Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T 5_PZ_stud.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ національний МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА екстреної медичної допомоги та МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ

Затверджую”

Завідуючий кафедрою ЕМД та МК

професор В. Криса

“____”________________ 2011 р.

Методичний посібник для студентів

до практичного заняття

з дисципліниЕкстремальна медицини

Тема № 5.

перша МЕДИЧНА ДОПОМОГА постраждалим

ПРИ радіаційних ураженнях та ураженнях сильнодіючими отруйними речовинами”

Підготував викладач кафедри ЕМД та МК Ковалишин М. М.

Обговорено на засіданні кафедри “____”_____________ 2011 р.

Протокол №_________.

Івано-Франківськ, 2011

Аварії на радіаційно-небезпечних об'єктах

Ядерні енергетичні установки та інші об'єкти економіки, при аваріях і руйнуваннях яких можуть відбутися масові радіаційні ураження людей, тварин і рослин, називають радіаційно-небезпечними об'єктами (РНО). До РНО належать атомні станції (АЕС, атомні станції теплопостачання, атомні енерготехнологічні станції), підприємства ядерного паливного циклу та ін.

Поняття «ядерно-паливний цикл» характеризує послідовність операцій з радіо. активними матеріалами у ядерній енергетиці. Необхідно відзначити, що в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, немає повного (замкнутого) ядерно-паливного циклу. Проте окремі елементи його функціонують. До них відносять: добування, подрібнення і концентрування ядерного палива.

Нині в Україні понад 8000 підприємств і організацій, що використовують у виробництві радіоактивні речовини, 2 дослідних ядерних реактори, п'ять атомних електростанцій з 16 енергетичними реакторами.

Ядерний реактор - це фізичний пристрій, у якому здійснюється керована ланцюгова реакція ядерного поділу з виділенням і відведенням теплової енергії.

При аварії реактора радіоактивні викиди можуть складатися із двох компонентів:

  • газоаерозольного, до складу якого входять легкі радіонукліди (радіоізотопи криптону, ксенону, йоду, цезію і телуру);

  • паливного у вигляді тонкодисперсного пилу, до складу якого входять важкі радіонукліди (радіоізотопи молібдену, цирконію, церію, плутонію і значною мірою стронцію).

Співвідношення цих компонентів залежить від ступеня перегрівання палива і механічного руйнування активної зони реактора.

Радіаційною аварією називається викид радіоактивних речовин за межі ядерно-енергетичного реактора, внаслідок чого може створюватися підвищена радіаційна небезпека, що являє собою загрозу для життя та здоров'я людей.

Причини аварії на АЕС: помилки персоналу при експлуатації, несправність і недосконалість конструкції, надзвичайні ситуації природного характеру та ін.

Ознаки аварії на АЕС: швидке збільшення концентрації радіоактивних газів, ізотопів, радіонуклідів у приміщеннях АЕС, викид радіоактивних речовин в атмосферу» збільшення концентрації радіонуклідів на місцевості, у воді реактора, у воді охолоджувача.

Уражаючі фактори аварій на рно

При аваріях на РНО виділяють фактори, які можуть уражувати будь-які живі організми і матеріальні цінності. До них належать:

1. Ударна хвиля, що спричиняє залежно від відстані від місця вибуху повні, сильні, середні і слабкі руйнування будівель, споруд, техніки і механічні травми людей і тварин. Характер і ступінь ураження залежать від потужності вибуху, відстані від епіцентру, метеоумов, а також від місця находження людини (в будинку, на відкритій місцевості) і положення тіла (лежачи, стоячи, сидячи).

2. Світлове випромінювання - це сукупність видимого світла і близьких до нього за спектром ультрафіолетових та інфрачервоних променів, що виходять з області вогненної кулі вибуху. Температура повітря в області, що світиться, складає мільйони градусів на початку світіння і декілька тисяч градусів - у кінці його. Світлове випромінювання викликає масові пожежі споруд, техніки, різних матеріалів, а у незахищених людей - опіки відкритих ділянок шкіри і ураження очей. Світлове випромінювання не проходить через непроникні для світла матеріали, і тому для захисту від його дії можна використовувати різні предмети, споруди, що створюють тінь, але найбільший ефект дають сховища і укриття.

3. Проникаюча радіація є потоком невидимих випромінювань (гамма-променів і нейтронів), які діють приблизно протягом 10-15 с з моменту вибуху. Дія радіації може призвести до захворювання людей і тварин променевою хворобою різного ступеню важкості.

4. Радіоактивне забруднення місцевості, об'єктів і повітря виникає внаслідок випадіння радіоактивних речовин з радіоактивної хмари вибуху. Це: частина ядерного пального, що не прореагувала (уран, плутоній), продукти поділу речовин, що становлять ядерне пальне (до 400 радіоактивних ізотопів 36 хімічних елементів: цезій-134 і -137, плутоній-238, -239, телур-132 та інші з періодом напіврозпаду до десятків років; цезій-135 та ін. - тисячу років тощо), а також частинки ґрунту з наведеною радіоактивністю, що виникає в результаті дії потоку нейтронів вибуху (натрій, кремній, йод та ін.). Період напіврозпаду хімічних елементів з наведеною радіацією становить від декількох годин до декількох діб, місяців, років. Так, йод-131 найнебезпечніший в момент вибуху.

5. Електромагнітний імпульс. Під час вибухів виникають електромагнітні поля, які створюють імпульсні електричні струми і радіовипромінювання в повітряних, кабельних лініях, в антенах радіостанцій, котрі навіть на великих відстанях викликають пошкодження електронної та радіоапаратури, ураження людей.

Гостра променева хвороба (ГПХ) - гостре полісиндромне захворювання, що розвивається після одноразового, повторного або тривалого (протягом декількох годин або днів) зовнішнього опромінення, внутрішнього опромінення всього організму, при змішаному опроміненні глибоко проникаючого іонізуючого випромінювання в дозі більше 1 Гр. Клінічна форма ГПХ і ступінь її тяжкості залежать від дози опромінювання (табл. 16).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]