Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевкун курсова механізація.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.84 Mб
Скачать

1.2.Природні умови району діяльності.

За характером рослинності, територія лісгоспу належить до зони Північно-східного Полісся та займає південну частину Поліської низовини, яка є окремою фізико-географічною частиною зони мішаних лісів Російської рівнини. Територія розташування лісгоспу являє собою рівнину. Місцями рельєф слабохилястий (місцями зустрічаються підвищення до 15 м.) з загальним схилом до р. Десна. Рівнинність даної території часто порушується западинами, котлованами, зайнятими болотами.

Найбільш розповсюдженими типами і видами грунтів є дерново-слабоопідзолені супісчані і пісчані , дерново-середньоопідзолені, глинисто-піщані, торфяно-глеєві. Процесів змиву грунтів, ерозійних процесів на території лісгоспу не зустрічаються.

Клімат району помірно-континентальний: з теплим літом і мякою зимою.

Кількість опадів за рік-596 мм.

Температура повітря:-максимальна+38

-мінімальна-36

-середньорічна+5.3

Кількість опадів за рік-596 мм.

Тривалість вегетаційного періоду-180 дн.

Сніговий покрив:грудень-березень.(15 см.)

Глибина промерзання грунту-30-35 см.

Переважаючі вітри –північно-західні.

Відносна вологість повітря-70%

Лісовий фонд лісгоспу включає в себе 1-шу та 2-гу групу лісів. До1-ї групи входять ліси забороненої зони, ліси біля річок-142 га. До 2-ї групи-експлуатаційні ліси-16683га.

У Середино-Будському лісгоспі переважають корінні типи деревостанів. Найпоширенішими типами лісів є:А-1-А-3,В-2,СД-свіжий дубово-сосновий субір,свіжі сосново-березові ліси, вільшаники, чисті сосняки.

В кожному лісництві лісгоспу функціонує розсадник,де вирощують садивний матеріал деревних та чагарникових порід,для власних потреб та на продаж.

Серед негативних факторів, впливаючих нам ріст та розвиток л/к та посад матеріалу є ранні осінні та пізні весняні заморозки, значне коливання річних температур, нерівномірне випадання атмосферних опадів.

А в цілому, клімат лісгоспу є цілком сприятливий для зростання таких деревнх та чагарникових порід як сосна звичайна, ялини, дуба, берези ,вільхи. Це підтверджується наявністю насаджень основних лісоутворюючих порід досить високих класів бонітету:Сосна-1А-1;Ялина:1-1Б;Береза:1В-1.

Види основних лісогосподарських робіт та їх характеристика.

Важливе місце серед усіх лісогосподарських робіт є створення лісових культур і вирощування садивного матеріалу в лісових розсадниках.

В останні роки лісгоспу передаються землі для залісення, що вийшли з-під с/г користування це потребує значної кількості посад матеріалу.

Основні об’єкти залісення лісгоспу-це не розкорчовані зруби та землі, що вийшли з-під с/г користування.

На не розкорчованих зрубах л/к створюють по борознах, прокладених плугом ПКЛ-70 саджальними машинами або вручну під меч Колосова. Кращі результати дає посадка л/к осінньо-зимового періоду рубки.

На площах без пнів л/к створюють саджальними машинами, попередньо обробивши кореневу систему сіянців отрутохімікатами та мікроелементами-.

Л/к створюють чистими рядами або чергуючи ряди сосни з рядами берези. Схема посадки: в ряду-0,5-0,6м.,між рядами-2.5-3м.Чергування рядів:4-5 рядів головної породи,1-3 ряди другорядної породи. Л/к створюють 2-річними сіянцями сосни звичайної (ялини ) , та берези бородавчастої, стандартних розмірів. У 2008 р. у лісгоспі було створено близько 300 га лісових культур.

У лісгоспі практикується в основному весняний строк посадки, який розпочинається з кінця березня-початку квітня. Щоб скоротити строки посадки, залучають до цих робіт школярі, студенти, місцеве населення. Спільними силами вдається вкластися в 2-тижневий термін посадки (найсприятливіший ).

Постійного розсадника ДП «Середино-Будський лісгосп» не має. Посад матеріал вирощується в кожному лісництві на розкорчованих площах тимчасових розсадників.

Основний посад матеріал, що вирощується в розсадниках-це 2-річні сіянці сосни звичайної, 2-річні сіянці берези бородавчастої та ін.(ялини, липи, дуба.

При виборі місця під розсадник планують поверхню грунта, вносять добрива, проводять передпосівний обробіток грунту. Лише після цього висівають насіння.

Насіння заготовляється також власними силами різними спрсобами: з поверхні землі (жолуді дуба, горішки липи ), з повалених дерев під час рубки (сосна. Ялина ), з ростучих дерев, підіймаючись в крону.

Після збору плодів їх просушують, очищають від домішок та добувають насіння. В лісництвах функціонують власні шишкосушарки.

З отриманого насіння формують середній зразок та відправляють на лісонасінневу базу для визначеня посівних якостей. Після аналізів, лісонасіннева станція присилає свідоцтво про кондиційність насіння з рекомендаціями по обробітку хімічними препаратами проти шкідників та хвороб.

Лише після цього можна висівати насіння. Сприятливими умовами для посіву вважається температура+16+18.

Сівбу проводять в основному стрічковим способом (15-15-15-15-15-15х40 см.) Норма висіву для сосни-1.5 гр/пог.м., глибина загортання-0.5-1.5 см.

Після появи сходів проводять догляди: полив, розпушення грунту з видаленням бурянів, внесення обрив. Догляди проводять раз у 2 тижні (по мірі заростання буряном та ущільнення грунту ).

Також в розсадниках є шкільне відділення, де вирощують в основному 5-6-річні новорічні ялинки з 2-3-хрічних сіянців. Незначну частину розсадника займають декоративні рослини: туя, ялівець, самшит, яблуня, груша. Викопують їх навесні до розпускання листя або восени після опадання листя. Загальна площа розсадників у лісгоспі становить 22 га.

А в цілому, умови розташування лісгоспу цілком сприятливі для ведення лісового господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]