Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.1_stud_met_pos.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
944.64 Кб
Скачать

1 56 В.М.Шоботов

¶ними ОР і бактеріальними засобами виникає необхідність при­йому в профілактичних цілях антидота проти ФОР і протибакте­ріального засобу № 1.

Можуть бути й інші варіанти прийому медичних засобів апте­чки в залежності від конкретної обстановки.

б Пакет складається зі скляного флакона з дегазуючим розчи­ном і чотирьох ватно-марлевих тампонів. Коли необхідно, ріди­ною з флакона змочуються тампони й у першу чергу протира­ються відкриті ділянки шкіри (наприклад, кисті рук, обличчя і т.д.), а потім краї коміра і манжети одягу, засоби індивідуального захисту і спорядження. При обробці рідиною може виникнути відчуття опіку шкіри, яке швидко минає і не впливає на самопо­чуття і працездатність. Рідина пакета отруйна —вона не повинна потрапити в очі. Дегазуюча рідина здатна вбивати мікробів, тоб­то має дегазуючі властивості: пакет може використовуватися і при зараженні бактеріальними засобами. Однак цільове його при­значення — це проведення часткової санітарної обробки при за­раженні отруйними речовинами.

При відсутності індивідуального протихімічного пакета зне­заражувати крапельно-рідкі ОР можна побутовими підручними хімічними засобами. Щоб обробити шкіру дорослої людини, не­обхідно завчасно підготувати 1 л 3-процентного перекису вод­ню і ЗО г їдкого натру. їх змішують безпосередньо перед вико­ристанням, їдкий натр можна замінити силікатним клеєм (150 г клею на 1 л 3-процентного перекису водню). Спосіб застосуван­ня такий же, як і рідини з протихімічного пакета. При пово­дженні із сухим натром потрібно стежити, щоб він не потрапив в очі і на шкіру.

3.4. Захист населення

при радіоактивному забрудненні

Р адіоактивне забруднення є наслідком аварій на РНО, а також аварій транспортних засобів з ядерними енергетичними установками або установками, що перевозять РР. Аварії на радіа­ційно небезпечних об'єктах можуть супроводжуватися також пожежами, руйнуваннями й іншими наслідками.

Основними заходами захисту населення при виникненні ра­діоактивного забруднення є:

  • використання колективних та індивідуальних засобів захисту;

  • застосування засобів медичної профілактики;

Ц ивільна оборона 157

  • ¶дотримання необхідних режимів поведінки;

  • евакуація;

  • обмеження доступу на забруднену територію;

  • заборона споживання забруднених продуктів харчування іводи;

  • санітарна обробка людей, дезактивація одягу, техніки, спо­руджень, території, доріг та інших об'єктів.

Для захисту сільськогосподарських тварин здійснюються за­ходи для Тх укриття, переведення на стійлове утримання, виклю­чення споживання забруднених кормів і води або евакуація із зо­ни забруднення.

При загрозі чи виникненні аварії на РНО директором або дис­петчером об'єкта здійснюється оповіщення начальника ІДО міста (області, республіки), рішенням якого після попередньої оцінки ситуації вводяться відповідні плани щодо захисту населення, а також оповіщаються про небезпеку сусідні краї, області і респуб­ліки без обласного поділу. На аварійному об'єкті вводиться в дію план захисту персоналу.

При попередній оцінці становища з урахуванням характеру аварії і метеорологічних умов прогнозується можливе поширення радіоактивного забруднення і визначаються зони радіоактивного зараження. Відповідно до прогнозів здійснюється оповіщення на­селення про небезпеку і даються вказівки про укриття в захисних спорудах, використання засобів медичної профілактики і дотри­мання режимів поведінки. Оповіщення здійснюється на всю гли­бину зони небезпечного радіоактивного забруднення, у якій мо­жна очікувати радіаційне ураження населення. В першу чергу оповіщається населення районів, які безпосередньо прилягають до об'єкта, потім більш віддалених. Населення за сигналом опо­віщення ховається в захисних спорудах, а за їх відсутністю — у житлових та виробничих будинках і перебуває в них до одержан­ня подальших вказівок.

При виникненні аварії силами обслуговуючого персоналу й аварійних служб проводяться заходи щодо її ліквідації і запобі­гання викиду РР в атмосферу. Силами пожежних підрозділів здійснюється локалізація і гасіння пожеж. Одночасно на об'єкті проводяться рятувальні роботи, які полягають у рятуванні потер­пілих із завалів, палаючих будинків і забруднених ділянок, на­данні їм медичної допомоги і переміщенні в захисні споруди чи на незабруднену територію.

Подальші заходи здійснюються після з'ясування ситуації. На забрудненій території організовується радіаційна розвідка, спо-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]