Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dictionary_culture_2011 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
872.96 Кб
Скачать

Творчі об’єднання, організації, течії

  1. Братства – громадські організації міщан та селян, створені у ХVІ-ХVП ст. для захисту національно-релігійних інтересів українського народу.

  2. Братські школи - навчальні заклади в Україні у ХVІ-ХVП ст., які організовувались при братствах

  3. «Москвофіли» – мовно-літературна, суспільно-політична течія. Виникла в XIX ст. на землях Галичини, Буковини, Закарпаття. До неї входила частина консервативної інтелігенції, духівництва і орієнтувалася на реакційні сили царського самодержавства. Виступали за цілковиту єдність України і Росії.

  4. «Просвіта» - культурно-освітня громадська організація в Україні, заснована 1868 року у Львові інтелігенцією для поширення освіти серед народу.

  5. «Руська трійця» – гурток, створений в 30-х роках XIX ст. в Західній Україні. Очолили М. Шашкевич, Я. Головацький, І. Вагилевич. Займався літературно-художньою творчістю, видавався альманах «Русалка Дністрова» (1837 р.).

  6. «Спілка визволення України» – сфальсифікована органами ДПУ міфічна «контрреволюційна організація». Процес над СВУ відбувся в 1930 р. Засуджено 45 діячів культури, серед них С. Єфремов.

  7. Хуторянство – інтелектуальна течія в Україні XIX-XX ст., в центрі якої критика урбаністичної цивілізації.

  8. Шовінізм – агресивна форма націоналізму, в основі якої лежить проповідь національної винятковості, протиставлення інтересів однієї нації інтересам іншої нації; ідеологія і позиція, що виражається у зверхньому, зневажливому ставленні до інших народів.

Найвизначніші твори, книги

  1. «Апостол» – перша друкована книга в Україні. Видана в 1574 р. І.Федоровим у Львові.

  2. «Повість временних літ» – пам’ятка літератури XII ст. в Київській Русі. Містить відомості про розселення слов’ян, утворення держави, перших князів.

  3. «Руська правда» – норми давньоруського права ХІ-ХП ст., одне з основних джерел вивчення державності та права Київської держави, містить велику кількість історичних фактів.

  4. Пересопницьке Євангеліє - визначна пам’ятка староукраїнської мови. Переклад Євангелія «простою» мовою створено у XVI ст., нині на ньому присягає президент України.

  5. Статут Володимира Мономаха – Закон, в якому вміщено 69 статей, розширена редакція «Руської правди». Входили норми кримінального, цивільного і судового права.

Письмо

  1. Абетка - сукупність букв, прийнятих у писемності більшості мов, розміщених у певному усталеному порядку.

  2. Абетка докирилична давньоруська (східнослов’янська) - азбука, що ймовірно існувала на Русі до 863 року, тобто до створення азбуки Кирила і Мефодія. Згадується у «Панонських житіях Кирила і Мефодія», «Сказаннях чорноризця Храбра».

  3. В’язь - старовинне декоративне письмо, в якому окремі літери і слова зливаються в суцільний орнамент. друкувалося з різьблених дерев’яних дощок.

  4. Глаголиця – одна із стародавніх слов’янських систем письма. Напевне, передує кирилиці.

  5. Екслібріс - художньо оформлений книжковий знак, який вказує на власника книги, своєрідний підвид графічного мистецтва.

  6. Ініціали Острозькі - видатна памятка книжкового мистецтва, характерна риса якої – малюнок літери і рослинний візерунок.

  7. Інкунабули - перші книжки, друковані набірними літерами в найранішу добу книгодрукування в Європі.

  8. Кирилиця – один з двох давньослов’янських алфавітів (більш ранньою була глаголиця) створений грецькими монахами-просвітителями Кирилом і Мефодієм в середині IX ст. на основі грецького письма з доданням кількох літер. Пам’ятки – «Остромирове Євангеліє» (1056-1057).

  9. Кліше - рельєфний малюнок на металевій, дерев’яній тощо дошці для відтворення в друкові.

  10. Книгодрукування - комплекс виробничих процесів, метою яких є виготовлення книг, журналів, газет та іншої друкованої продукції шляхом перенесення.

  11. Літера - письмовий знак, що позначає звук (або сполучення звуків, буква).

  12. Маргіналія – назва чи малюнок, вміщені на полях книги.

  13. Пергамент - спеціально оброблена тонка шкіра молодих тварин (ягнят, телят, козенят) як матеріал для письма.

  14. Переписувач - у давній Русі – особа, що переписувала і впорядковувала рукописні книги.

  15. Персонаж - дійова особа в літературному художньому творі.

  16. Писало - перо.

  17. Писемність - система графічних знаків, уживаних для писання в якій-небудь мові або групі мов.

  18. Писець - у Давній Русі – переписувач і упорядник рукописних книг.

  19. Письменник - людина, яка займається письменництвом, літературною діяльністю, написанням художніх творів.

  20. Титло - у старослов’янській писемності - надрядковий знак на скорочено написаним словом (з пропуском головного).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]