Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект МиС ЗиК стан-ция.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
66.46 Кб
Скачать

28. Стандартизация технического уровня и качества продукции.

Стандартизация – одно из важнейщих средств улучщения качества продукции и обеспечения ее оптимального технического уровня.

Проблема непрерывного роста улучшения качества изделий обусловлена многими причинами:

- непрерывным ростом и стимулированием потребностей потребителей;

- созданием сложных систем (машин, приборов, …) со значительным количеством взаимных связей между отдельными элементами: поломка одного элемента способна остановить всю систему;

- непрерывный рост экспорта-импорта и конкурентноспособность одноименной продукции разных стран и фирм.

Качество – основная движущая сила в решении экономических проблем СПД, … , государства, … .

29. Качество продукции.

Качество продукции – это совокупность всех ее свойств, удовлетворяющих определенные потребности в соответствии со своим назначением.

Для анализа и оценки качества используют различные свойства.

Количественная оценка свойства называется показателем качества.

В результате оценки уровня качества изделия сравнивают совокупность его показателей качества относительно исходных (базовых) показателей.

Примеры показателей качества и соответствующих им свойств:

- эксплотационные показатели: безопасность, надежность, долговечность, …

- экономические: трудоемкость, материалоемкость, себестоимость, …

- технические: производительность, мощность, …

30. Контроль качества продукции.

Это установление, обеспечение и поддержание необходимого качества изделий способом систематических проверок соответствия реальных показателей качества установленным – на всех стадиях изделия:

- на этапе планирования выпуска новой продукции высокое качество закладывается в техническое задание через основные показатели качества(ОПК) будущего изделия: срок службы и гарантии, срок морального износа, требования к ресурсу… Численная величина ОПК базируется на научно обработанных статистических данных и на научных экспериментах.

- на этапе конструирования численные значения ОПК обоснованно уточняются. Здесь же устанавливаюся дополнительные показатели: прочность, надежность, долговечность…

- на этапе производства нового изделия качество обеспечивается точным выполнением требований чертежей. Именно здесь происходят нарушения конструкторской и технологической документации: заменяется материал деталей; нарушаются требования сопряжения соединений; не выдерживаются технологические режимы; не производится своевременная наладка оборудования; применяется некачественная оснастка; недостаточен уровень технологии…

- на этапе эксплуатации ОПК выявляются. Фактический уровень ОПК поддерживается на необходимом уровне организацией правильной эксплуатации.

31. Роль стандарта предприятия в системе управления качеством продукции.

Первые успешные попытки проведения систематической работы в области качества были предприняты

На машиностроительных предприятиях г.Саратова в 50-х годах ХХ века. Основой системы бездефектоного изготовления продукции(БИП) стала оценка качества выполненных работ по количественным показателям. Аналогичные системы организовали предприятия Ярославля, Новочеркасска, Самары, Москвы, Львова. Каждая система имела индивидуальные особенности, связанные со спецификой продукции.

НИИ Госстандарта проанализировали эти системы, исследовали их, выделили общие организационные принципы и создали единые принципы построения ГСУКП.

Основа ГСУКП – стандарт предприятия(СП).

Но СП – составная часть ГССт. Так обеспечивается взаимосвязь процессов управления качеством продукции на государственном уровне с управлением качеством на уровне предприятия. ГССт активно влияет на улучшение качества систематическим повышением научно-технического уровня стандартов, используя достижения науки и техники.

В СП установлено, что и как должно делать каждое подразделение, и отдельный исполнитель. СП организационно определяет комплекс стандартов, определяет цели и задачи системы, увязывает различные направления деятельности в единую структуру, организационно совмещает систему управления качеством и систему управления производством, устанавливает периодичность пересмотра отдельных стандартов, регламентирует порядок повышения качества, материального и морального стимулирования, вопросы информационного обеспечения, устанавливает порядок, последовательность и методы выполнения всех работ и производственных операций, задачи служб и цехов на всех этапах создания изделия.

СУК – это совокупность технических, организационных, экономических, социальных мероприятий нацеленных на систематическое повышение качества выпускаемых изделий, закрепленных СП и действующих во времени непрерывно. СУК четко определяет задачи и функции всех служб предприятия и порядок их действий, увязывает их взаимоотношения, устанавливает структуру внешних связей предприятия, в т.ч. отношения с поставщиками и потребителями.

СУК комплексна и позволяет управлять качеством на всех этапах жизненно важного цикла изделия: на стадиях исследования, проектирования, изготовления опытного образца, в серийном производстве, в период хранения и транспортирования, на стадии эксплуатации.

32-41. Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил

та відповідальність за їх порушення.

Визначення термінів, що вживаєтьсяі:

Державний нагляд – діяльність спеціальних уповноважених органів державної виконавчої влади по контролю за додержанням підприємцями стандартів, норм і правил при виробництві та випуску продукції з метою забезпечення інтересів суспільства і споживачів у ії належній якості, безпечної для життя, здоров’я й майна людей і навколишнього середовища.

Продукція – науково-технічна продукція; продукція виробничо-технічного призначення; товари народного споживання.

Якість продукції – сукупність властивостей, які відображають безпеку, новизну, довговічність, надійність, економічність, ергономічність, естетичність, які надають їй здатність задовольнити споживача відповідно до її призначення.

Стандарт – державний стандарт, галузевий стандарт, технічні умови та інші нормативні документи, що затверджені відповідним органом, в яких встановлюються загальні принципи чи характеристики щодо визначення об’єктів стандартизації або технічні вимоги, яким повинна відповідати конкретна продукція.

Норми – метрологічні, будівельні, санітарні та інші обов’язкові вимоги, затверджені відповідним органом, які встановлюють гранично допустимі величини показників до продукції і концентрації речовин, що гарантують якість продукції.

Правила, затверджені відповідним органом – метрологічні, санітарні, протипожежні, екологічні, організаційні, технологічні та ін. вимоги до виробництва продукції.

Органи державного нагляду.

1. Державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил, станом засобів вимірювань, а також інших вимог, пов’язаних з якістю продукції, здійснює Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації і його територіальної органи - центри стандартизації, метрології та сертифікації, а також інші спеціальні уповноваженні на те органи.

2.Голова Державстандарту України одночасно за посадою є головним державним інспектором України, а його заступники - заступниками головного державного інспектора України з державного нагляду за якістю продукції, додержанням стандартів, норм і правил.

Службові особи, які здійснюють державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил, повинні бути атестовані у порядку, встановленому Держстандарти України.

Головні державні інспектори, їхні заступники і державні інспектори користуються правами, визначеними цим Декретом.

3. Координація робіт по державному нагляду за додержанням стандартів, норм і правил, а також взаємодії з аналогічними органами інших країн покладаються на Держстандарт України.

Обєкти державного нагляду

Об’єктами державного нагляду є:

1. Продукція виробничо0технічного призначення, товари народного споживання, продукція тваринництва та рослинництва, продукти харчування, в тому числі продукція, що пройшла сертифікацію, - на відповідність стандартам, нормам і правилам;

2. Продукція імпортна – на відповідність діючим в Україні стандартам, нормам і правилам стосовно безпеки для життя, здоров’я й майна людей і навколишнього середовища;

3. Продукція експортна – на відповідність стандартам, нормам і правилам( стосовно безпеки для життя, здоров’я й) або окремим вимогам, обумовленим договором;

4. Атестовані виробництва – на відповідність установленим вимогам щодо сертифікація продукції.

Форми державного нагляду

Державний нагляд здійснюється за планами органів державного нагляду або за зверненнями громадян у формі перевірки додержання:

- стандартів, норм и правил при розробці, виробництві, випуску, зберіганні, транспортуванні, використанні, експлуатації, реалізації та утилізації продукції, за винятком стадії реалізації товарів у сфері торгівлі, випуску і реалізації продукції на підприємствах громадського харчування та надання послуг громадянам як споживачам шляхом проведення періодичних або постійних перевірок черезз вибірковий або суцільний контроль;

- стабільності якості сертифікованої продукції,правил проведення випробувань продукції.

Перевірка за зверненнями громадян проводиться відповідно до законодавства про порядок розгляду пропозиції та заяв громадян. Результати перевірки оформлюються актом, форма і порядок складання якого визначаються Держстандартом України.

Функції органів державного нагляду

Органи державного нагляду відповідно до покладених на них завдань:

- здійснюють перевірку додержання стандартів, норм і правил;

- вносять в установленому порядку пропозиції про скасування, обмеження строку дії або перегляд стандартів, норм і правил, якщо вони не забезпечують якості продукції, безпеки життя, здоров`я і майна людей і навколишнього середовища або суперечать чинному законодавству;

- здійснюють аналіз роботи підприємця з питань додержання стандартів,норм і правил;

- узагальнюють результати державного нагляду, аналізують причини порушень стандартів, норм і правил;

- забезпечують оперативне вжиття заходів до припинення порушень стандартів, норм і правил, усунення причин їх виникнення;

- інформують органи державної влади і громадськість про стан справ із додержанням стандартів, норм і правил;

- вносять на підставі висновків державного нагляду пропозиції органам державної виконавчої влади, органам місцевого і регіонального самоврядування про удосконалення комплексу заходів щодо підвищення якості продукції;

- розробляють і проводять заходи, спрямованні на підвищення ефективності своєї роботи з державного нагляду;

- забезпечують взаємодію з правоохоронними та ін. спеціально уповноваженими на те органами державного нагляду, товариствами споживачів з питань контролю за якістю продукції.

Права,обов`язки та відповідальність службових осіб органів державного нагляду.

1. Головні державні інспектори, їхні заступники, державні інспектори, які здійснюють державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил, є представниками органів державної виконавчої влади і перебувають під захистом держави.

Державні інспектори мають право:

1. Безперешкодно відвідувати, при пред`явленні посвідчення та рішення про перевірку підприємства, установи й організації незалежно від форм власності.

2. Одержувати під час проведення держ.нагляду необхідні відомості і матеріали з питань додержання стандартів, норм і правил;

3. Відбирати зразки продукції у підприємця, або у споживача, або у торгівельних організаціях для перевірки на відповідність її стандартам, нормам і правилам.

4. Залучати в необхідних випадках за домовленістю з керівництвом технічні засоби та спеціалістів підприємств, установ та організацій до проведення перевірок і експертиз, пов`язанних із здійсненням держнагляду за стандартами, нормами і правилами;

5. Давати обов`язкові для виконання підприємцями приписи про усунення порушень стандартів, норм і правил;

6. Забороняти випуск, зберігання, транспортування, використання, реалізації продукції, в тому числі імпортної, та її окремої партії із порушеннями стандартів норм і правил;

7. Забороняти випуск і реалізацію продукції, що підлягає обов`язковій сертифікації, але не пройшла її в установлені строки;

8. Оформляти матеріали щодо накладання штрафу на підприємця у разі порушення ним стандартів, норм і правил;

9. Складати протоколи про адміністративні правопорушення в сфері стандартизації, якості продукції та метрології;

10. Надсілати матеріали до органів прокуратури для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності осіб винних у порушенні стандартів,норм і правил;

11. Запроваджувати у підприємця , в установленому Держстандартом України порядку, особливий режим приймання продукції у разі систематичного порушення стандартів, норм і правил під час її випуску або реалізації.

2. Право видачі підприємцю обов`язкових для виконання приписів про припинення виробництва продукції при порушенні ним стандартів, норм і правил до усунення його причин надано лише головному держінспектору та його заступникам.

3.Державні інспектори в процесі здійснення держнагляду за додержанням стандартів, норм і правил забов`язані виконувати обсяг робіт, передбачених у статті 5 цього Декрету.

4.Держ. інспектори несуть установлену чинним законодавством відповідальність у разі неправомірного використання наданих їм прав, у тому числі за розголошення комерційної таємниці.

5.Керівники підприємств, установ та організацій усіх форм власності забов`язані створювати службовим засобом, які здійснюють державний нагляд, належні умови для виконання покладених на них обов`язків.

Фінансування робіт щодо здійснення державного нагляду за додержанням стандартів,норм і правил проводиться за рахунок коштів, передбачуваних державним бюджетом.