Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.1_stud_met_pos.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
944.64 Кб
Скачать

1 54 В. М. Шоботов

¶пораненнях — на вхідний і вихідний отвори і прибинтовують, кі­нець бинта закріплюють шпилькою. Порядок накладання пов'язки

  • розкрити пакет, вийняти шпильку і приколоти її до одягу;

  • лівою рукою взяти кінець бинта, а правою — скатку бинта ірозгорнути його;

  • накласти подушечки, не торкаючись ними інших предметів,на рану чи опік тією стороною, яка не прошита нитками;

  • прибинтувати подушечки, а кінець бинта закріпити шпиль­кою.

Аптечка індивідуальна (АІ-2)

Практика показує, що при вивченні аптечки індивідуальної вона повинна бути в руках у тих, кого навчають. У ній міститься набір медичних засобів, розподілених по гніздах. Розмір аптечки: 90 х 100 х 20 мм. Маса —130 г.

Аптечка індивідуальна містить медичні засоби захисту і при­значена для надання допомоги, самодопомоги, взаємодопомоги при пораненнях і опіках (для зняття болю) і попередження чи ослаблення уражень фосфорорганічними ОР, бактеріальними за­собами і радіоактивними речовинами.

Протибольовий засіб знаходиться в гнізді № 1 у шприц-тюбику. В даний час це гніздо резервне. Шприц-тюбик застосо­вується при переломах, великих ранах і опіках. При його застосу­ванні дотримуються таких правил:

  • правою рукою візьміть корпус шприц-тюбика, а лівою-—ребристий ободок корпуса;

  • обертальним рухом правої руки поверніть корпус за ходомгодинникової стрілки;

  • лівою рукою зніміть з голки ковпачок;

  • тримаючи шприц-тюбик голкою нагору, видавіть з нього по­вітря до появи першої краплі на кінчику голки;

  • не торкаючись голки руками, введіть її в м'які тканини стег­на чи руки, у верхню частину сідниці і видавіть вміст шприц-тюбика;

  • не розтискаючи пальців, витягніть голку;

  • приколіть шприц-тюбик до одягу на груди. В екстрених ви­падках укол робити через одяг. Засіб для попередження отруєнняфосфорорганічними ОР (антидот) знаходиться в гнізді № 2 у кру­глому пеналі червоного кольору. Приймають його за сигналомаварії на хімічно небезпечному об'єкті чи загрозі хімічного зара­ження— одну таблетку. Потім відразу ж надягають протигаз.З появою і наростанням ознак отруєння слід прийняти ще одну

Цивільна оборона

155

¶таблетку. Повторно приймати препарат рекомендується не рані­ше ніж через 5—6 годин.

Протибактеріальний засіб № 1 розміщується в гнізді № 5 у двох однакових чотиригранних пеналах без забарвлення. При­ймати потрібно у випадку застосування противником бактеріаль­них засобів, при інфекційному захворюванні, а також при пора­неннях і опіках. Спочатку приймають вміст одного пеналу (відразу 5 таблеток), потім через 6 годин приймають вміст іншого пеналу (також 5 таблеток).

Протибактеріальний засіб 2 знаходиться в гнізді № 3 у великому круглому пеналі без забарвлення. Використовувати йо­го потрібно при шлунково-кишкових розладах, які виникають пі­сля опромінення. У першу добу приймають 7 таблеток (в один прийом), а в наступні дві доби — по 4 таблетки.

Радіозахисний засіб № 1 знаходиться в гнізді № 4 у двох во­сьмигранних пеналах рожевого кольору. Цей препарат прийма­ється за сигналом «Аварія на АЕС» і «Загроза радіоактивного за­раження» по 6 таблеток за З0— 40 хвилин до входу на територію, заражену радіоактивними речовинами або негайно пі­сля одержання розпорядження штабу ЦО. Якщо тривалість пере­бування на території, зараженої радіоактивними речовинами, пе­ревищить 5 годин, прийняти вміст ще одного пеналу (6 таблеток), тому що термін дії ліків 5 — 6 діб.

Радіозахисний засіб № 2 знаходиться в гнізді № 6 у чотири­гранному пеналі білого кольору. Приймати його потрібно по од­ній таблетці щодня протягом 10 днів після випадання радіоакти­вних опадів за умови вживання в їжу свіжого молока. У першу чергу препарат давати дітям.

Протиблювотний засіб знаходиться в гнізді № 7 у круглому пеналі блакитного кольору. Відразу після опромінення, а також з появою нудоти після удару головою рекомендується приймати по одній таблетці через 3-4 години.

Примітка. Дітям до 8 років на один прийом давати !4 дози дорослого, дітям від 8 до 15 років — 5 дози дорослого з перерахованих засобів, крім радіозахисного засобу № 2 і протибольового засобу, які даються в повній дозі.

У деяких випадках доведеться приймати одночасно кілька ме­дичних засобів. Так, при перших ознаках гострої променевої хво­роби, крім профілактичного прийому радіозахисного засобу № 1 і протибактеріального засобу. № 2, у випадку появи нудоти при­ймається ще і протиблювотний засіб (гніздо № 7). А при загрозі виникнення осередків комбінованого ураження фосфорорганіч-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]