Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_Intel_sobstv.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
514.05 Кб
Скачать

Тема 2. Економіко-правові основи інтелектуальної власності

Тенденції сучасної економіки щодо зменшення матеріалоємності продукції. Зміни в соціально-економічній структурі виробництва. Інтелектуальна діяльність. Інтелектуальний продукт як результат інтелектуальної діяльності. Особливості інтелектуальних продуктів.

Поняття інтелектуального капіталу. Інтелектуальний капітал як фактор виробництва. Особливості інтелектуального капіталу. Структура інтелектуального капіталу підприємства: людський та структурний капітал. Види структурного капіталу: клієнтський та організаційний.

Знання й інформація як компоненти інтелектуального капіталу. Види знань: явне та неявне. Знання як економічне благо. Знання як об’єкт відносин власності.

Використання, формування та розвиток інтелектуального капіталу підприємства. Принципи управління інтелектуальним капіталом. Моніторинг інтелектуального капіталу.

Інтелектуальна власність як складова інтелектуального капіталу. Використання інтелектуальної власності у господарській діяльності. Нематеріальні активи як об’єкт бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Необхідність правової охорони об’єктів інтелектуальної власності. Історія розвитку правової охорони об’єктів права інтелектуальної власності. Співвідношення права власності і права інтелектуальної власності.

Правові сфери інтелектуальної власності: авторське право і суміжні права й право промислової власності. Особисті немайнові права інтелектуальної власності. Виключне право. Майнові права інтелектуальної власності.

Законодавство України про інтелектуальну власність. Конституція України. Цивільний кодекс України. Кримінальний кодекс України. Закони України про інтелектуальну власність: “Про авторське право і суміжні права”, “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”, “Про охорону прав на промислові зразки” та ін. Міжнародні конвенції про інтелектуальну власність.

Тема 3. Авторське право і суміжні права

Поняття авторського права. Об’єкти та суб’єкти авторського права. Авторське право і копірайт.

Основні ознаки об’єкта авторського права. Види об’єктів авторського права: право на наукові, літературні, художні, музикальні, аудіовізуальні, похідні та інші твори, комп’ютерні програми та компіляції (бази) даних тощо. Твори, які не є об’єктами авторського права.

Суб’єкти авторського права. Автор та його правонаступники. Співавторство. Особисті немайнові права авторів. Майнові права авторів. Вільне використання творів. Строк дії авторського права.

Суміжні права: права виконавців на виконання, права виробників фонограм та відеограм на фонограми та відеограми, права організацій мовлення на радіо - та телевізійні програми.

Правові засади передачі майнових прав на об’єкти авторського права та суміжних прав іншим особам. Авторський договір. Авторська винагорода за використання творів. Використання творів без згоди авторів. Колективне управління авторським правом. Перехід творів у суспільне надбання.

Захист авторських і суміжних прав. Адміністративна, цивільна та кримінальна відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав. Використання об’єктів авторського права у виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]