Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda-lab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
17.02 Mб
Скачать

3. 2. 4. Зняття тягової характеристики електромагніту та залежності струму в котушці від величини повітряного проміжку.

Тяговою характеристикою електромагніту називається залежність сили тяги електромагніта від величини робочого (повітряного) проміжку між якорем та осердям, Р=f(δ), або залежність моменту притягування електромагніта від кута обертання якоря, М=f( ).

Тягова характеристика в координатах Р=f(δ) будується для прямохідних механізмів, а М=f( ) – для обертальних. Але і для електромагнітних механізмів обертального типу можна будувати характеристики в координатах Р=f(δ).

Тягова характеристика в координатах Р=f(δ) знімається для пускача ПАЕ. Знімати характеристику потрібно швидко, для того, щоб котушка при відриванні якоря знаходилася під напругою мінімальноможливий час, так як в цьому випадку індуктивний опір котушки буде мінімальним і відповідно струм, який проходить через котушку буде значно більшим за номінальний, що може призвести до перегріванню котушки і пошкодження ізоляції.

Зняти пружину повертання пускача. Руківку ЛАТРа обертати до упору проти годинникової стрілки. Пакетний перемикач SA2 встановити в положення “ПАЕ” (праворуч), перемикач SA3 – в положення “Обмотки ПАЕ, ПМЕ”, перемикач SA4 – в положення “Задання струму тепл. реле. Викл. секундоміра”. Обертаючи руківку ЛАТРа встановити за вольтметром напругу 220 В (перемикач диапазонів вимірювання вольтметра встановити на 300 В, амперметра на 1 А). Натиснути кнопку SBC “Пуск”. Зачепивши гачком динамометра за хвостик якора, визначити відрівне зусилля. Цей дослід проведено при δ = 0. Дані записати в табл. 3. 3. Якщо стрілка амперметра буде знаходитись на початку шкали, то перемикач диапазонів встановити на 0,5 або 0,25, а після вимірювань знову встановити 1 А.

Відключити систему, натиснувши кнопку SBT “Стоп”.

Встановити в повітряному проміжку між якорем та осердям одну немагнітну прокладку. Товщину прокладки необхідно визначити заздалегідь. Натиснути і тримати кнопку SBC “Пуск”, швидко встановити за допомогою ЛАТРа напругу 220 В, і таким же чином, як і в першому випадку, визначити відрівне зусилля електромагніта. Результати занести в табл. 3. 3.

Потім в повітряний проміжок встановити дві немагнітні прокладки і повторити дослід, потім встановити три прокладки і. т. д. до момента максимального проміжку.

Такі виміри виконати при U< Uн, U > Uн для тих самих значень δ. Дані занести в табл. 3. 3.

Вивести руківку ЛАТРа до упора проти годинникової стрілки, установку знеструмити, відключивши вимикач SA1.

3. 2. 5. Зняття часо-струмової характеристики теплового реле

Гвинт регулювання теплового реле пускача ПМЕ встановити в ліве положення.

Перевірити, щоб руківка ЛАТРа перебувала у виведеному положенні (до упору вроти годинникової стрілки). Пакетний перемикач SA2 встановити в положення “ПМЕ” (ліворуч). Перемикач SA3 встановити в положення “Тепл. реле ПМЕ”, перемикач SA4 – в положення “Задання струму тепл. реле. Викл. секундоміра”, перемикач діапазону вимірювань амперметра РА 2 – в положення “80 А”.

Ввімкнути вимикач SA1, натиснути кнопку SBC ”Пуск”. Повільно обертаючи руківку ЛАТРа за годинниковою стрілкою, встановити за амперметром РА2 струм 60 А (за 20-амперною шкалою – 15 А). Натиснути кнопку SBТ ”Стоп”. Перемикач SA4 встановити в положення “Перевірка тепл. реле”. Одна рука повинна знаходитись на руківці ЛАТРа, а другою натиснути кнопку SBC ”Пуск”. Дуже швидко обертати руківку ЛАТРа таким чином, щоб задати за амперметром РА2 струм 80 А (20 А за 20-амперною шкалою).

За електронним секундоміром визначати відлік кількості повних обертів малої стрілки. Коли теплове реле спрацює, система відключиться і секундомір зупиниться. Негайно вивести руівку ЛАТРа проти годинникової стрілки до упору і перемикач SA4 перемкнути в положення “Задання струму тепл. реле. Викл. секундоміра”. Виконати відлік за секундоміром. Кількість обертів малої стрілкипомножити на 10 – це буде кількість десятків секунд. Покази одиниць десятих і сотих долей секунди відрахувати за великою стрілкою. Дані занести в табл 3. 4.

Примітки. Категорично забороняється перемикати перемикач SA4, якщо якір електромагніту знаходиться в притягнутому стані, так як при цьому черех праві контакти проходить струм 80 А, на комутацію якого вони не розраховані.

Дати нагрівальному елементу теплового реле охолонути після роботи реле.

Дослід повторити при різних струмах, які проходять через нагрівальний елемент теплового реле (70, 60, 50 А, і. т. д.) поки теплове реле припинить спрацьовувати.

Визначити максимальний струм неспрацювання.

Провести досліди при нульовому і правому положенні регулювального гвинта теплового реле. Результати занести в табл. 3. 4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]