Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.19 Mб
Скачать

Характеристика моделі управління проектом

ЦІЛІ Інструмент - контракт

Визначаються вимоги до проекту з огляду на обсяги, витрати, час і якість, а також наголошується, який з них домінує

ЩО (обсяг) Інструмент - WBS

Визначаються обсяги робіт розробкою робочої структури проекту (WBS)

ХТО (команда) Інструмент - ОBS

Призначається керівник і формується команда за допомогою створення організаційної структури (ОBS) і порівняння вимог проекту зі здібностями виконавців

ХТО ЩО РОБИТЬ (відповідальність) Інструмент - матриця відповідальності

Створюється матриця відповідальності, в якій роботи закріплюються за виконавцями із визначенням міри відповідальності

ЯК (плани) Інструменти - сіткові графіки, діаграми Гантта, ресурсні гістограми

Узгоджуються плани виконання проекту щодо встановлених цілей і взаємовідношень робочих елементів

КОЛИ і СКІЛЬКИ (контроль) Інструмент – інфор-маційні та аналітичні звіти, метод скори-гованого бюджету

Визначаються документи, які містять інформацію для контролю щодо термінів, обсягів, бюджету шляхом визначення відхилень від плану

У проектному менеджменті використовуються такі процеси і відповідні інструменти (табл. 2.2).

Таблиця 2.2

Процеси та інструменти в управлінні проектами

Процеси

Інструменти

Визначення обсягу робіт

Робоча структура проекту

Створення команди проекту

Організаційна структура

Планування послідовності робіт

Сіткові графіки

Календарне планування

Діаграми Гантта

Планування витрат

Структура затрат за проектом

Оцінка проекту

Вартість грошей у часі, скориговані бюджети

Розподіл ризику і відповідальності

Контракт

Зміни параметрів

Аналіз чутливості й ризиків

Лідерство

Призначення менеджера проекту

2.2. Учасники проекту

Учасники проекту реалізують різні інтереси у процесі здійс­нення проекту, формують власні вимоги відповідно до цілей та мотивації і впливають на проект, виходячи зі своїх інтересів, компетенцій та ступеню залучення до проекту.

Синонімом словосполучення «учасники проекту» є «зацікавлені сторони» - цей термін був схвалений і прийнятий в базисі компетенцій ІРМА. Всі зацікавлені сторони можуть здійснювати вплив на проект прямо і опосередковано. Залежно від типу проекту, його масштабів і характеру в його реалізації можуть взяти участь від одного до декількох десятків, навіть сотень організацій. У кожній з них - свої функції, ступінь участі в проекті.

Для визначення складу учасників проекту, побудови його функціональної та організаційної структур для кожного проекту на стадії розробки концепції необхідно визначити:

  • предметну галузь - цілі, завдання, роботи та основні ре­зультати, тобто, що потрібно зробити, щоб реалізувати проект, а також його масштаби, складність, припустимі строки;

  • відношення власності, залученої до процесу здійснення проекту (що скільки коштує та кому належить?);

  • основні ідеї реалізації проекту (як зробити?);

  • основних активних учасників проекту (хто робитиме?);

  • основних пасивних учасників проекту (кого стосується проект?);

які мотивації учасників проекту?(можливий прибуток, розши­рення компетенцій тощо).

Зазвичай це такі учасники: замовник, інвестор, проектуваль­ник, постачальник, підрядчик, менеджер проекту, команда проекту, консультанти.

Замовник - майбутній власник і користувач результатів проекту. Це може бути фізична або юридична особа, одна чи декілька організацій.

Замовниками можуть бути інвестори, а також інші фізичні та юридичні особи, уповноважені інвесторами здійснювати реалізацію інвестиційних проектів.

Інвестор - особа, що вкладає гроші у проект. Іноді він і замовник - це одна й та сама особа. Якщо - ні, то інвестор укладає договір із замовником, контролює виконання контрактів і здійснює розрахунки з іншими учасниками проекту.

Проектувальник - спеціалізовані проектні організації, котрі розробляють проектно-кошторисну документацію.

Постачальник - особа, що відповідає за матеріально-технічне забезпечення проекту.

Підрядчик - особа, яка несе відповідальність і виконує роботи за проектом відповідно до контракту.

Менеджер проекту - особа, якій делеговано повноваження щодо управління роботами за проектом: планування, контроль, координацію роботи учасників проекту.

Команда проекту - організаційна структура, очолювана менеджером проекту і створювана на період здійснення проекту з метою ефективного досягнення його цілей.

Наведений перелік учасників може змінюватися і доповнюватися залежно від умов конкретного проекту.

Особливо велике значення серед зацікавлених у проекті осіб має керівник (менеджер) проекту. Керівник проекту повинен завжди зна­ти цілі компанії, її стратегію і політику. Тим самим керівник зможе вирішити проблему, яка часто виникає, конфлікту інтересів проекту і організації. Завдання керівника проекту - пошук компромісів, проте вирішальне слово все одно залишається за топ-менеджментом мате­ринської організації.

Менеджерові проекту слід виявити всі зацікавлені сторони, ви­значити критерії зацікавленості в проекті і розташувати їх в поряд­ку важливості для проекту. Такі заходи поліпшать шанси на успішне завершення проекту. Оточення накладає обмеження на проект, який може бути скоригований, щоб задовольнити потреби зацікавлених

Будь-які проекти здійснюються командами людей, які створені заради досягнення цілей проекту.

Команда проекту - це група людей, що мають високу квалі­фікацію в певній області й максимально відданих загальній цілі діяльності своєї організації, для досягнення якої вони діють спіль­но, взаємно погоджуючи свою роботу

Управління командою передбачає лідерство в її створенні, нала­годження її роботи, дослідження групової динаміки.

Опис професій, якщо цього вимагають масштаби проекту, деталізує організаційну структуру проекту. Він повинен включати назву професії, її стислу характеристику, регламентацію відповідальності й повноважень. Цей опис може бути доповнено проектними процедурами чи робочими інструкціями і складатися з інформації про те, кому підзвітна дана особа, хто підзвітний даній особі, за що вона відповідає і які повноваження має.

Оскільки найпоширенішою формою проектних структур є матрична організаційна структура, якій притаманна подвійна підпорядкованість членів проектної команди проектному менеджеру і керівникові функціонального підрозділу, то інструментом, який дозволяє вирішувати можливі проблеми і суперечки, виступає матриця відповідальності, що пов’язує структуру робіт і відповідальність персоналу, дає відповідь на запитання ″Хто що робить і за що відповідає?″.