Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.1_stud_met_pos.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
944.64 Кб
Скачать
  1. При середньому фізичному навантаженні щ-4 забезпечуєроботу протягом 1 год. А з використанням 3-х регенеративних па­тронів — 3 год.

  1. Кількість рятувальників для виконання робіт 20: 3 =7 чол.

Таблиця 3.6

СДОР

Марки протигазів

Аміак

Ц, КД, М, СО, ДП-2 з ФПК протигазів ЦП-5,7

Синильна кислота

А, В, Г, Е, КД, БКФ, М, СО, ЦП-5,7

Окис азоту

В,Е,М,СО

Окис вуглецю

СО;ДП-2,ДП-1

Сірководень

В, Г, КД БКФ, М, СО, ЦП-5,7

Сірковуглець

В, Г, КД, БКФ, М, СО, ЦП-5,7

Хлор

В, Г, КД. БКФ- М, СО, ЦП-5,7

Сірчистий ангідрид

В, БКФ, ЦП-5,7

Таблиця 3.7

Тривалість

ЗМІНИ, ГОДИН

Зниження продуктивності праці, % в засобах захисту

Протигаз

Протигаз і захисний костюм

1

5

10

2

10

20

3

15

30

4

20

40

5

25

45

6

ЗО

50

Примітка: Температура повітря 15°С, слабкий вітер. Максимальний термін безпе­рервного перебування в протигазі — 6 годин, в протигазі і захисному костюмі — 3 го­дини.

147

Таблищ 3.8

СДОР

Густи­на, г/см

Температура кипіння, °С

Токсичні властивості

Дегазуючі речовини

Концентрація ураження, мг/л

Експози­ція

Смертельна концентрація,

мг/л

Експо­зиція

Аміак

0,68

-33,4

0,2

6 год

7

З0 хв

Вода

Хлор

1,56

-34,6

0,01

1 год

0,1—0,2

1 год

Гашене вапно

Фосген

1,42

8,2

0,05

10 хв

0,4—0,5

10 хв

Лужні відходи і вода

Сірчистий ангідрид

1,46

-10

0,4-0,5

50 хв

1,4—1,7

50 хв

Гашене вапно, аміачна вода

Оксид вуглецю

-190

0,22

2,5 год

3,4—5,7

З0 хв

Сірковуглець

1,26

46

2,5-1,6

1,5 год

10

1,5 год

Сірчистий натрій або калій

Трихлористий фосфор

1,53

74,8

0,08-0,015

З0 хв

0,5-1,0

З0 хв

Луги, аміачна вода

Фтористий водень

0,98

19,4

0,4

10 хв

1,5

5хв

Те саме

Синильна кислота

0,7

25,6

0,02-0,04

З0 хв

0,1-0,2

15 хв

Те саме

3.3.3.2. Засоби захисту шкіри

З асоби захисту шкіри служать для захисту відкритих ділянок шкіри, одягу, спорядження і взуття від потрапляння на них крапельно-рідких ОР, збудників інфекційних захворювань і радіоактивного пилу. Вони підрозділяються на табельні (ОЗК, Л-1) і підручні (предмети побутового одягу). За принципом дії та­бельні засоби підрозділяються на фільтруючі (повітропроникні) та ізолюючі (повітронепроникні).

До фільтруючих засобів захисту шкіри відноситься комплект фільтруючого одягу ЗФО-58. Він складається з бавовняного ком­бінезона спеціального покрою, просоченого розчином спеціаль­ної пасти — хімічними речовинами, які затримують пари ОР (ад­сорбційного типу) або нейтралізують їх (хемосорбційного), а також' чоловічої натільної білизни (сорочки і кальсонів), бавов­няного підшоломника і двох пар онуч (одна з них просочена тим самим розчином, що і комбінезон). Натільна білизна, підшолом­ник і непросочена пара онуч використовується для того, щоб не допустити потертостей комбінезоном шкірних покривів і подраз­нення їх від просочувального розчину.

Розміри комбінезонів, які входять у комплект ЗФО: перший — для людей зі зростом до 160 см, другий— від 160 до 170 см і третій — понад 170 см.

Ізолюючі засоби захисту шкіри, виготовлені з повітронепрони­кних матеріалів, можуть бути герметичні (костюми, комбінезони, які закривають усе тіло людини і захищають від крапель і парів ОР) і частково чи цілком негерметичні (плащі, накидки, фартухи та ін., які в основному захищають від крапельно-рідких ОР).

Комплект ОЗК, до якого входить плащ, захисні панчохи і ру­кавички, як правило, використовується з імпрегнованим одягом і білизною.

Легкий захисний костюм Л-1 виготовляється з прогумованої тканини і складається із сорочки з капюшоном, штанів, які зшиті разом з панчохами, двопалих рукавичок і підшоломника.

Ізолюючі засоби захисту шкіри призначаються для особового складу формувань ІДО. Вони застосовуються при роботі в зонах ураження в умовах високої концентрації ОР, а також при вико­нанні дегазаційних, дезактиваційних і дезинфекційних робіт.

Для захисту від радіоактивного пилу населення може присто­сувати і звичайний одяг. Щоб забезпечити його герметичність, потрібно мати додаткові пристосування: нагрудники, капюшон, бічні застібки штанів. Для захисту від РР можна також викорис-

Ц ИВІЛЬНА ОБОРОНА 149

¶товувати підручні засоби захисту шкіри (предмети особистого, побутового, спортивного, виробничого й іншого одягу і взуття з додатковими засобами герметизації).

Слід пам'ятати, що перебування в ізолюючому захисному одязі, особливо в жарку пору року, повинне бути обмежене за ча­сом, тому що порушується теплообмін організму.

У результаті цього відзначаються порушення дихання і серцевої діяльності; у важких випадках може виникнути тепловий удар.

Терміни можливого перебування людей в ізолюючих засобах захисту шкіри в залежності від температури повітря наведені у таблиці:

Температура зовніш­нього повітря, °С

Час перебування в ізолюючих засобах захисту шкіри

Безвологого екрануючого комбінезона

3 вологим екрануючим комбінезоном

/

2

5

1

ЗО і вище

15—20 хв

1—1,5 год

2

25-29

До 30 хв

1,5—2 год

3

20-24

До 45 хв

2—2,5 год

4

15-19

До 2год

Понад 2 год

5

Нижче 15

Понад 2 год

При роботі в хмарну або вітряну погоду, а також в тіні термі­ни безперервного перебування в ізолюючих засобах захисту шкі­ри, вказані в таблиці, для тренованих фізично здорових людей можуть бути збільшені в 1,5 раза.

Підручні засоби захисту шкіри. До підручних засобів захис­ту шкіри відноситься звичайний одяг і взуття. Накидки і плащі з прогумованої тканини, хлорвінілу чи поліетилену, пальта з дра­пу, грубого сукна або шкіри добре захищають від радіоактивного пилу і бактеріальних засобів. Вони також можуть захищати від крапельно-рідких ОР протягом 5—10 хв; ватяний одяг захищає значно довше.

Для захисту ніг використовуються гумові чоботи промислово­го і побутового призначення, гумові боти, калоші, валянки з ка­лошами, взуття зі шкіри і шкірозамінників з калошами. Звичайне взуття на час виходу із зараженої місцевості можна обгорнути щільним папером у кілька шарів, а зверху паперу — брезентом або мішковиною.

150

В. М. ШОБОТОВ

¶Для захисту рук можна використовувати гумові або шкіряні рукавички і брезентові рукавиці.

Одяг необхідно застібати на всі ґудзики, обшлаги рукавів та штанів обв'язувати стрічкою, комір пальта піднімати й обв'язувати шарфом. Для захисту шиї і відкритої частини голови, не захищених маскою, необхідно мати капюшон.

Більш надійний захист може забезпечити виробничий спец­одяг: комбінезони, куртки і штани, халати з капюшонами, зшиті в основному з брезенту, вогнестійкої або прогумованої тканини, грубого сукна.

Для підвищення захисних властивостей одягу від парів ОР не-обхідно просочити його спеціальною пастою. У домашніх умовах для просочування можуть використовуватися розчини на основі синтетичних миючих засобів ОП-7 або ОП-10, які використову­ються для прання білизни, або мильно-олійна емульсія. Емульсія готується в такий спосіб: в 2 л гарячої води розчинити 250—300 г подрібненого господарського мила, додати 0,5 л мінеральної або рослинної олії, після чого нагріти розчин до температури 60— 70°С.

Після просочення одяг злегка віджимають і висушують на відкритому повітрі. Одяг, просочений розчином, не має запаху, не подразнює шкіру і легко переться. Просочення не руйнує одяг і полегшує її дегазацію і дезактивацію.

3.3.3.3. Медичні засоби індивідуального захисту

М едичний захист населення є складовою частиною комплексу медичних заходів цивільної оборони. Він має на меті на основі прогнозування можливої небезпеки для здоров'я людей попередити чи послабити вражаючий вплив на них іонізуючих випромінювань, отруйних речовин і бактеріальних засобів шля­хом проведення спеціальних профілактичних заходів із застосу­ванням медичних засобів захисту, а також організації санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів.

Застосування медичних засобів захисту може знизити чи за­побігти впливу на людей окремих вражаючих факторів надзви­чайних ситуацій, особливо при діях особового складу сил ЦО в осередку ураження (зараження). За певних умов застосування цих засобів може підвищити ефективність інших способів захис­ту (у ході розосередження й евакуації населення, при укритті в захисних спорудженнях і т. п.).

Цивільна оборона

181

¶Разом з тим не можна орієнтуватися тільки на один спосіб за­хисту, яким би надійним він не був. У кожному конкретному ви­падку перевагу слід віддавати тому з них, який найбільше відпо­відає обстановці, що склалася. Завдання полягає в тому, щоб підготувати і при необхідності застосувати будь-який або одно­часно усі в комплексі способи захисту і досягти тим самим на­дійнішого захисту населення.

Медичні засоби захисту призначені для профілактики і на­дання допомоги населенню, що постраждало від надзвичайних ситуацій. З їхньою допомогою можна врятувати життя великій кількості людей, попередити або значно знизити розвиток ура­жень у них, підвищити стійкість організму людини до вражаючо­го впливу радіоактивних, отруйних речовин і бактеріальних засо­бів. До медичних засобів захисту відносяться:

  • радіозахисні препарати;

  • засоби захисту від впливу отруйних речовин — антидоти;

  • протибактеріальні засоби (антибіотики, вакцини, сироваткий ін.).

Радіозахисні препарати призначаються для профілактики ура­жень іонізуючими випромінюваннями й ослаблення прояву про­меневої хвороби.

Антидоти— специфічні протиотрути; використовуються для профілактики ураження людей отруйними речовинами. У випад­ку їх раннього застосування досягається високий ефект.

Протибактеріальні препарати — засоби профілактики інфек­ційних захворювань.

Зазначені вище медичні засоби захисту включаються в основ­ному в аптечки індивідуальні (АІ). Вони містять препарати: ра­діозахисні — засоби № 1 і 2; засіб, використовуваний при отру­єннях фосфорорганічними речовинами (ФОР); протиблювотний засіб; протибактеріальні засоби № 1 і № 2. Передбачено вклю­чення і протибольоврго засобу.- В АІ-2 є інструкція щодо застосу­вання МСЗ.

До медичних засобів захисту відносяться: пакет перев'язу­вальний медичний (ППМ), який складається із стерильної пов'яз­ки для надання допомоги при пораненнях і опіках; індивідуаль­ний протихімічний пакет (ІПП-8), призначений для надання са­мо- і взаємодопомоги при ураженні ОР. З його допомогою про­водять часткову спеціальну обробку безпосередньо після ура­ження ОР або СДОР.

Профілактика уражень населення, надання першої медичної допомоги людям в осередках ураження, а потім і лікарської до-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]