Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірка_НМК_фргтб.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

2. Зміст дисципліни Тема 1. Логіка як наука. Поняття про критичне мислення і закони правильного мислення

Поняття про пізнання та місце логіки у цьому процесі. Семіотичний характер логіки. Мислення та мова. Основна проблематика сучасної логіки. Поняття логічної форми. Логічний аналіз і формалізація. Істинність та формальна правильність міркування. Поняття і види помилок, логічна й матеріальна помилка.

Критичне мислення як спосіб міркування.

Тема 2. Поняття як форма мислення

Поняття та його атрибути. Поняття і слово (ім'я). Структура поняття. Обсяг і зміст поняття. Види понять за обсягом та змістом. Види відносин між поняттями, їх зображення за допомогою колових схем.

Способи утворення понять. Визначення поняття: види визначення, правила та типові порушення їх. Поняття про операції, що заміняють визначення (опис характеристика, показ).

Поділ понять: види поділу, правила та їх типові порушення. Обмеження і узагальнення понять, додавання та множення, заперечення понять.

Тема 3. Судження. Логічні операції над судженнями

Поняття судження. Види суджень. Структура суджень.

Просте категоричне судження. Класифікація суджень за якісними та кількісними характеристиками. Зведена таблиця об’єднаної класифікації простих категоричних суджень. «Логічний квадрат». Відношення між судженнями за „логічним квадратом”. Розподіленість термінів у судженнях.

Поняття складного судження та його види. Побудова складних суджень з різними логічними сполучниками. Таблиця істинності та алгоритм визначення логічного значення складного судження.

Основні правила утворення суджень та типові помилки.

Тема 4. Основні закони правильного мислення

Поняття логічного закону. Закон тотожності. Типові порушення закону тотожності (підміна поняття, різні види підміни тези).

Закон несуперечності і його порушення.

Закон виключеного третього та його порушення.

Закон достатньої підстави, типові його порушення закону.

Деякі закони сучасної логіки.

Тема 5. Логічні форми розвитку знань: запитання-відповідь.

Поняття запитання і відповіді як форми пізнання.. Види запитань. Структура запитання. Поняття передумови запитання, області пошуку відповіді. Запитання пастки.

Види відповідей . Вимоги до коректного запитання і правильної відповіді. Основні порушення логіки запитання-відповіді.

Тема 6. Умовивід. Практика подолання помилкових висновків.

Загальна характеристика умовиводу. Класифікація умовиводів. Безпосередні та опосередковані умовиводи. Безпосередній умовивід, правила його утворення (обернення, перетворення і протиставлення предикату).

Індуктивні умовиводи. Види індукції: повна і неповна індукція (популярна індукція, наукова індукція, статистичне узагальнення). Методи виявлення причинно-наслідкового зв'язку.

Умовиводи за аналогією. Аналогія предметів і аналогія відносин. Поняття строгої і нестрогої аналогії.

Дедуктивні умовиводи. Простий категоричний силогізм. Аксіоми і правила простого категоричного силогізму, його фігури і модуси. Алгоритм побудови силогізму. Перевірка силогізму за допомогою колових схем. Складні й складноскорочені силогізми.

Тема 7. Гіпотеза. Логічні основи аргументації.

Поняття гіпотези, її логічна структура та види. Етапи та правила висування гіпотези (версії). Гипотетико-дедуктивный метод побудови та перевірки гіпотези.

Доведення як аргументація „за”. Доказ і підтвердження. Структурні елементи доведення. Види доведення. Правила доведення та типові помилки.

Поняття спростування. Спростування як аргументація „проти”. Способи спростування (спростування тези, критика доводів, критика демонстрації). Правила спростування. Логічний аналіз і оцінка спростування.