Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі до екзамену з інформатики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Задачі до екзамену з інформатики

1.

Ви з одногрупниками та куратором вирішили на вихідних відвідати одне із семи чудес України - дендрологічний парк «Софіївка». Знайти інформацію про цей парк та запропонувати план дій на вихідні.

Завдання:

    1. Знайти інформацію щодо дендрологічного парку «Софіївка» та створити інформаційну листівку у MS Word, що міститиме історію заснування, план-схему парку та фотографії парку в різні пори року. (2 бали)

    2. Визначте, о котрій годині необхідно виїхати з центрального автовокзалу Києва, щоб потрапити до парку не пізніше 12.00 годин та вартість квитків на дорогу. Визначте вартість вхідних квитків до парку, екскурсії, додаткових послуг (катання на човнах тощо). Розрахуйте за допомогою електронних таблиць загальну вартість подорожі для 8 студентів та керівника. Визначте необхідну мінімальну суму для кожного. (4 бали)

    3. У MS Word розробити примірний план на вихідні та запропонуйте рекомендації щодо додаткових послуг, якими, на ваш погляд, варто скористатися, та необхідну суму коштів на них. (2 бали)

    4. Підготуйте текст електронного листа та надішліть викладачу та прикріпить файл-архів документів, які розробили під час розв’язання задачі. (2 бали)

2.

Після закінчення коледжу ви хочете влаштуватися за вашою спеціальністю на роботу. Треба знайти вакансії по Україні, вимоги до працівника та обрати для вас оптимальний варіант для працевлаштування.

Завдання:

  1. Вам треба знайти інформацію щодо працевлаштування за вашою спеціальністю в Україні (3 – 5 вакансій по Україні). (1 бал)

  2. Створіть таблицю в MS Excel, що містить назви професій, пов’язаних зі спеціальністю «Туристичне обслуговування», вимоги до працівника, відповідні вакансій по Україні (назва організації, місто, посада, відповідний оклад). Підрахувати середню вартість оплати за працю. Побудувати діаграму або гістограму, яка містить дані про професію та відповідний оклад. (3 бали)

  3. Знайти в інтерактивних картах міст України місце розташування трьох організацій, де б ви хотіли працювати. Зберегти малюнки зі знайденими приміщеннями в вашій папці. (2 бали)

  4. Вибрати оптимальний для вас варіант працевлаштування та пояснити причини цього вибору. Естетично оформити це у текстовому документі, де повинна міститися коротка інформація про вашу майбутню професію, зображення організації та ваші переконання, чому ви обираєте саме її. Створити власне резюме, щоб надіслати в кадрове агентство. (3 бали)

  5. Підготуйте текст електронного листа та надішліть викладачу, у якому вкажіть URL-адреси сайтів двох найкращих, на вашу думку, де можна знайти інформацію про працевлаштування по Україні, та прикріпить файл-архів документів, які розробили під час розв’язання задачі. (1 бал)

3.

Ви разом з однокурсниками плануєте провести соціальну акцію з привернення уваги до проблеми засмічення та залучення способів утилізації сміття. Для залучення однодумців, спонсорів та отримання підтримки від місцевої влади ви вирішили створити комп’ютерну презентацію з п’яти слайдів «Нові підходи до відходів», де на основі відомостей, отриманих з Інтернету, потрібно відобразити стан проблеми утилізації сміття в Україні, подати кілька варіантів вирішення цієї проблеми та сформувати власні пропозиції. Виконуючи Закон про авторське право та суміжні права, ви маєте коректно використовувати матеріали з Інтернету, а за результатами обговорення з однокурсниками прийняли рішення щодо обов’язкового використання у презентації схем, діаграм або таблиць для збільшення наочності подання її змісту.

Завдання:

  1. Вам треба знайти інформацію щодо стану проблеми утилізації сміття в Україні та варіантів вирішення цієї проблеми (4 бали).

  2. Створити презентацію з п’яти слайдів «Нові підходи до відходів» на основі відомостей, отриманих з Інтернету. Використовувати у презентації схеми, діаграми або таблиці (4 бали).

  3. Підготуйте текст електронного листа та надішліть викладачу, у якому вкажіть URL-адреси сайтів, які використовували під час роботи над задачею та прикріпить файл-архів документів, які розробили під час розв’язання задачі. (2 бал).

4.

Ваш брат, який працює за кордоном, подарував тітці комп'ютер, зокрема для зручного спілкування за допомогою програми Skype. Щоб допомогти родичці краще опанувати правила роботи з цією програмою, він попросив вас знайти в Інтернеті корисні відомості, наприклад інструкції зі встановлення і використання програми. Крім цього, ви вирішили навчити тітку створювати та зберігати закладки на корисні сайти на власному комп’ютері.

Завдання:

  1. Вам треба знайти, як графічну так і текстову, інформацію щодо програми Skype (1 бал).

  2. Створіть документ Word, у який скопіюйте та оформіть, на власний смак, знайдену інформацію, а саме: основні відомості про програму Skype, інструкції зі встановлення і використання програми, додати до документу логотип програми. (3 бали).

  3. Створити у тестовому процесорі ілюстровані інструкції щодо створення закладок в Opera і Mozilla FireFox (1бал)

  4. Створіть документ Excel. Побудуйте таблицю «Статистика», в якій буде 5 колонок: Рік, Кількість облікових записів, Внутрішні дзвінки в Skype, Зовнішні дзвінки в Skype , Прибуток. Побудувати кругову діаграму, на якій відобразити співвідношення внутрішніх та зовнішніх дзвінків в будь-якому році (4 бал)

  5. Збережіть Ваші документи в папці та додайте її до архіву. Відправте викладачу електронного листа з вашою роботою (1 бал).

5.

Ваші знайомі з Києва на вихідних вирішили з’їздити на екскурсію в Запоріжжя. Вам треба розробити інформаційну листівку історичних та культурних пам’яток в Запоріжжі та Запорізькій області та запропонувати план подорожі економного варіанту для своїх знайомих.

Завдання:

  1. Знайти інформацію про історичні та культурні пам’ятки в Запоріжжі та Запорізькій області та їх яскраві фотографії (1 бал).

  2. Знайти в інтерактивній карті Запорізької області місце розташування трьох історичних пам’яток. Зберегти малюнки в вашій папці. (1 бали)

  3. У MS Word розробити інформаційну листівку історичних та культурних пам’яток в Запоріжжі та Запорізькій області та програму подорожі до Запоріжжя, де вказати час виїзду, екскурсії протягом вихідних, час додаткових послуг (завтрак, обід, вечеря) та вартість подорожі. Виконати фільтрацію даних за певними умовами. (4 бали).

  4. Створіть таблицю в електронній таблиці MS Excel, що містить вартість квитків до Запоріжжя (різними видами транспорту), вартість за проживання (в декількох готелях Запоріжжя), вартість за харчування, вартість за екскурсії, які ви запропонуєте. Підрахувати найменшу вартість всієї поїздки. (3 бали)

  5. Підготуйте текст електронного листа, прикріпить файл-архів документів, які розробили під час розв’язання задачі та надішліть викладачу. (1 бал)

6.

Ви з батьками збираєтеся з Києва до Залізного Порту на Чорному морі. У Херсоні вас зустрінуть і довезуть до місця призначення. Виберіть оптимальний варіант для вашої родини, як добратися до Херсону.

Завдання:

1. Визначте можливі варіанти, як доїхати з Києва до Херсона залізницею, для цього знайдіть в Інтернеті необхідні відомості про розклад руху прямих потягів, вартість квитків для дорослих, чи є знижки для студентів. (2 бали)

2. У програмі Excel розрахуйте вартість подорожі для вашої родини. Вкажіть членів вашої родини, перелік потягів, що вам підходять, тривалість переїзду для кожного потягу, вартість квитка для кожного члена родини та сумарну вартість квитків. (2 бали)

3. Оберіть найвдаліший, на ваш погляд, варіант подорожі. Виділіть його будь-яким чином. Обґрунтуйте ваш вибір найприйнятнішого варіанта для родини. Крім вартості подорожі, врахуйте також інші особливості (тривалість подорожі, зручність для дитини, час відправлення та прибуття тощо). (2 бали)

4. Створіть необхідні діаграми для наочного подання знайдених відомостей. (2 бали)

5. Створіть звіт у програмі Word про виконану роботу, куди помістіть таблиці з розрахунками, діаграми, текст, що містить ваші міркування щодо обраного варіанту подорожі. (2 бали)

7.

На канікулах ви разом з вашим другом приїхали відпочивати до Криму, в Алушту. Ваш друг захоплюється спелеологією і чув про Мармурову печеру у Криму.

Завдання:

1. На прохання друга знайдіть у мережі Інтернет відомості про Мармурову печеру, як до неї можна дістатися з Алушти, чи відкрита вона для відвідування, які в Криму є інші карстові печери та які з них можна відвідати. (1 бал)

2. Знайдіть та збережіть фотографії печер. (1 бал)

3. Підготуйте текстовий документ, у якому розмістіть знайдені відомості про печеру. Створіть таблицю та занесіть у неї такі відомості про Мармурову печеру: місцезнаходження, як дістатися з Алушти, рік відкриття, температура повітря всередині печери, глибина. (3 бали)

4. У табличному процесорі побудувати таблицю, яка мітить такі поля: Назва маршруту, Довжина маршруту, Тривалість екскурсії. Вартість екскурсій розділити на 2 стовпчика (без пільг –100% оплата, з пільгами – знижка 50%). Використати функцію Если для підрахунку вартості екскурсії в залежності від пільгової категорії. Визначте максимальне та мінімальне значення тривалості екскурсій. (4 бали)

5.Збережіть Ваші документи в папці та додайте її до архіву. Відправте викладачу електронного листа з вашою роботою (1 бал).

8.

Родина з Києва у складі 2 дорослих і 2 дітей (студент коледжу та дитина 3 років) збирається у відпустку до Одеси. Виберіть оптимальний варіант для вашої родини, як добратися до Одеси.

Завдання:

1. Визначте можливі варіанти, як доїхати з Києва до Одеси залізницею. Для цього знайдіть в Інтернету необхідні відомості про розклад руху прямих потягів, вартість квитків для дорослих, для дитини 3 років та студента коледжу. (1 бал)

2. Знайти інформацію про Одесу, карту міста та яскраві фотографії.(1 бал)

3. Занесіть знайдені дані у електронну таблицю Excel, яка буде містити такі поля: Порядковий номер, Номер рейсу, Повна вартість (грн), Вартість квитка для дорослих, Вартість квитка для студента, Вартість квитка для дитини до 5 років, Тип вагону розділити на 2 стовпчика (1 – купе, 2 – плацкарт). Всього Використати функцію Если для підрахунку повної вартості в залежності від типу вагона. (4 бали)

4. У текстовому документі розмістити основні відомості про Одесу, додати карту міста Обґрунтуйте ваш вибір найприйнятнішого варіанта для родини. Крім вартості подорожі, врахуйте також інші особливості (тривалість подорожі, зручність для дитини, час відправлення та прибуття тощо). (3 бали)

5. Збережіть Ваші документи в папці та додайте її до архіву. Відправте викладачу електронного листа з вашою роботою (1 бал).

9

На літніх канікулах ви з групою вирішили організувати подорож автобусом до одного з міст України: Києва, Львова, Харкова, Одеси, Донецька. Виберіть та аргументуйте найприйнятніший варіант для поїздки.

Завдання:

1. За допомогою мережі Інтернет знайдіть відстані від Запоріжжя до Києва, Львова, Харкова, Одеси, Донецька та орієнтовану вартість квитків різними видами транспорту. (1 бал)

2. За допомогою мережі Інтернет знайдіть історичні та культурні пам’ятки міст Києва, Львова, Харкова, Одеси, Донецька та та збережіть малюнки у своїй папці.(1 бал)

3. Занесіть знайдену інформацію до електронної таблиці Excel. Таблиця повинна містити поля: місто, відстань, вартість квитку потягом, , вартість квитку автобусом, вартість за екскурсії, всього. Розрахуйте мінімальне та максимальне значення вартості квитків та екскурсій. Побудуйте діаграму, на якій відобразіть відстані та вартість поїздки до кожного з міст. (4 бали)

4. Створіть документ MS Word та естетично оформіть для ознайомлення студентів вашої групи з його вмістом, у якому аргументовано подайте результати ваших розрахунків і висновки, щодо вибору. Виберіть місто, до якого, на вашу думку, слід поїхати в першу чергу, та аргументуйте ваш вибір. (3 бали)

5. Збережіть Ваші документи в папці та додайте її до архіву. Відправте викладачу електронного листа з вашою роботою. (1 бал).

10

Тато з 10-річним сином планує провести вихідні у Криму. Визначте можливі варіанти, як дістатися з Києва до Сімферополя літаком. Проаналізуйте пропозиції різних авіакомпаній, врахуйте розклад руху та визначте вартість подорожі на двох. Запропонуйте найприйнятніші рейси в обидва напрями.

Завдання:

1. Знайдіть в мережі Інтернет інформацію щодо варіантів, як дістатися з Києва до Сімферополя літаком. (1 бал)

2. Створіть файл у програмі Excel, додати наступні стовпчики: Порядковий номер, Авіакомпанії, Час відправлення, Час прибуття, Час перебування, Вартість. Визначте вартість подорожі на двох. Додати наступні стовпчики. Вид обслуговування салонів розділити на 2 стовпчика (1 – бізнес-клас, 2 – економ-клас). Використати функцію Если для підрахунку повної вартості в залежності від типу обслуговування. (4 бали)

3. В текстовому документі надати коротку характеристику авіакомпаній. Проаналізуйте пропозиції різних авіакомпаній. Запропонуйте найприйнятніші рейси в обидва напрями (4 бали)