Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_Intel_sobstv.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
514.05 Кб
Скачать

Розподіл форм та методів активізації процесу навчання за темами навчальної дисципліни

Тема

Практичне застосування

навчальних технологій

1

2

Тема 1. Поняття інтелектуальної власності, її зміст та роль у сучасних умовах

Семінар-дискусія з питання “Переваги, які одержує підприємство в результаті захисту об’єктів інтелектуальної власності”

Тема 2. Економіко-правові основи інтелектуальної власності

Проблемна лекція з питання “Інтелектуальний капітал та інтелектуальна власність: співвідношення понять”;

презентація роботи в малих групах.

Тема 3. Авторське право і суміжні права

Семінар-дискусія з питання “Напрямки узгодження інтересів авторів та замовників творів”;

рольова гра “Розробка структури авторського договору”

Тема 4. Промислова власність

Проблемна лекція з питання “Проблеми захисту прав винахідників на службові твори”;

кейс “Напрямки захисту ноу-хау на промисловому підприємстві”

Тема 5. Нематеріальні активи

Лекція-консультація з питання “Проблеми відображення нематеріальних активів у обліку та звітності”;

презентація роботи в малих групах.

Закінчення табл. 5

1

2

Тема 6. Оцінка вартості об’єктів інтелектуальної власності

Лекція-консультація з питання “Вибір способу ціноутворення на об’єкти інтелектуальної власності”;

кейс “Оцінка вартості Інтернет-компаній”

Тема 7. Ліцензійна діяльність в науково-технічній сфері

Проблемна лекція з питання “Визначення економічної доцільності придбання ліцензії”;

рольова гра “Розробка структури ліцензійного договору”

Тема 8. Управління інтелектуальною власністю

Відкрите обговорення з питання “Напрямки удосконалення державного управління інтелектуальною власністю в Україні”;

презентація роботи в малих групах.

Тема 9. Міжнародне співробітництво в області інтелектуальної власності

Мозкова атака” з питання “Напрямки та проблеми боротьби із піратством в сфері інтелектуальної власності”;

презентація роботи в малих групах.

10. Система поточного і підсумкового

контролю знань студентів

Система оцінювання знань, вмінь та навичок студентів передбачає виставлення оцінок за усіма формами проведення занять.

Контрольні заходи включають поточний і підсумковий контроль.

Перевірка та оцінювання знань студентів може проводитись в наступних формах:

1. Оцінювання знань студентів в процесі практичних (семінарських) занять.

2. Оцінювання виконання індивідуального навчально-дослідного завдання.

3. Проведення проміжного контролю.

4. Проведення модульного контролю.

Порядок поточного оцінювання студентів

Поточне оцінювання здійснюється під час проведення практичних (семінарських) занять і має на меті перевірку рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. Об’єктами поточного контролю є:

1) активність та результативність роботи студента протягом семестру над вивченням програмного матеріалу дисципліни, відвідування занять;

2) виконання індивідуального навчально-дослідного завдання;

3) виконання проміжного контролю.

Поточне оцінювання проводиться за 12-бальною шкалою за такими критеріями:

12 балів. Студент володіє системними знаннями навчального матеріалу та ефективно їх застосовує для виконання практичних завдань, що передбачені навчальною програмою. Відповідь студента повна, правильна, логічна, містить аналіз, систематизацію, узагальнення. Вміє самостійно знаходити і використовувати джерела економічної й законодавчо-нормативної інформації, оцінювати таку інформацію. Встановлює причинно-наслідкові міжпредметні зв’язки, робить аргументовані висновки. Правильно і усвідомлено використовує всю отриману документацію в межах навчальної програми, бездоганно виконує практичні завдання, як з використанням типового алгоритму (послідовності дій), так і за самостійно розробленим алгоритмом. Виказую пізнавально-творчий інтерес до обраної спеціальності.

11 балів. Студент володіє узагальненими знаннями навчального матеріалу в повному обсязі та здатний використовувати їх для виконання всіх передбачених навчальною програмою практичних завдань. Відповідь студента повна, правильна, логічна і містить аналіз, систематизацію, узагальнення навчального матеріалу. Вміє самостійно знаходити і користуватися джерелами економічної й законодавчо-нормативної інформації, оцінювати таку інформацію. Встановлює причинно-наслідкові та міжпредметні зв’язки. Робить аргументовані висновки, правильно та усвідомлено застосовує всі види отриманої інформації. Практичні завдання виконує правильно, у повному обсязі, як з використанням типового алгоритму, так і за самостійно розробленим алгоритмом. При відповіді та виконанні практичних завдань припускається незначних неточностей, які самостійно виявляє та виправляє. Виказую пізнавально-творчий інтерес до обраної спеціальності.

10 балів. Студент вміє усвідомлено засвоювати нову економічну інформацію в обсязі, що передбачено програмою. Володіє глибокими знаннями навчального матеріалу та здатний їх правильно використовувати для виконання практичних завдань. Відповідь студента повна, правильна, логічна, містить аналіз та систематизацію. Встановлює причинно-наслідкові та міжпредметні зв’язки, робить аргументовані висновки з незначною консультацією викладача. Вміє самостійно користуватися джерелами економічної й законодавчо-нормативної інформації. Студент самостійно і правильно застосовує отриману інформацію. Практичні завдання виконує в цілому правильно, в повному обсязі, як з використанням типового алгоритму, так і в дещо змінених умовах. При відповіді та виконанні практичних завдань припускається окремих неточностей, які може виправити самостійно. Виказую пізнавально-творчий інтерес до обраної спеціальності.

9 балів. Студент володіє основним навчальним матеріалом в усній, письмовій та графічній формах та застосовує його при виконанні практичних завдань, як в типових, так і в дещо ускладнених умовах. Дає визначення основних понять, аналізує, порівнює й систематизує інформацію, встановлює зв’язок з обраною спеціальністю та робить висновки. Його відповідь в цілому правильна, логічна і достатньо обґрунтована. Виконує практичні завдання за типовим алгоритмом з консультацією викладача, усвідомлено користується довідковою інформацією. При відповіді та виконанні практичних завдань припускається несуттєвих помилок, які може виправити.

8 балів. Студент самостійно з розумінням відтворює основний навчальний матеріал та застосовує його при виконанні практичних завдань в типових умовах (стандартних ситуаціях). Дає визначення основних понять, аналізує, порівнює інформацію, встановлює її зв’язок з обраною професією та робить висновки. Відповідь в цілому правильна, логічна та достатньо обґрунтована. Виконує практичні завдання за типовим алгоритмом з консультативною допомогою викладача, усвідомлено користується довідковою інформацією. При відповіді та виконанні практичних завдань припускається несуттєвих помилок, які частково виправляє. Оформлення виконаного завдання має бути охайним.

7 балів. Студент самостійно з розумінням відтворює суть основних положень навчального матеріалу та застосовує його при виконанні практичних завдань в типових умовах. Дає визначення основних понять, категорій та законів, аналізує, робить висновки. Його відповідь в цілому правильна, але містить неточності та недостатньо обґрунтована. Виконує практичні завдання за типовим алгоритмом з консультативною допомогою викладача. Користується довідковою інформацією. При відповіді та виконанні практичних завдань припускається несуттєвих помилок, які частково виправляє.

6 балів. Студент без достатнього розуміння відтворює основний навчальний матеріал та виконує практичні завдання з епізодичною допомогою викладача. З окремими помилками дає визначення основних понять, категорій, законів. Може частково аналізувати навчальний матеріал, порівнювати та робити висновки. При відповіді та виконанні практичних завдань припускається несуттєвих помилок.

5 балів. Студент на рівні запам’ятовування без достатнього розуміння відтворює основні положення навчального матеріалу та виконує практичні завдання з частковою допомогою викладача. З помилками дає визначення основних понять, може частково обґрунтувати та проаналізувати свою відповідь. При відповіді та виконанні практичних завдань допускається помилок, які самостійно виправити не може.

4 бала. Студент на рівні запам’ятовування без розуміння відтворює навчальний матеріал та виконує практичні завдання з допомогою викладача. Стикається зі значними труднощами при аналізі та порівнянні економічних явищ та процесів. При відповіді та виконанні практичних завдань допускається значної кількості помилок, які самостійно виправити не може.

3 бала. Студент володіє матеріалом на рівні окремих фрагментів, що становлять незначну частину навчального матеріалу.

2 бала. Студент володіє матеріалом на елементарному рівні засвоєння, викладає його уривчастими реченнями, не виявляє здатності викласти думку на елементарному рівні.

1 бал. Студент володіє навчальним матеріалом на рівні елементарного розпізнавання і відтворення окремих фактів, елементів, об’єктів, що позначається студентом окремими словами чи реченнями.

Контроль систематичного виконання самостійної роботи та активності на семінарських заняттях

Оцінювання проводиться за 12-бальною шкалою за такими критеріями:

1) розуміння, ступінь засвоєння теорії та методології проблем, що розглядаються;

2) ступінь засвоєння матеріалу дисципліни;

3) ознайомлення з основною та додатковою рекомендованою літературою з питань, що розглядаються у рамках дисципліни;

4) ознайомлення з законодавчими та нормативними актами з питань інтелектуальної власності;

5) уміння поєднувати теорію з практикою при розгляді виробничих ситуацій, розв’язанні задач, проведенні розрахунків при виконанні завдань, винесених для самостійного опрацювання, та завдань, винесених на розгляд в аудиторії;

6) логіка, структура, стиль викладу матеріалу в письмових роботах і при виступах в аудиторії, вміння обґрунтовувати свою позицію, здійснювати узагальнення інформації та робити висновки.

Оцінка “відмінно” ставиться за умови відповідності виконаного завдання студента або його відповіді до усіх шести зазначених критеріїв. Відсутність тієї чи іншої складової знижує оцінку на відповідну кількість балів.

При оцінюванні практичних завдань увага приділяється також їх якості та самостійності, своєчасності здачі виконаних завдань викладачу (згідно з графіком навчального процесу). Якщо якась із вимог не буде виконана, то оцінка буде знижена.

Поточно-модульний контроль проводиться двічі за семестр. При його проведенні визначається рівень знань студентів з теоретичних та практичних питань навчальної дисципліни.

Проміжний модульний контроль

Проміжний модульний контроль рівня знань передбачає виявлення опанування студентом матеріалу лекційного модуля та вміння застосовувати його для вирішення практичної ситуації і проводиться у вигляді письмової роботи. При цьому модульне завдання містить запитання суто теоретичного характеру, запитання, спрямовані на вирішення невеликого практичного завдання, а також тестові одиночного або множинного вибору різного рівня складності.

Поточно-модульний контроль №1 здійснюються та оцінюється як середньоарифметична величина за двома складовими: за результатами оцінювання знань студента під час семінарських занять та виконання письмового модульного контрольного завдання згідно з графіком навчального процесу. Письмовий модульний контроль здійснюється за відповідними білетами. В нього входить два теоретичних питання, одне евристичне завдання та 10 тестів. Тестові завдання складаються з тестових завдань різного рівня складності та охоплюють 1 – 4 теми курсу "Інтелектуальна власність". Формат тестів: завдання типу “Один з чотирьох”, коли надається завдання із запропонованими чотирма відповідями, із яких вибирають одну правильну.

Поточно-модульний контроль №2 здійснюється та оцінюється за трьома складовими: лекційна (теоретична) частина, практична частина, тести. Модульний контроль проводиться у письмовій формі після того, як розглянуто весь теоретичний матеріал та виконано практичні (семінарські) завдання в межах кожного з двох модулів.

Підсумкова оцінка з поточно-модульного контролю №2 виставляться як середнє арифметичне за результатами оцінювання знань студента під час семінарських занять, виконання індивідуального навчально-дослідного завдання та виконання письмового модульного контрольного завдання згідно з графіком навчального процесу.

Завдання письмового модульного контролю з курсу “Інтелектуальна власність” складається з двох запитань теоретичного характеру, евристичного завдання та тестів. Тести охоплюють питання з 5 по 9 тему курсу “Інтелектуальна власність” за типом “Один з чотирьох”.

Критерії оцінювання підсумкового модульного завдання

Виконання письмового модульного завдання оцінюється за 12-бальною системою відповідно до кваліфікаційних вимог до бакалаврів спеціальності “Економічна теорія”.

Критерії оцінювання письмового модульного завдання наведено у табл. 6.

зразок модульного завдання

Варіант № 1

  1. Поняття авторського права та його об’єкти.

2. Основні положення міжнародної конвенції про створення Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

3. Евристичне завдання: Визначити умови й порядок одержання патенту на винахід, створений двома співавторами при виконанні службового завдання. Скласти заявку на одержання патенту. Визначити обсяг прав винахідників й роботодавця, які виникають із патенту.

4. Тести.

Таблиця 6

Критерії оцінювання письмового модульного завдання

Оцінка, бали

Критерії оцінювання

Теоретичні

запитання

Евристичне

завдання

Тести, % правильних відповідей

1

2

3

4

12

розкриті повністю з дотриманням наукового стилю викладення матеріалу, сформульовані оригінальні висновки, отримані на основі програмного й додаткового матеріалу, законодавчих та нормативних актів, запитання проілюстровані актуальними прикладами із практики

виконано повністю із застосуванням системних знань й логіки економічного дослідження, наведено чіткі й аргументовані висновки щодо вирішення поставленої задачі

100

11

розкриті повністю з дотриманням наукового стилю викладення матеріалу, сформульовані оригінальні висновки, отримані на основі програмного й додаткового матеріалу, законодавчих та нормативних актів

виконано повністю із застосуванням узагальнених знань навчального матеріалу, наведено чіткі й аргументовані висновки щодо вирішення поставленої задачі

95-100

10

розкриті повністю згідно з програмним матеріалом дисципліни, сформульовані висновки, отримані на основі програмного навчального матеріалу, законодавчих та нормативних актів

виконано в цілому правильно із застосуванням знань навчального матеріалу, наведено висновки щодо вирішення поставленої задачі, можливі незначні неточності

90-95

9

розкриті повністю згідно з матеріалом дисципліни, сформульовані висновки, отримані на основі знань, передбачених навчальною програмою

виконано в цілому правильно із застосуванням знань навчального матеріалу, можливі окремі неточності

85-90

Закінчення табл. 5

1

2

3

4

8

розкриті повністю згідно з матеріалом дисципліни, програмний матеріал викладено з незначними погрішностями або без узагальнень

виконано в цілому правильно із застосуванням основних знань навчального матеріалу, припущені окремі несуттєві помилки

80-85

7

розкриті повністю, проте при викладенні програмного матеріалу допущені незначні помилки

виконано в цілому правильно із застосуванням основних знань навчального матеріалу, припущені несуттєві помилки

75-80

6

розкриті неповністю, при викладенні програмного матеріалу допущені суттєві погрішності або помітні помилки

виконано неповністю із застосуванням навчального матеріалу без достатнього розуміння, припущені помилки

70-75

5

розкриті неповністю, допущені суттєві погрішності або помітні помилки, які впливають на зміст відповіді

виконано неповністю із застосуванням навчального матеріалу без достатнього розуміння, припущені значні помилки

65-70

4

розкриті неповністю, допущені суттєві помилки, які впливають на зміст відповіді, значні труднощі викладення матеріалу

виконано неповністю із значною кількістю помилок

60-65

3

розкриті неповністю або зовсім не розкриті, значні труднощі викладення матеріалу

велика кількість грубих помилок

55-60

2

не розкрито, труднощі викладення матеріалу на елементарному рівні

не виконано

50-55

1

не розкрито

не виконано

до 50

Загальна модульна оцінка складається з поточної оцінки, яку студент отримує під час практичних (семінарських) занять, оцінки за виконання індивідуального навчально-дослідного завдання та оцінки за виконання модульної контрольної роботи.

Підсумкова оцінка з дисципліни “Інтелектуальна власність” визначається як середнє арифметичне з двох модульних оцінок.

Підсумкова оцінка з дисципліни згідно з методикою переведення показників успішності знань студентів Університету в систему оцінювання за шкалою ECTS конвертується в підсумкову оцінку за шкалою ECTS (табл. 7).

Таблиця 7

Переведення показників успішності знань студентів

у систему оцінювання за шкалою ECTS

Відсоток студентів, які зазвичай успішно досягають

відповідної оцінки

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка за бальною шкалою, що використовується в ХНЕУ

Оцінка за національною шкалою

10

відмінне виконання

A

12 – 11

відмінно

25

вище середнього рівня

B

10

30

взагалі робота

правильна, але з певною

кількістю помилок

C

9 – 7

добре

25

непогано, але зі значною кількістю недоліків

D

6

задовільно

10

виконання задовольняє мінімальні критерії

E

5 – 4

потрібне повторне

перескладання

FX

3

незадовільно

повторне вивчення

дисципліни

F

2 – 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]