Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
primery.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
12.08 Mб
Скачать

Перетворення

Приклад 7.4

З метою розширення можливостей фінансування підприємства було прийнято рішення про перетворення товариства з обмеженою відпові­дальністю «X» на акціонерне товариство «Y». Учасники ТОВ здійсню­ють обмін своїх часток на акції за номінальною вартістю. Баланс ТОВ «X» перед реорганізацією має такий вигляд, тис. грн:

Одночасно з перетворенням проводиться збільшення статутного капіталу на основі додаткової емісії акцій загальною номінальною вартістю 1 млн грн. Курс емісії акцій — 120 %. Для поліпшення структури капіталу запропоновано здійснити операцію трансформа­ції заборгованості перед одним із кредиторів у власний капітал, на що спрямовується 25 % акцій додаткової емісії. Решта акцій плану­ється розмістити на ринку капіталів. Накладні витрати, пов'язані з перетворенням та збільшенням статутного капіталу, становлять 50 тис. грн.

Зазначені операції впливають на окремі статті балансу реорганізо­ваного підприємства таким чином:

1.

2

3

4

5

Враховуючи викладене, побудуємо баланс підприємства після реор­ганізації, тис. грн:

Актив

Пасив

Тема 8. Фінансові інвестиції Оцінка доцільності вкладень в інвестиції. Метод дисконтування cf

(8.1.)

Приклад 8.1

Підприємство планує здійснити фінансові вкладення у державні об­лігації зі строком погашення 2 роки. Облігації можна придбати з диско­нтом у 10 %, фіксована ставка процента за облігаціями становить 12 % річних до номіналу зі щоквартальною виплатою доходів. Обсяг фінан­сових інвестицій дорівнює 90 000 тис. грн; комісійна винагорода фінан­сового посередника за придбання та зберігання облігацій — 0,5 % їх номінальної вартості (сплачується одночасно з придбанням облігацій). Як альтернатива — підприємство може вкласти зазначену суму коштів у банківський депозит з процентною ставкою 20 % річних (або 5 % за квартал) із щоквартальним нарахуванням доходів.

Проведемо оцінку доцільності інвестиційних вкладень у згадані об­лігації. Враховуючи базові умови, номінальна вартість облігацій стано­витиме 100 000 грн; комісійна винагорода фінансового посередника — 500 грн; квартальна сума процентів — 3000 грн (3 % за кожен квартал).

У таблиці зробіть розрахунки теперішньої вартості майбутніх доходів від здійснення інвестицій.

Період, n (квартал)

Грошовий потік від фінансових інвестицій, CF

Процентний фактор теперішньої вартості,

n

1/(1+r)

Теперішня вартість очікуваних доходів, CFn /

n

1/(1+r)

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

6-й

7-й

8-й

Загальна теперішня вартість майбутніх грошових надходжень від здійснення інвестицій в облігації

Загальна собівартість інвестицій

Вартість інвестицій

Висновки. Отже, розрахунки показують, що вартість інвестиції є . Це означає, що вкладення коштів у дані облігації є

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]