Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевкун курсова механізація.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.84 Mб
Скачать

Розділ 4. Охорона праці та основні положення техніки безпеки на механізованих роботах Охорона праці та основні положення техніки безпеки на механізованих роботах

Охорона праці -це система правових,соціально-економічних,організаційно-технічних,санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на збереження життя, здоровя і працездатності людини в процесі трудової діяльності.

В лісовому господарстві збережена в цілому структура управління:

Державний комітет л/г (відділ ох. праці)

Обласні управління л/г

Районні управління(ЛІСГОСПИ)

  1. Створення служби охорони праці на підприємстві.

Повинно бути відповідно до закону України про ОП 2002р. ІІІ розділ ст. 13.

ст.15 на кожному підприємстві повинна бути створ. служба ОП. в зал. від к-ті працівників служба ОП входить до структури л-ва, як одна з основних підрозділів. Якщо до 25 працюючих- то по сумісництву може працювати; від 20-50 чол.- виконує обовязки інженера; і більше 50- це інженер по ОП, відділ ОП.

Розподіл обовязків і прав і відповідальності між керівником, гол. спеціалістами, керівниками виробничих підрозділів та служб ОП, визначені у посадових інструкціях (гол. спеціалістами з керівником).

З метою залучення колективу до співробітництва з ОП відповідно до Закону Укр. ст.116 створ. комісія по ОП.

Техніка безпеки-це система організаційних та технічних засобів та заходів, які попереджують вплив на працюючих небезпечних виробничих факторів.

  1. Вимоги до перевірки тракторів перед виконанням робіт:

Конструкція тракторів п. відповідати необхідним вимогам і забезпечувати безпеку працюючих. Трактори п.б. обладнані фарами (передніми і задніми), покажчиками поворотів, габаритними вогнями, дзеркалами заднього виду, звуковими сигналами, світловими сигналами гальм, підніжками і поручнями, аптечкою першої допомоги, термосом для питної води (3 л), пристроями для підвішування верхнього одягу в кабіні, засобами гасіння пожежі, комплектом інструменту і пристроїв, а також необхідною техніко-експлуатаційною документацією. Конструкція тракторів і машин повинна забезпечувати безпечне про­ведення технічного обслуговування. Трактори і машини, призначені для роботи в гірських умовах, обладнують сигналізаторами гранично допустимого крену.

Тракторний причеп має бути обладнаний надійними гальмами. Крім жорсткого зчеплення причеп страхується тросом. Для перевезення пасажирів категорично забороняється вик-ти тракторні причепи

  1. Вимоги безпеки до грунтообробних машин та механізмів. Порядок перевірки навісного обладнання.

Перед початком р-ти перевіряють справність і комплектність агрегату. На рівному гориз-му майданч. встановлюють корпуси плуга на задану глибину оранки, підтягують гайки усіх кріплень. На роб. місці обслуговуючого персоналу повинно бути сидіння із запобіжним поясом, упор для ніг. Важелі керування причіпною машиною повинні мати справні і надійні фіксатори. Керування причіпним плугом повинно здійснюватись з кабіни трактора. Робочі органи фрез і ротаційних культиваторів обладнують закритими захисними кожухами. Робітників, які обслуговують ґрунтообробні машини необхідно забезпечити засобами індивідуального захисту, чистиками та лопатками для очищення робочих органів. Очищати робочі органи дозволяється тільки при зупиненому агрегаті. Машинно-тракторний агрегат, який крім тракториста обслуговують до­поміжні працівники, повинен бути обладнаний двосторонньою сигналізацією. Навісне обладнання ділиться на механічну частину і гідравлічну. При мех.-ній провіряють наявність тріщин, дефектів, зломів та інші перешкоди, виявлені у обладнанні. При гідравлічній – рівень масла в с-мі, цілісність гнучких і жорстких маслопроводів, справність гідроциліндра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]