Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задания по педагогике_ 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Ситуація №8

Учні здали усі нормативи з фізичної культури. Вчитель пообіцяв на наступному занятті провести ігри. Але, коли розпочався урок, він провів звичайне тренування. На наступне заняття учні не прийшли.

Ситуація №9

Костя, учень 9 класу, має спортивний розряд, бере участь у змаганнях. Часто пропускає заняття, інколи приносить довідки від лікаря. Недісциплінований. Поводить себе так, наче він має якісь привілеї. Вчитель достатньо різко намагається закликати його до порядку. Костя поскаржився дома. Його батько прийшов до школи. Класний керівник Кості був зайнят у цей час, та попросив батько Кості прийти іншого разу. Батько вирішив, що вчитель відмовляється розмовляти, тому що він несправедливий до Кості та поскаржився директору.

Ситуація №10

У школі вирішили посадити сад. Придбали саженці. Підготували площу. Після уроків всі працювали на посадці дерев. Всі були дуже задоволені результатом,а коли все закінчили, то побачили, що один з вчителів ходе по саду та висмикує деякі саженці з землі. Здивованим учням він пояснив, що вони посягнули на його власні саженці, які він купив для себе, та збирався увечері їх забрати, а їх посадили.

Ситуація №11

Розпочався урок. Через деякий час до класу заходить учнеь, що спізнився. Вчитель сухо пропонує учню зайняти цого місце. На другого учня, що спізнився, вона підвищує голос, але впускає на урок. Коли з’являється третій учень, вчитель не витримує і починає кричати. Учень намагається пояснити, але вчитель нічого не хоче слухати та виганяє його з класу.

Ситуація №12

Йде шостий урок, математика. Вчитель пояснює нову тему. Учні розмовляють, деякі займаються сторонніми справами, у класі шумно. Вчитель робить декілька зауважень, але клас не заспокоюється. Тоді вчитель дає самостійну роботу з нової теми на 5 хвилин. Більша частина учнів не справляється з завданням.

Ситуація №13

Но уроці проводилася контрольна робота. Після уроку вчитель зібрав зошити, продивися їх швидко, положив зошити на стіл та вийшов з класу. Під час перевірки робіт вчитель поміимв, що одна з робіт була дописана під час його відсутністі.

Ситуація №14

Учень десятого класу самостійно вивчив стенографію, контрольні та самостійні роботи він пише, як всі учні, але у зошити з історії – його улюбленому предмету - веде стенографічні записи. Вчитель з історії категорично забороняє йому це робити, пояснюючи це тим, що вона повинна перевіряти зошити.

Ситуація №15

Двоє вчителів стоять біля вікна та розмовляють. Один з них молодий, інший старше. Задзвонив дзвоник із класу вийшов вчитель середніх років та високомірно оглянув молодого вчителя. Він подає руку тому вчителю котрий старше і починає з ним розмову.

Ситуація №16

Підліток з неблагополучної(батько п’є, мати вирішує власні проблеми) родини систематично забирає у учнів молодших класів дрібні гроші. Якщо учні опираються він застосовує силу.

Ситуація №17

Вчитель проводить урок у класі де навчається син завуча – учень середніх здібностей і не дуже працелюбний. Вчитель математики зробив декілька зауважень цьому учню, коли він займався сторонніми справами. Завуч школи почав посилено контролювати роботу вчителя математики та під час атестації дає погану характеристику вчителю.

Ситуація №18

Під час уроку фізики учениця відповідає біля дошки, але відповідає невірно. Вчителька садить її на місце та ставить двійку. Після уроку учениця підходить до вчительки та каже:

  • Олександра Петрівна, моя мати працює в універмазі їх часто завозять дефіцитні товари. Якщо вам щось треба, ви мені кажіть, а я передам матері. Тільки ви не ставте мені більше погані оцінки.

Ситуація №19

Вчитель йде по коридору, і з його нотатника випадає ручка. Старшокласник, що йде поруч, відправляє ручку м’яким рухом у інший кінець коридору. Обурений вчитель вимагає підняти ручку та принести йому та при цьому вибачитися. Учень не виконує вимог вчителя.

Ситуація №20

Учень дев’ятого класу дивиться по телебаченню третій фільм підряд. Батько перемикає телевізор на інший канал та хоче подивитися футбол. Між батьком та сином виникла сварка.

Ситуація №21

У вчительки було призвісько “трапеція”. Одного разу вчителька трохи спізнилась та зайшла у шумний клас. Хтось крикнув “Прийшла трапеція!”, клас затих. Одна дівчинка не побачила вчительку та голосно спитала: “Де трапеція?”.

Ситуація№22

Урок математики. Учні пишуть контрольну роботу. Коля, постійно смикає Вітю та просить списати задачу. Вітя не дозволив списати. Коля був фізично сильніше. Після уроків Коля виказав Віктору свою незадоволеність. На обличчі у Віті залишився синець.

Ситуація № 23

Підчас уроку учень залишив “автограф ” на парті. Вчитель це побачив але не став відволікати дітей від роботи. Після уроку він попросив привести парту у “нормальний стан”, на що учень відповів: “Я не малював на парті і мити її після когось не збираюсь”.

Ситуація№24

Дівчинка тринадцяти років дивиться по телевізору фільм. Заходить батько та переключає на іншу програму де показують “Новини”. Дочка незадоволена. Батько пояснює їй, що це йому потрібно для роботи, а фільм це розвага.

Ситуація№25

Ігор став порушником дисципліни, вчився погано, але батьки рідко бували у школі, вважали, що їх син бездоганний, що вчителя до нього прискіпуються. Щодо його поведінки , то вони ні до чого : "Хай педагоги у школі самі розбираються, їм призначене за дітьми дивитися".

Ситуація№26

Батьки дівчинки - десятикласниці узнали о її дружбі з хлопчиком однокласником і почали постійно висміювати їх відносини. Вони могли зупинити на вулиці хлопчика і задавати питання: "Це що ж наш зять, значить ?", "Ну і жених!" тощо.

Ситуація№27

Декілька учнів за порушення правил поведінки отримали двійки, які вчителька виставила у щоденник. Всі пішли до дому, а один учень остався. Він плакав, закатав істерику, говорив, що не піде до дому, якщо у щоденнику буде двійка.

Ситуація №28

Класний керівник стала помічати, що одна з учениць приходить до школи з синцями. И з кожним днем дівчинка стає більш замкнутою. На всі питання вчителя дівчинка не відповідає. Через деякий час стало відомо, що цю ученицю б’ють батьки. На батьківському зборі була запропонована тема для дискусії: "Чи припустимі фізичні покарання дітей ?".