Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T 5_PZ_stud.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Ознаки отруєння хлором, аміаком, фосфорорганічними сполуками, синильною кислотою

Хлор як інтенсивний окислювач (відбілювач, дезінсекційний і дезінфекційний засіб) застосовують у виробництві пластмас, розчинників, миючих засобів. Транспортується в рідкому стані. Нещасні випадки найчастіше пов'язані з розгерметизацією резервуарів або газопроводів. Може вільно виділятися при реакції отримання хлорного вапна.

В організм хлор потрапляє через органи дихання і слизові оболонки. Має виражену подразливу і припікаючу дію на шкіру та очі, а також резорбтивну дію. При легких отруєннях спостерігається розвиток кон'юнктивіту (різь в очах, сльозотеча), ринофарингіту, ларингіту, токсичного бронхіту, головний біль, диспепсичні розлади. Подразнююча дія хлору у високих концентраціях протягом 10-15 хвилин може призвести до розвитку хімічного опіку легень. При інгаляціях у дуже високих концентраціях відбувається ураження дихального і судинного центрів або рефлекторна зупинка дихання та спазм голосової щілини. Крім того, у клінічній картині інтоксикації виникають неврологічні порушення у вигляді постінтоксикаційного астенічного синдрому з вегетосудинною дистонією, міастенічним синдромом.

Аміак використовується для виробництва азотної кислоти, аміачного добрива, соди, в органічному синтезі, як холодоагент у холодильних установках. Аміак проявляє як місцеву, так і загальнорезорбтивну дію. Ознаками загальнотоксичної дії є слинотеча, нудота, головний біль, пітливість, біль за грудниною, позиви до сечовипускання. Короткочасна дія аміаку викликає різке подразнення очей, верхніх дихальних шляхів, що може спричинити рефлекторну зупинку дихання і серця та раптову смерть. При високих концентраціях - набряк губ і кон'юнктиви, кашель з пінистим харкотинням, ціаноз, тахікардія. Асфіксія внаслідок набряку гортані, через кілька годин можливий розвиток набряку легенів. У важких випадках можуть бути судоми. При потраплянні нашатирного спирту всередину - різкий біль У глотці, за ходом стравоходу, у шлунку, значна слинотеча, криваве блювання, колапс.

Фосфорорганічні сполуки (ФОС) у період початкових явищ отруєння (рефлекторний) проявляється легким подразненням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і кон'юнктиви, різким головним болем, нудотою, блюванням. Відчувається запах гіркого мигдалю, з'являється слинотеча, біль в ділянці серця, тахікардія, іноді брадикардія, прискорення дихання, слабкість, почуття страху смерті, порушення координації рухів. Шкірні покриви й слизові оболонки набувають рожевого кольору. Якщо синильна кислота потрапляє в організм людини у великих дозах, то уражений одразу ж втрачає свідомість, дихання стає частим, поверхневим, пульс - частішає, аритмічний. Виникають судоми. Судомний період нетривалий, після чого виникає зупинка дихання і серцевої діяльності. Артеріальний тиск після короткочасного підняття падає.

ФОС - продукти діяльності хімічних підприємств. Вони використовуються як у сільському господарстві, так і в побуті. Фосфорорганічні сполуки мають велику стійкість, легко проникають в організм людини через легені, слизові оболонки та шкірні покриви. В дуже малій кількості здатні порушити функції життєво важливих органів та систем і викликати смертельні ураження. Отруєння розвивається в разі потрапляння препаратів у шлунок, через дихальні шляхи. На початковій стадії з'являється психомоторне збудження, міоз, стиснення в грудях, задишка, вологі хрипи в легенях, пітливість, підвищення артеріального тиску. Наступна стадія характеризується окремими чи генералізованими фібриляціями м'язів, клоніко-тонічними судомами. Наростає бронхорея і, як наслідок, порушення дихання. У термінальній стадії наступає пригнічення дихального центру аж до повної зупинки дихання. Параліч дихальних м'язів і м'язів кінцівок. Падіння артеріального тиску (АТ), порушення серцевого ритму.

Синильна кислота. При небезпеці потрапляння синильної кислоти через органи дихання, для захисту органів дихання, очей та шкіри обличчя людини від впливу сильнодіючих отруйних речовин у вигляді пари, туману, газу, диму, в краплинно-рідкому стані, які містяться в повітрі, використовують протигази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]