не може виконати анулювання покупки. У такій ситуації він разом із пред­ставником адміністрації торговельного підприємства має скласти акт про виведення з РРО зайвий раз проведеної суми через помилку. В акті касир детально пояснює свої дії, які призвели до такої помилки, а до акта додається помилково вибитий чек. Із допомогою операції Службова видача готівки проводиться виведення з РРО зайвий раз проведеної суми. Чек Службової видачі готівки також додається до акта. При заповненні розділу II КОРО суму виторгу за день, що вказується в графі 5 "Загальна сума продажу", потрібно зменшити на суму помилково вибитого чека. Повинна бути зменшена і сума ПДВ, що вказується в графі 7. Оскільки в КОРО не передбачено графи для відображення сум помилково вибитих чеків, то записи виконуються в графі 8 "Сума, видана за повернення товару".

При використанні РРО "МІНІ 600 ME" потрібно:

• натиснути клавішу "-" (мінус), на індикаторі буде символ "-";

• на цифрових клавішах набрати суму готівки, яку необхідно повернути покупцю. Суму набирати в копійках, клавішу із символом ("десяткова крапка") використовувати не потрібно;

• натиснути ОПЛАТА. РРО надрукує чек, у якому крім постійної, буде інформація: Видано гот, Готівкою та сума виданої готівки, а також дата і час видачі чека, заводський та фіскальний номери РРО.