Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dictionary_culture_2011 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
872.96 Кб
Скачать

Археологічні культури

  1. Білогрудівська культура - культура осілого населення пізнього бронзового віку (ХІ-ІХ ст. до н.е.) на території між Дніпром і Дністром.

  2. Корчацька культура - поширена у межиріччі Тетерева і Прип’яті, назва походить від поселення Корчак, один із варіантів празької культури в Україні VI-VII ст.

  3. Лужицька культура - розвивалась у XII-IV ст. до н.е. на широких просторах від Ельби до Балтики, Вісли, Північної Моравії, а пізніше – до українського Полісся.

  4. Пшеворська культура - археологічна культура II ст. до н.е. – V ст. н.е., пов’язана з племенами венедів, що жили між Карпатами, басейном Вісли та верхів’їв Дніпра.

  5. Трипільська культура - археологічна культура енеоліту (IV-III- тис. до н.е.), у творенні якої брали участь племена дніпровсько-дністровського межиріччя. Вважається вершиною розвитку енеолітичних землеробських суспільств у Європі. Деякі вчені вважають її праматір’ю древніх культур Шумеру та Єгипту.

  6. Черняхівська культура - археологічна культура II-V ст. н.е., в межиріччі Бугу й Дніпра, генетично споріднена із зарубинецькою.

  7. Чорноліська культура - археологічна культура, що припадає на кіммерійську та скіфську епохи (IX-VII ст. до н.е.), поширена в лісостеповій смузі Правобережжя між Дніпром і Дністром.

112

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]