Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda-lab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
17.02 Mб
Скачать

2. 3. 3. Коефіцієнт повертання

Найменше значення напруги на котушці, за якої починається і повністю закінчується втягування якоря електромагніту, називається напругою втягування. Найбільше значення напруги на котушці, за кого починається і повністю закінчується відпадання якоря електромагніту, називається напругою відпадання. Відношення напруги відпадання до напруги втягування називається коефіцієнтом повертання:

(2.6)

За значенням Кп можна оцінювати як розташовані механічна та тягова характеристики, о чутливості контактора до зміни вхідної величини.

Коефіцієнт повертання буде тим більший, чим менший інтервал між тяговою та механічною характеристиками. Для забезпечення надійного вмикання електромагніта бажано, щоб інтервал був більшим, з іншого боку, площа фігури, яка обмежена тяговою та механічною характеристиками, визначає надлишок кінетичної енергії рухомої системи контактора, яка витрачається на удари деталей та викликає вібрацію контактів. Тому існує оптимальне співвідношення тягової та механічної характеристик контактора. Виходячи з досвіду проектування та експлуатації, в існуючих конструкціях контакторів постійного струму коефіцієнт повертання електромагнітних механізмів, як правило, складає 0,2-0,3.

  1. Експериментальна установка

Експериментальна установка (рис. 2. 4) складається з регулятора напруги TV (ЛАТР), випрямного пристрою VD1-VD2. Для виміру випрямленої напруги контактора, що підводиться до котушки, використовується вольтметр PV, а струм в обмотці контактора вимірюється амперметром РА. Вимикач SA1 служить для включення установки в мережу 220 В змінного струму і її відключення.

Рис. 2. 4 Електрична схема лабораторної установки

На установці змонтовано два контактори КМ1 і КМ2. Перемикач SА2 служить для перемикання напруги живлення з одного контактора на іншій. Сигнальні лампи HlG1 і HlG2 (зеленого кольору) сигналізують про подачу напруги на обмотки контакторів. Якщо SА2 знаходиться в лівому положенні, то під напругою знаходиться контактор КМ1 (на панелі ліворуч) і горить лампа HlG1 (на панелі ліворуч). Контактор КМ2 і лампа HlG2 в цьому випадку знеструмлені. Якщо SА2 знаходиться в правому положенні, під напругою знаходиться контактор КМ2 і горить лампа HlG2 (розташовані праворуч). КМІ і HlG1 - знеструмлені.

  1. 1 Паспортні дані контакторів

КМ 1 – контактор постійного струму КПД-121.

Номінальна напруга котушки Uкат. ном = 110 В.

Кількість витків котушки N = 7800, опір обмотки Rк = 360±18 Ом.

КМ2 – контактор постійного струму КП-503.

Номінальна напруга котушки Uкат. ном = 220 В.

Кількість витків котушки N = 18750, опір обмотки Rк = 1285Ом.

Номінальний струм головних контактів Iн = 150 А.

4. Порядок виконання роботи

4. 1 Програма

Підготувати установку до роботи, для цього вимикач SA1 встановити в положення “Вимкнено”, перемикач SA2 встановити в праве положення (включений контактор КМ2), руківку ЛАТРа обертати проти годинникової стрілки до упору (виведене положення).

Підготувати до роботи динамометр, лінійку, омметр, немагнітні пластини.

Доповісти викладачу про готовність до роботи.

Без дозволу викладача вмикати установку в мережу заборонено!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]