Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T 4_PZ_stud.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать

Ушкодження хребта

Ушкодження шийних хребців

Травмогенез. Виникають у разі надмірного згинання або перерозгинання шиї. Спостерігаються у разі падіння з висоти, під час автомобільних аварій, у разі сильного прямого удару ззаду.

Діагностика. Характерний різкий біль у ділянці шиї. У разі переломів та вивихів шийних хребців може бути ушкоджений спинний мозок; за умови його повного переривання настає параліч верхніх та нижніх кінцівок з відсутністю рефлексів усіх видів чутливості, гостра затримка сечі.

Якщо ушкодження спинного мозку часткове, потерпілий може відчувати оніміння, поколювання та слабкість в одній чи обох руках. Наявність тетрапарезу або тетраплегії робить діагноз незаперечним. У всіх випадках потрібно провести мінімальне неврологічне обстеження: перевірити силу м’язів верхніх кінцівок, запропонувавши потерпілому потиснути вам руку, перевірити наявність рухів ногами, тактильну та больову чутливість на кистях і стопах, з’ясувати можливість самостійного сечовипускання.

Невідкладна медична допомога: знеболювання; обов’язкове фіксування голови та шиї за допомогою зігнутої шини Крамера або шини "Колльє"; потерпілого не можна переводити у положення сидячи або напівсидячи, намагатися нахилити або повернути голову.

Ушкодження грудних та поперекових хребців

Травмогенез. Частіше спостерігається у разі падіння на спину, авто- та мототравм, падіння з висоти, під час різкого згинання тулуба.

Діагностика. Збіг локалізованого болю з локалізованою болісністю під час пальпації на лінії остистих відростків, виникнення у цьому ж місці болісності у разі осьового навантаження хребта (м’яке надавлювання на голову).

Невідкладна медична допомога: знеболювання; іммобілізація на щиті безпосередньо на місці ушкодження (горизонтальне положення).

Вивихи

Вивихи плеча

Травмогенез. Спостерігається у разі падіння на відведену й витягнуту вперед руку або під час різкого насильницького відведення руки назад чи убік.

Діагностика. Рука знаходиться у положенні відведення вбік. Спроба приведення руки до грудей спричиняє різкий біль. Спостерігається пружинисте відчуття під час спроби вправлення кінцівки. Ушкоджене плече довше порівняно зі здоровим. На місці голівки плеча спостерігається западина, головка може пальпуватися у пахвовій ямці, попереду (рідше) під дзьобоподібним відростком.

Невідкладна медична допомога: знеболювання – 2 мл 50 % розчину анальгіну внутрішньом'язово, 100 мг трамадолу внутрішньом'язово або 1 мл 2 % розчину промедолу підшкірно; косинкова пов’язка, під пахву обов’язково підкладають ватний валик, який підв’язують за здорове надпліччя.

Вивих стегна

Травмогенез. Найчастіше виникає під час автомобільних аварій, коли травмівні сили діють по осі зігнутої у кульшовому суглобі нижньої кінцівки, приведеної до тулуба, у разі падіння з висоти.

Діагностика. Розрізняють задні вивихи (більше ніж у 90 % випадків), надлобкові та замикальні. У разі заднього вивиху кінцівка зігнута у кульшовому та колінному суглобах, приведена й ротована всередину. У разі надлобкового – кінцівка випрямлена, дещо відведена та обернена зовні, а голівка промацується під пупартовою зв’язкою. Якщо вивих замикальний, нога зігнута у кульшовому суглобі, відведена і ротована зовні.

Невідкладна медична допомога: знеболювання; іммобілізація - потерпілого кладуть на ноші на спину, під колінні суглоби підкладають валики із скрученої м’якої тканини. При цьому не слід змінювати того положення ноги, у якому вона зафіксована.

рани

Рана - це порушення цілісності шкіри або слизової оболонки з можливим пошкодженням прилеглих тканин.

Місцевими елементами рани є: біль у рані, зяяння рани, кровотеча, порушення Функції органа.

Інтенсивність болю у рані залежить від глибини пошкодження рецепторів та не­рвових закінчень у рані, ранячого предмета, швидкості нанесення пошкодження.

Зяяння рани зумовлюється глибиною пошкодження м'язів, підшкірної жирової клітковини.

Кровотеча залежить від пошкодження судин, анатомічного органа. Сильна кровотеча виникає при пошкодженні органів з великими артеріями і венами, які можуть призвести до втрати великої кількості крові, анемії і смерті. При невеликих ранах швидко утворюється згусток і кровотеча припиняється.

При пораненні кінцівок, як правило, порушується їх функція, пов'язана з ходьбою або роботою, що виникає внаслідок обмеження рухів.

Рана має краї, які залежать від ранячого предмета, дно, кути, а інколи вміст (частинки одягу, бруду, згустки крові).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]