Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda-lab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
17.02 Mб
Скачать

4. 2. Послідовність виконання роботи

  1. Виміряти омметром опір обмотки контактора в холодному стані і порівняти з паспортними даними (контактор вказує викладач).

  2. Визначити за допомогою лінійки розміри проміжку і провалу контактів контактора КМ2 (правий).

  3. Визначити коефіцієнт повертання контактора.

  4. Зняти тягову характеристику електромагніту за різних значеннях струму в обмотці контактора (контактор і значення струму вказує викладач).

  5. Визначити силу початкового та кінцевого зтискання головних контактів (для контактора КМ2).

  6. Визначити залежність значення струму в котушці електромагніту від величини робочого проміжку при заданому значенні напруги на котушці.

  7. Виміряти опір обмотки контактора в робочому стані.

  8. Зняти механічну характеристику контактора КМ2.

  1. 3. Методичні вказівки до виконання роботи

  1. Опір обмотки в холодному стані вимірюється омметром до ввімкнення установки. Результати заносяться в табл. 2. 2.

  2. Проміжок головних контактів визначається за допомогою металевої лінійки.

Вважаючи на те, що величину провалу безпосередньо визначити важко, його визначають за величиною проміжку, який утворюється між рухомим контактом і його кронштейном у ввімкненому стані контактора. Результати заносяться в табл. 2. 2.

Таблиця 2. 2

№п/п

Параметри вимірювання

Значення

Виміряні

Обчислені

КПД-121

КП-503

КПД-121

КП-503

1

Опір обмотки в холодному стані, Ом

-

-

2

Проміжок головних контактів, мм

-

-

Провал головних контактів, мм

-

-

3

Напруга втягування, uвт, В

Напруга відпадання, uвп, В

4

Початкове натискання головних контактів

Виміряне, кг

Виміряне, кг

Приведене, кг

Приведене, кг

Кінцеве натискання головних контактів

Виміряне, кг

Виміряне, кг

Приведене, кг

Приведене, кг

5

Опір обмотки в робочому стані, Ом

Uн =

І =

Uн =

І =

  1. Для визначення коефіцієнту повертання , необхідно, повільно збільшуючи напругу (обертаючи руківку ЛАТРа), яка подається на котушку контактора, визначити напругу втягування Uвт. Потім, зменшуючи напругу, визначити напругу відпадання якоря контактора Uвп. Результати занести в табл. 2. 2.

  2. Для зняття тягової характеристики необхідно зняти з контактора пружину повертання, пружини допоміжних контактів. Пружину головних контактів стягнути стяжним кільцем (тобто рухомий контакт повинен утворити з якорем жорстку систему). Це потрібно робити для того, щоб на рухому систему не впливали механічні сили пружин. Силами, які виникають під дією маси рухомих частин, та силами, які виникають за рахунок тертя, в даній роботі нехтуємо.

Вимикачем SA1 підключити котушку контактора на номінальну напругу (обертаючи руківку ЛАТРа). Після 5-7 хвилин прогрівання котушки за амперметром визначити струм - це буде номінальний струм Ін. Значення номінального струму записати в табл. 2. 3. Зачепивши гачок динамометра за якор в точці D (рис. 2. 5), повільно збільшувати відривне зусилля до відриву якора від полюса осердя. Значення сили відривання якора (за динамометром), записати в табл. 2. 3 в графу “Виміряне”, на перетині значень Ін та δ1 = 0. Зняти напругу з котушки контактора.

Потім у повітряний проміжок електромагніту встановлюють одну немагнітну прокладку (товщину прокладки потрібно виміряти мікрометром або штангельциркулем). Значення товщини прокладки заносять в табл. 2. 3 для проміжків δ.

Включити котушку вимикачем SA1 (контролюючи за приладами, щоб струм та напруга мали номінальне значення). Так, як і в першому випадку, визначити відрівне зусилля електромагніту і записати в табл. 2. 3.

Таблиця 2. 3.

Тягові характеристики Ре = f(δ) при І = const

№п/п

Струм І, А

Сила Fе

Величина проміжку δ, мм

Виміряна, кгс

Приведена, Н

δ1

δ 2

δ 3

δ 4

δ 5

δ 6

δ 7

δ 8

δ 9

δ10

1

Ін=

2

0,5Ін=

3

1,2Ін=

4

1,4 Ін=

В наступному досліді у повітряний проміжок помістити дві немагнітні прокладки, потім три і т. д. до максимального повітряного проміжку. Всі зміни заносяться в табл. 2. 3. Таким чином провести досліди для інших значень струму в катушці.

Отримані в результаті експерименту значення відрівних зусиль необхідно привести до вісі осердя електромагніту (див рис. 2. 5.)

Рис. 2. 5 Ескіз контактора КП-503 для визначення приведених сил

Ескіз контактора КП-503 для визначення приведених сил (рис. 2. 5):

0 – точка опори – обертання якора на призмі;

А – точка прикладання електромагнітних зусиль;

В – точка прикладання сил пружин повертання Fп. пр;

С - точка прикладання сил пружин головних контактів Fпр. гк;

D – точка прикладання сил, які виміряні динамометром F1 дин при знятті тягової характеристики;

Е – точка прикладання сил, які виміряні динамометром F2 дин при знятті механічної характеристики;

К – точка прикладання сил головних контактів.

Для побудови тягової характеристики необхідно знати тягове зусилля електромагніту FЕ, яке визначається виходячи з умови рівності моментів згідно рис. 2. 5:

FЕ * 50 = F1 дин(50+65), звідки FЕ = [кгс].

Для отримання сили FЕ в н’ютонах необхідно силу в кілограм-силах помножити на 9,8:

FЕ = 2,3*9,8* F1 дин ≈ 22,6 *F1 дин.

Вираховане за цією формулою зусилля електромагніту записати в табл. 2. 3 для значень виміряних сил.

Всі пружини після виконання експерименту встановити на свої місця, стяжне кільце з пружини головних контактів зняти.

  1. Для визначення кінцевого натискання головних контактів між ними прокладається смужка паперу. На обмотку контактора подається номінальна напруга. Потім, за допомогою динамометра, зачепивши його в точці D (см. Рис. 2. 5), вимірюють зусилля, за якого смужку паперу можна буде пересовувати. Сила натискання головних контактів, Н:

FГК = .

Початкове натискання перевіряють при розімкнених головних контактах (котушка знеструмлена) наступним чином: між рухомим контактом і його кронштейном необхідно прокласти смужку тонкого паперу. Гачок динамометра зачепити за вушко в точці Е і виміряти зусилля, за якого смужка паперу починає пересуватись. З рівняння моментів визначають початкове зтискання, кг:

Звідки , або

Дані записати в табл. 2. 2.

6. Ввімкнути вимикач SA1. Встановити за допомогою ЛАТРа номінальну напругу, зафіксувати при цьому струм в котушці контактора.

Вимикач SA1 вимкнути і між якорем та полюсом встановити одну немагнітну пластину. Потім вимикач знову ввімкнути. Значення напруги підтримувати незмінним. Зафіксувати значення струму в котушці, вимкнути вимикач SA1. Встановити дві пластини, потім три, і. т. д.

Переконатися, що струм в котушці контактора не залежить від величини повітряного проміжку. Пояснити чому.

7. Опір котушки контактора в робочому стані визначається за струмом та напругою котушки. Коли контактор був ввімкнутий довготривалий час і котушка встигла прогрітися до усталеного значення температури, за вольтметром встановити номінальну напругу і виміряти при цій напрузі струм: .

Результати записати в табл. 2. 2.

8. Механічні характеристики контакторів знімають при знеструмленій котушці в наступній послідовності.

Встановити між полюсом електромагніту та якорем таку кількість немагнітних пластин (якими користувалися при знятті тягової характеристики), щоб повітряний проміжок був повністю заповнений ними. Потім, зачепивши динамометром за вушко якоря в точці Е і, виймаючи по одній пластині , виміряти зусилля за шкалою динамометра. Величину проміжку для кожного виміру визначати за кількістю пластин, які залишаються між полюсом та якорем.

Проміжок δ дорівнює кількості пластин, помноженому на товщину однієї пластини.

В точці, що відповідає початку дотику головних контактів, фіксуються два значення зусилля: мінімальне – в момент дотику головних контактів, і максимальне, коли поновлюється рух якора.

Покази динамометра необхідно привести до вісі осердя. Згідно з рис. 2. 5, , звідки , [кг]; [Н].

Дані занести в табл. 2. 4.

Таблиця 2. 4

Механічні характеристики Fмех =f (δ)

Величина проміжку, мм

δ1

δ 2

δ 3

δ 4

δ 5

δ 6

δ 7

δ 8

δ 9

δ10

Сила

Fмех

Виміряна, кгс

Приведена, Н

  1. Вміст звіту

У звіті повинно бути наведено: мета роботи; перелік виконаних робіт; принципова схема установки та ескіз кінематики контактора; перелік приладів, які використовувались та їх характеристики; результати виконаних експериментальних досліджень та розрахунків (таблиці, графіки); виводи по роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]