Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналіз уроку укр.мови.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
24.98 Кб
Скачать

Аналіз уроку української мови

Дата 18.01.2012

Клас 5 – Б

Тема уроку Позначення м’якості приголосних на письмі літератури ь, і, я, ю, є

Мета уроку ознайомити учнів з позначенням м’якості приголосних на письмі літерами ь, і, я, ю, є; навчити учнів правильно писати слова з вивченими орфограмами й обгунтовувати їх; розвивати пам'ять, логічне мислення, вміння аналізувати; виховувати любов до української мови.

Тип уроку комбінований

Урок проведено вчителем ЗОШ № 2 імені М. Горького м. Олександрії

Пристайко Оксаною Степанівною

І. Організація класу, повідомлення теми, мети і завдань уроку

Учитель (викладання)

Учні (учіння)

Учитель вітає учнів, перевіряє готовність класу до уроку (чистий провітрений клас, на партах в учнів є все необхідне для роботи на уроці, відомості про відсутніх чергові записали в класному щоденнику), запрошує учнів побажати учнів один одному успіхів на уроці, вчитель повідомляє тему та мету уроку, дає завдання записати в зошитах з української мови дату і «Класна робота».

Учні відповідають на вітання вчителя, за порадою Оксани Степанівни повертаються один до одного, посміхаються і бажають успіху. Учні сідають, відкривають зошити з української мови і записують дату і «Класна робота».

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Учитель (викладання)

Учні (учіння)

Учитель пропонує учням повторити вивчений матеріал на попередньому уроці, виконуючи вправу записану на дошці за темою основні випадки чергування у-в, і-й. Оксана Степанівна чітко сформулювала завдання і діти приступили до виконання завдання. Після цього вчитель разом з учнями перевірив правильність виконання вправи, під час виконання вправи вчитель корегував дії учнів.

Учні уважно вислухали поставлене завдання вчителем і приступили до виконання вправи. Учні швидко виконали завдання та разом з вчителем перевірили правильність виконання.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Учитель (викладання)

Учні (учіння)

Учитель залучає учнів до конкретного визначення теми уроку, використовуючи метод передбачення. Учитель проводить словниковий диктант. Він диктує слова, а потім ставить перед учнями завдання: підкреслити ті звуки, які попередній приголосний роблять м’якими (олівець, ллється, лялька, міський). Після цього вчитель разом з дітьми розбирає кожне слово та коректує дії учнів. Отже, вчитель разом з учнями робить висновок за допомогою бесіди (Який ми можемо зробити висновок?, Чи завжди ь, і робить звуки м’якими?). Учитель пропонує дітям прочитати теоретичний матеріал підручника (§24, стор.170). Вчитель пропонує закріпити теоретичний матеріал та підібрати на кожну літеру, яка пом’якшує приголосний по три слова.

Діти за вчителем записують слова у зошити, після цього разом з вчителем розбирають кожне слово. Учні не змогли самостійно зробити висновок, тому їм допоміг учитель. Учні разом з вчителем опрацьовують теоретичний матеріал, один учень читає всі інші слухають. Декілька учнів не працюють над теоретичним матеріалом. Після цього учні вдало та вправно підбирали свої власні приклади, що свідчило про якісне засвоєння навчального матеріалу.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Учитель (викладання)

Учні (учіння)

Учитель пропонує дітям виконати вправу біля дошки, де вчитель диктує слова, а учень записує біля дошки та пояснює яка літера пом’якшує який приголосний (пісня, щастя, радістю).

Наступну вправу вчитель пропонує учням виконати дітям самостійно (впр.344, стор.171), потім разом з учнями перевіряють правильність виконання.

Учитель пропонує виконати письмову вправу біля дошки (впр.345, стор.171)

Учні записують слова на дошці, транскрибують їх та роблять висновок, яка літера пом’якшує попередній приголосний. Наступну вправу учні виконують самостійно, де транскрибують слова, а потім разом з вчителем перевіряють правильність виконання, діти досить непогано виконали це завдання. Наступну вправу діти виконують усім класом, де один учень виконує біля дошки, а всі інші в зошитах.