Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Курс “Міжнародна економіка”

Тема 6: „Світова валютна система”

План

1. Міжнародні валютні відносини. Поняття валюти

2. Еволюція світової валютної системи

3. Міжнародні розрахунки. Форми міжнародних розрахунків

4. Державне регулювання валютної системи в Україні

1. Міжнародні валютні відносини. Поняття валюти

Однією з найбільш динамічних форм міжнародних економічних відносин є міжнародні валютні відносини, що виникають при використанні грошей у світогосподарських зв'язках і являють собою особливий вид економічних відносин. У переважній більшості випадків взаємний обмін результатами господарської діяльності і пов’язані з цим міжнародні розрахунки здійснюються в грошовій формі. Тому грошовим одиницям країни протистоять грошові одиниці інших країн. Поки національні гроші залишаються, у межах країни, в якій вони здійснюють обіг, вони залишаються національними грошовими одиницями. Коли ж з різних обставин вони виходять за національні межі, то набувають нової якості - стають валютою. Використання грошових одиниць у різних сферах є причиною, багатозначності терміну „валюта”, яким позначаються:

грошові одиниці даної країни;

грошові знаки іноземних держав;

міжнародні рахункові валютні одиниці (спеціальні права запозичення СДР, європейська валютна одиниця ЄКЮ).

Для українського громадянина поняття "валюта" психологічно пов'язане не з гривнею, а з грошовими одиницями інших країн, такими, як американський долар, німецька марка, японська ієна й ін. Тим часом, для жителів інших держав гривня також є іноземною валютою.

Хоча валютні відносини виникли перш за все, в зв’язку з розвитком міжнародної торгівлі (переміщенням через національні кордони товарів і послуг), а також міжнародним рухом капіталу, вони мають відносну самостійність, що в умовах глобальної економіки має тенденцію до зростання. Вплив валютних відносин на відтворення стає все більш відчутним.

У значній мірі це є результатом подальшої інтернаціоналізації господарського життя, поглиблення інтеграційних тенденцій у різних регіонах земної кулі, істотного підвищення ролі зовнішніх факторів у національному відтворювальному процесі, величезного збільшення обсягів світової торгівлі валютою, появи і швидкого поширення нових фінансових інструментів.

Валютний курс

. Національні грошові одиниці прирівнюються одна до одної у відповідних пропорціях. Співвідношення між двома валютами, своєрідна "ціна" однієї валюти, виражена в грошових одиницях іншої країни, яке встановлюється в законодавчому порядку або формується на ринку під впливом попиту і пропозиції, називається валютним курсом.

Курс національної валюти може виражатися в грошовій одиниці іншої країни, тому або іншому наборі валют («валютному кошику») або в міжнародних рахункових одиницях.

На формування валютного курсу впливає багато факторів. Загальною його основою є купівельна спроможність валюти, у якій відображаються середні національні рівні цін на товари, послуги, інвестиції. Однак його конкретний розмір залежить також від темпу інфляції, різниці в рівнях процентних ставок, стану платіжного балансу. Великий вплив на валютний курс має діяльність валютних спекулянтів і валютні інтервенції (втручання центрального банку в операції на валютному ринку). В окремі моменти різко зростає значення такого фактору, як ступінь довіри до національної й іноземної валюти. Значний вплив має часто також очікування тих або інших змін в економічній політиці країни. В умовах перехідної економіки України для формування валютного курсу має значення і неоднакове залучення різних сфер народного господарства в світогосподарські зв'язки.

Розрізняються;

- номінальний

-реальний валютний курс.

Номінальний курс - це визначена конкретна "ціна" національної валюти при обміні на іноземну, і навпаки. Курси валют, що публікуються щодня в пресі є, якщо не оговорено окремо, номінальними. Так, 9 березня 2000 р. офіційний (номінальний) курс української гривні стосовно долара США склав 5 гривень 47 коп. за 1 долар. Реальний валютний курс розраховується множенням номінального курсу на співвідношення рівнів цін у двох країнах. Можна також розрахувати реальний валютний курс на базі середніх цін в країнах, що є основними торговими партнерами даної держави. В цьому випадку реальний валютний курс буде у відомій мірі показником конкурентноспроможності національних товарів стосовно імпортних.

Валютний курс має великий вплив на міжнародні економічні відносини. По-перше, він дозволяє виробникам даної країни порівнювати витрати виробництва товарів з цінами світового ринку. Тим самим він є одним з орієнтирів при здійсненні зовнішньоекономічних зв'язків, дозволяє прогнозувати фінансові результати економічної діяльності. По-друге, рівень валютного курсу безпосередньо впливає на економічний стан країни, що виявляється, зокрема, через стан її платіжного балансу. По-третє, валютний курс впливає на перерозподіл світового валового продукту між країнами.

Саме тому в цій сфері зіштовхуються інтереси різних держав і періодично виникають конфлікти, що вимагає прийняття відповідних рішень на державному і міждержавному рівнях, спрямованих на запобігання гостроти протиріч і розбіжностей.

У нерозвиненій формі обмін однієї національної грошової одиниці на грошову одиницю іншої країни існував декілька сторіч у вигляді міняльної справи, однак у розвинутій економіці обмін валют відбувається на валютних ринках. Наприкінці XX сторіччя обсяг щоденної торгівлі валютою перевищив 1,2 трлн. доларів. Зрозуміло, такий значний обсяг не може бути пояснений тільки потребами міжнародної торгівлі і рухом інвестицій. Велике значення має валютна спекуляція, тобто бажання заробити прибуток на правильно вгаданому майбутньому руху валютного курсу. Прибуток або збитки можуть складати сотні мільйонів доларів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]