Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задания по педагогике_ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Ситуація №29

Класний керівник 10 класу визиває для розмови мати одної з учениць. Дівчинка одна з кращих учениць у класі, на її поведінку теж немає жалоб. Класного керівника схвилювала дружба дівчинки з дорослим хлопцем. Мати вислухала уважно класного керівника, а вдома все розповіла доньці. Дівчинка розхвилювалася до сліз. Наступного дня мати дівчинки пішла до директора. (Директор вела у цьому класі уроки етики і естетики сімейного життя). Після розмови з матір’ю директор викликала до себе класного керівника і пояснила, що нічого поганого у цієї дружбі немає. Далі класний керівник намагався при всякому зручному випадку “підколоти” дівчинку.

Ситуація № 30

Ігор поводив себе погано: крутився, смикав сусідів, викрикував.

На зауваження вчительки грубо відповів:

  • Відстань

  • Як ти розмовляєш з вчителем, я старше тебе.

  • Ну і що!

  • Я піду до директора і тебе виключать зі школи.

  • Хі, не виключать, батько його як виключить, що…..

  • Щоб завтра батьки були у школі. Зрозумів!?

  • Та пішла ти….

Вчителька підскочила до Ігоря, виштовхала його з класу та зачинила двері.

Учні почули глухі удари о стіну: вона била його головою о стіну.

Зразок аналізу конфліктної педагогічної ситуації.

Ситуація вчитель –учень.

Одного разу під час уроку хімії друг Сашка попросив його вийти на хвилинку за дверь, на що вчителька відповіла відмовою. Тоді друг написав записку, та кинув її Сашку під парту. Вчителька нахилилася щоб достати її. В цей час Сашко пересував її до себе ногою та зачепив ногою руку вчительки. Вона почала кричати ,що він її вдарив.

АНАЛІЗ

Конфлікт стосується до типу організації взаємовідносин між вчителем та учнем. Аналіз даної ситуації здійснюється на основі психологіного аналізу вчинків учня та вчителя, залежності психологічного аналізу вчинків учнів від особистості, його ставлення учнів.

1. Суб’єкти конфлікту – вчитель

  • учень Сашко

  • друг Сашка

2. Вік суб’єктів –учням приблизно від 12 до 15 років, вчителю 35 років.

3. Стать: вчитель – жіночий, учнів – чоловічий.

4.Психосоматика. Вчитель відноситься до такого типу людей, які не в змозі зрозуміти найтонші відтінки почуттів та настрою інших людей.

Друг Сашка – демократичен – відкрито звертається до вчителя з проханням відпустити Сашка. Але він нетерпимий, якщо не може дочекатися перерви. Йому притаманна байдужість до уроку, що відбувається. Він втрачає контроль над вчинками.

Сашко – не в змозі стримати свої емоції. Не дочекавшись дзвоника достає записку. Довірливий, можливо імпульсивний.

5. Соціальне становище:

Поведінка вчителя свідчить про його низький статус. Авторитарний стиль керівництва, ініціатива сприймається , як акт свавілля., як зазіхання на авторитет та гідність. Протидія учнів веде до конфронтації. В даній ситуації вчитель розглядає Сашка та його друга не як особистості, а як об’єкти своїх педагогічних впливів. Вчителька не розрізняє їх індивідуальність, і тому не користується авторитетом у учнів.

6. Емоційний стан, перед конфліктом.

Вчитель: незадоволенність, неприйняття (можливо колегами, учнями, родиною) недовіра, невдоволення, розчарування, туга, злість, засмучення...

Друг Сашка: почуття справедливості, впевненості, наполегливості, рішучості у діях....

Сашко: задоволенність собою,спокійне споглядання.